Speriați de DNA, angajații de la „Apele Române” încep să vadă podurile ilegale din Alexandru cel Bun. Proprietarii construcțiilor ilegale, „torpilați” cu amenzi pentru nereguli grave

0
3514

Ani la rând, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și cei ai Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret s-au prefăcut că nu văd zecile de poduri ridicate ilegal pe raza comunei Alexandru cel Bun.

Au început să le vadă după ce procurorii anticorupție au intrat pe fir și au demarat o anchetă pentru a clarifica mai multe aspecte, inclusiv investițiile de zeci de milioane de lei din Fondul de Urgență al Guvernului în poduri care, oficial, nu există. Sunt vizate atât podurile din comuna Alexandru cel Bun, cât și alte câteva sute din toată țara.

Odată cu demararea anchetei de către DNA, cei de la „Apele Române”, care au tolerat ilegalitățile ani în șir, încearcă să dreagă busuiocul, semn că au realizat, în sfârșit, că nu-i de glumă. Și nu au făcut-o de bunăvoie, ci obligați de unele reclamații extrem de bine documentate din partea unor cetățean care au descoperit dimensiunea dezastrului.

Sancțiuni usturătoare

Astfel, inspectorii de la „Ape” au identificat mai multe nereguli și au aplicat amenzi de zeci de mii de lei unor persoane juridice, fizice, dar și Primăriei Alexandru cel Bun, în urma unui control efectuat recent. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa documentelor, respectiv a avizelor de gospodărire a apelor.

Firma Romaur Com SRL, care deține Pensiunea „Farmecul Pădurii”, a fost amendată, în urmă cu 11 zile, cu 35.000 de lei pentru încălcarea articolului 87, punctul 1 din Legea apelor, la mijloc fiind vorba despre un pod cu probleme (executarea sau punerea în funcțiune de lucrări construite pe ape sau care au legătura cu apele, precum și modificarea sau extinderea acestora, fără respectarea avizului sau a autorizației de gospodărire a apelor”).

În aceeași zi a fost amendată cu 10.000 de lei, pentru aceeași faptă, localnica I. Cristina.

Cu 10.000 de lei a fost amendat și Mihai J. pentru un pod rutier și pietonal, situat pe strada Valea Mare, sancțiunea fiind aplicată tot pentru nerespectarea pct. 1 , art 87 din Legea apelor.

Aceeași problemă, nerespectarea pct. Art 87 din Legea apelor, a fost identificată și în cazul unui pod de pe strada Valea Mare nr. 10, ce aparține firmei Point Travel SRL. Amenda a fost de 35.000 de lei.

În cazul altui pod de pe strada Mănăstirii, inspectorii i-au pus în vedere proprietarului (Costache S.) să realizeze demersurile pentru obținerea actelor de reglementare pentru construcție. Proprietarului i s-a mai pus în vedere ca, în cazul în care podul nu mai poate fi reglemenatat din punct de vedere al gospodăririi apelor, documentația să fie refăcută sau podul dezafectat/desființat. Proprietarul are termen până pe data de 15 iulie să rezolve problema.

Tot pentru probleme privind documentația (lipsa avizului/autoriației/nerespectarea proiectelor etc) au fost sancționați cu câte 10.000 de lei fiecare și Gheorghe G. (pod pietonal), Dragoș G. (pod pietonal), Alina D. (pod pietonal).

„Pe cei de la Ape nu i-a apucat subit profesionalismul, de s-au apucat de treabă și controale serioase, ci totul se datorează denunțului penal pe care îl au la DNA și despre care, cel mai probabil, au aflat. Au aplicat sancțiuni, ceea ce este legal, dar nu au formulat și denunțuri penale. Podurile alea toate sunt în folosință fără autorizație de gospodărire a apei ceea ce e infracțiune. Faptul că, de prima dată când au fost în control, în decembrie, nu au depus denunțuri penale se numeste „favorizare” și au deja denunț pentru asta, că la fel a făcut și un inspector de la ABA Siret pe Secu. Le-a fost teamă să nu pățească cu podurile din Bistrița ce au pățit cu cele de pe Secu, unde, din nou, au denunț penal pentru că le-a luat 1 an și vreo 7 luni să dea o amendă. Dar, în toată perioada asta, au fost inundații care au rupt tot pe acolo, ei fiind responsabili direct, prin inacțiune, pentru pagubele produse. Culmea, tot ei au cuantificat și pagubele. Au dat acum amenzi ca să evite situația și în Bistrița, unde inundațiile fac praf zonele alea în fiecare an”, ne-a declarat una dintre persoanele implicate în procesul de legalizare a podurilor din comuna Alexandru cel bun.

Primăria lui Rotaru, amendă de 35.000 de lei pentru podul de pe Salciei

Inspectorii de la „Ape” au aplicat o amendă în valoare de 35.000 de lei și Primăriei Alexandru cel Bun pentru podul de pe strada Salciei, pentru încălcarea art. 87, pct. 47 („neaducerea la îndeplinire, la termenele stabilite, a măsurilor dispuse anterior, precum și a solicitărilor legale ale Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului și ale Regiei Autonome „Apele Române”) din Legea apelor. Pentru acest pod de peste pârâul Valea Mare, primăria a plătit aproximativ 400.000  de lei, în condițiile în care calea de rulare este formată din bârne de lemn.  Cu beton ar fi durat mai mult. (sic!) Podul este atât de „trainic” că tremură și sub greutatea unei singure persoane.

Podul este făcut prost și nu are autorizație de gospodărire a apelor, deși a fost dat în folosință.

„Podul făcut de Primărie, de pe Salciei, a costat aproape 4 miliarde si e făcut prost. Are aviz de gospodărire a apelor, are și acord de la Mediu, dar nu a fost respectat proiectul, fiind făcut aiurea. De aceea nici nu i s-a emis autorizația de gospodărire a apelor. Cu toate acestea, podul e folosit zilnic din noiembrie 2020, când i-au făcut o recepție parțială, adică de 2 ani fără autorizație de gosposărire a apei, ceea ce înseamnă infracțiune”, potrivit aceleiași persoane.

 

Podurile din Alexandru cel Bun, punct de pornire în ancheta națională a DNA

 

Poduri construite fără autorizație sunt peste tot în județ și în țară, însă cei de la „Ape” au preferat să adopte polica struțului. Situația s-a schimbat radical după ce, în urma unor reclamații, au fost identificate, la nivel național, sute de poduri fără autorizații.

Ancheta, care a ajuns pe masa DNA, a avut ca punct de pornire o sesizare extrem de bine documentată privind două poduri din comuna Alexandru cel Bun. De la două poduri ilegale s-a ajuns rapid la 20 de poduri cu probleme numai în Alexandru cel Bun și sute de construcții la nivel național. A urmat o plângere la DNA care vizează mai multe aspecte, însă cea mai importantă este cea privind investirea, de la Fondul de Urgență a Guvernului, a unor sume uriașe pentru reparația unor poduri afectate de inundații.

Daniel MURARU

Cititi si:

Direcția Silvică Neamț, complice în afacerea podurilor ilegale din comuna lui Rotaru. Procurorii îi caută pe cei care au scos o suprafață de teren din amenajamentul silvic

Dezastru! România, țara cu mii de poduri construite ilegal. Comuna Alexandru cel Bun, punct de plecare pentru o anchetă de proporții la nivel național

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.