Instrumentat de DNA Bacău, dosarul mitei de 1 milion de euro de la Apele Române va fi judecat la Tribunalul Bihor

0
5208

Spectaculosul caz al mitei de 1 milion de euro de la „Apele Române”, în care sunt anchetate șase persoane, Victor Sandu (FOTO-centru), fostul director al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Gabriel Chivăran, fost director în Ministerul Mediului, omul de afaceri Ciufudean și iubita sa (Valeria Bondrea) și doi amici ai primului (Dudulescu și Vlad), va fi judecat la Tribunalul Bihor. Investigațiile au fost efectuate de către procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Bacău, iar inculpații au fost trimiși în judecată în octombrie 2020, dosarul fiind înaintat spre judecare Tribunalului Bacău.

În aprilie 2021, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bacău a constatat legalitatea sesizării instanței, precum și competența în soluționarea cauzei a Tribunalului Bacău. Decizia a fost atacată de inculpați, iar Curtea de Apel Bacău a admis, recent, excepția necompetenței teritoriale a Tribunalului Bacău. Dosarul a fost declinat în favoarea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Bihor, unde urmează să fie fixat primul termen de judecată.

În dosar, alături de Victor Sandu, fost director al Administrației Naționale Apele Române, este judecat și omul de afaceri Sorin Ciufudean, cel care este acuzat de procurorii DNA că i-ar fi oferit, prin intermediul lui Vlad Marcoci, 500.000 de lei deputatului Mugurel Cozmanciuc. Banii i-ar fi dat pentru ca deputatul să intervină pe lângă amicul său Costel Alexe, ministru al Mediului la acea vreme, în vederea numirii în fruntea ANAR a unei persoane agreate de omul de afaceri.

Un alt inculpat este Gabriel Chivăran, care l-ar fi ajutat pe Victor Sandu să încaseze șpaga de 1 milion de euro. Când a fost trimis în judecată, Chivăran a fost suspendat din funcția de consilier pe care o ocupa în cadrul Ministerului Mediului. În perioada cât l-ar fi ajutat pe Victor Sandu să încaseze, de la omul de afaceri Sorin Ciufudean, șpaga de 1 milion de euro, Chivăran era director al Direcției Investiții, Achiziții și Logistică din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, funcție din care a fost schimbat în iulie 2020, când a fost numit consilier la Direcția Corp Control.

Victor Sandu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Bacău în data de 5 octombrie 2020, fostul director al Administrației Naționale Apele Române, din perioada guvernării PSD-ALDE, fiind acuzat de luare de mită. Procurorii afirmă că Sandu ar fi cerut și ar fi primit, în mai multe tranșe, banii de la Sorin Ciufudean, administrator și asociat al firmei Industrial Construct Ardeal SRL, firmă parteneră în mai multe proiecte cu SC Aqua Parc SRL Roznov.

Până să ajungă la Sandu, banii au circulat prin două societăți comerciale controlate de Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, apropiați ai lui Gabriel Chivăran, directorul din Ministerul Mediului.

Industrial Construct Ardeal SRL a achitat celor două firme cei aproape un milion de euro în contul unor servicii care, în realitate, nu au fost executate.

Acuzat de complicitate la luare de mită, Chivăran va fi judecat alături Victor Sandu, Sorin Ciufudean, Valeria Bondrea, cel de-al doilea asociat al Industrial Ardeal Construct SRL (complicitate la dare de mită), Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, ambii administratori sau acționari la firmele familiei Chivăran.

Amicii lui Chivăran, Constantin Dudulescu și Bogdan Vlad, au fost trimiși și ei în judecată pentru mărturie mincinoasă, întrucât, spun procurorii, audiați în calitate de martori în dosar, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările soluționării dosarului.

Constantin Dudulescu este administratorul firmei Dixiana Store SRL, asociat (4%) alături de Cătălin Mihai Chivăran, fiul lui Gabriel Chivăran.

Pe parcursul cercetărilor, Sandu și Ciufudean au stat o perioadă destul de lungă în arest preventiv, ulterior fiind plasați sub control judiciar. În perioada cât au fost cercetați de DNA, cei doi inculpați au făcut, prin apărătorii lor, nenumărate demersuri pentru a scăpa de arestul preventiv.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.