Monedă de argint lansată în circuitul numismatic la 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu

0
979

Astăzi, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema „100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu”, marcând, așadar, nașterea disidentei anticomuniste. 

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

Aversul monedei redă un microfon de studio de radio și o carte, inscripția „ROMÂNIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele și anii între care a trăit Monica Lovinescu „1923” și „2008”, reprezentați în jurul unui element de design ce simbolizează activitatea de om de radio și scriitor al acesteia.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 480,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

Monica Lovinescu – „o rasă aproape dispărută”

Născută pe 19 noiembrie 1923, Monica Lovinescu a fost fiica scriitorului Eugen Lovinescu şi a Ecaterinei Bălăcioiu. A urmat cursurile liceale la „Notre Dame de Sion” din Bucureşti. Licenţiată în Litere a Universităţii Bucureşti magna cum laude, Monica Lovinescu a obţinut în septembrie 1947 o bursă doctorală în Franţa. A debutat scriitoriceşte în 1931 cu un basm publicat în revista „Dimineaţa copiilor”, pentru ca în 1943 să vadă lumina tiparului primul său roman, În contratimp, arată enciclopediaromaniei.ro.

Evenimentele ce s-au succedat cu repeziciune în România, abdicarea forţată a regelui (30 decembrie 1947) şi instaurarea republicii au determinat-o să solicite azil politic. Comentariile sale pe marginea celor întâmplate în spaţiul românesc au fost publicate în reviste precum «East Europe», «Kontinent», «Preuves», «Les Cahiers de l’Est» sau în reviste româneşti tipărite în exil, „Luceafărul”, „Caiete de dor”, „Fiinţa românească”, „Ethos”, „Dialog” ş.a. Din 1951 a fost cooptată pentru producerea emisiunii în limba română a Radiodifuziunii Franceze (până în 1974). În 1955 a propus mediului editorial parisian un exerciţiu bine închegat de literatură politică, Mots mot (Cuvântul din cuvinte, 1997), fără succes însă.

Activitatea sa publicistică menită să demaşte caracterul totalitar al societăţilor comuniste n-a rămas fără urmări. Autorităţile medicale româneşti au refuzat tratarea mamei sale, obligând-o pe aceasta să-şi recheme fiica din străinătate în schimbul dreptului la viaţă. Colaborarea la „Radio Europa Liberă” a început în 1962 şi a presupus realizarea a două emisiuni săptămânale, Activitatea culturală română şi Teze şi antiteze la Paris.

La 18 noiembrie 1977 a fost atacată în curtea casei sale de doi mercenari palestinieni, aflaţi în slujba Securităţii, însă a reuşit să supravieţuiască atentatului şi să sărbătorească la Paris eliberarea lui Paul Goma. Cele mai semnificative texte-suport ale emisiunilor sale au fost publicate în 1978 în volumul Unde scurte, la Madrid. Cronică a comunismului românesc şi a renaşterii democratice, jurnalul său, publicat în 6 volume (Jurnal 1981 – 1984Jurnal 1985 – 1988Jurnal 1990 – 1993Jurnal 1994 – 1995Jurnal 1996 – 1997Jurnal 1998 – 2000), completat de La apa Vavilonului, au probat calităţile excepţionale de memorialist ale Monicăi Lovinescu

A tradus în limba franceză mărturiile Adrianei Georgescu (colaborator al primului ministru Nicolae RădescuLa început era sfârşitul (1951) şi romanul A douăzeci şi cincea oră (1956) de Virgil Gheorghiu, ca şi piese de teatru de Ion Luca Caragiale sau poeziile lui Marin Sorescu. Academia Româno-Americană de Ştiinţe şi Arte a recompensat-o prin acordarea Diplomei de Onoare, iar din partea statului român a primit Ordinul „Steaua României”, în grad de mare cavaler (1999) şi, post-mortem, Ordinul „Steaua României”, în grad de mare ofiţer. A trecut în patrimoniul statului român locuinţa sa din Paris, pentru a oferi găzduire intelectualilor români aflaţi la studiu în capitala franceză. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu opina că „Monica Lovinescu reprezintă o rasă aproape dispărută: credincios practicant al lucidităţii morale, un om gata să moară pentru un principiu, pentru o convingere”, notează enciclopediaromaniei.ro.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.