Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în comuna Ceahlău: În 2024, vor fi alocați bani pentru regularizarea pârâului Schit. Inundațiile din ultimii ani au provocat pagube importante în zonă

0
1044

Periodic, locuitorii din comuna Ceahlău (Neamț), în special cei care au gospodăriile în apropierea pârâului Schit, trăiesc clipe de coșmar în perioadele cu precipitații abundente, când apele învolburate le pun în pericol agoniseala de o viață. Inundațiile din anii 2018, 2020 și 2021 au afectat grav albia cursului de apă, puhoaiele „mușcând” din maluri, în unele cazuri, până-n buza caselor oamenilor și a drumului județean care face legătura cu Stațiunea Durău. Situația este una dificilă, iar dacă autoritățile nu vor interveni rapid, viața oamenilor și bunurile acestora vor fi în pericol. Soluția acestei probleme, așa cum au recomandat specialiștii, o reprezintă regularizarea cursului de apă, o astfel de lucrare necesitând un efort financiar considerabil, care intră în sarcina celor de la Administrația Națională „Apele Române”, instituție subordonată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tocmai de aceea, nu întâmplător, președintele PNL Neamț, George Lazăr, fost prefect al județului Neamț, inclusiv într-o perioadă în care inundațiile produse pe pârâul Schit au făcut ravagii și, prin urmare, cunoaște foarte bine această problemă, și Dumitru Coroamă, primarul comunei Ceahlău, l-au chemat la fața locului pe Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Astfel, în urmă cu câteva zile, ministrul Fechet împreună cu George Lazăr, primarul Coroamă, comisarul Gărzii Naționale de Mediu (Andrei Corlan) și cei doi subprefecți de NeamțIulian Jugan și Adrian Ciobanu, au vizitat zonele afectate de inundațiile produse pe pârâul Schit.

În acest context, ministrul Fechet a promis că va găsi resursa financiară necesară pentru ca, anul viitor, să fie demarate lucrările de regularizare a pârâului.

În prezent, autoritățile locale caută soluții pentru a obține finanțarea necesară realizării studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru regularizarea pârâului Schit, un demers obligatoriu pentru ca ministerul să aloce sumele pentru execuția lucrărilor.

„În calitate de președinte al PNL Neamț, doresc să atrag atenția asupra unei probleme stringente din comuna Ceahlău, judetul Neamț. Inundațiile repetate, cauzate de Pârâul Schit, au afectat comunitatea și au produs pagube materiale semnificative, mai ales in ultimii ani, 2018, 2020 și 2021. Împreună cu domnul primar Dumitru Coroamă, l-am invitat pe Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl Mircea Fechet să vadă cu ochii săi problemele din teren provocate de aceste inundații. I-am avut alături și pe colegii subprefecți Adrian Ciobanu și Iulian Jugan, precum și pe comisarul șef al Gărzii de Mediu, Andrei Corlan și reprezentați ai Administrației Naționale Apele Române. Aceste probleme sunt cunoscute de mine încă din anii 2020-2021, din perioada în care am fost prefect. Această vizită a avut ca scop constatarea impactului devastator al inundațiilor asupra localității Ceahlău. Surparea malurilor de pământ poate duce la un real pericol pentru siguranța rutieră pe drumul judetean ce străbate localitatea. Depunem eforturile necesare in această perioadă, pentru obținerea finanțării in vederea realizării studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic , pentru regularizarea pârâului Schit prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Din discuțiile purtate cu dl Mininistru Mircea Fechet, avem promisiunea, că se va găsi resursa financiară, ca in 2024 , acest proiect extrem de important să primească finantare si astfel sa inceapă lucrările de regularizare a pârâului Schit, punând capăt acestei situații critice in care se află locuitorii comunei Ceahlău”, a declarat George Lazăr, președintele PNL Neamț.

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Comments are closed.