Primăria Târgu-Neamț: angajații au băgat ilegal în buzunare aproape 60.000 de lei

1
3456

Angajații Primăriei Târgu-Neamț au creat bugetului local un prejudiciu considerabil din cauză că nu au respectat prevederile legale în baza cărora își desfășoară activitatea unitatea administrativ teritorială. Asta arată raportul întocmit de inspectorii Camerei de Conturi Neamț, în urma verificărilor pe care le-au efectuat anul trecut la Primăria Târgu-Neamț. 

Astfel, evidența contabilă nu a fost condusă și organizată potrivit legii, abaterile financiar contabile cifrându-se la peste 2,56 de milioane de lei. Angajații de la Taxe și impozite nu au stabilit, evidențiat și încasat, conform prevederilor legale, taxele datorate la regularizarea autorizațiilor de construire, pentru autorizațiile emise în perioada 2018-2019, în valoare de 5.000 de lei. Tot ei nu au respectat prevederile contractuale cu privire la stabilirea și încasarea majorărilor de întârziere pentru neplata la termen a debitelor reprezentând chirii pentru pășuni, în valoare de 5.000 de lei.

Mai mult, angajații au stabilit eronat și au încasat, astfel, ilegal peste 55.000 de lei, bani pe care au fost nevoiți să-i restituie bugetului local. Consilierii au primit și ei ilegal peste 2.600 de lei.

Angajații primăriei au mai produs un prejudiciu de aproape 88.000 de lei din cauza plăților ilegale efectuate pentru activități sportive. Alți 7.200 de lei au fost plătiți pentru activităţi care nu au legătură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute în actele normative de înfiinţare. Mai mult, pentru că nu au achitat la termen facturile de telefonie mobilă și fixă, bugetul local a fost nevoit să suporte penalități de întârziere de aproape 3.000 de lei.

Cheltuieli mari cu personalul, mai mici cu investițiile

Primăria orașului Târgu-Neamț face parte din categoria unităților administrativ teritoriale care au încheiat anul 2019 cu un minus considerabil. Asta înseamnă că sumele uriașe distribuite de la bugetul de stat, ce reprezintă cote și sume defalcate din impozitul pe venit și TVA, nu au fost suficiente pentru cheltuielile mari pe care le-a avut.

Potrivit raportului Camerei de Conturi Neamț, Primăria Târgu-Neamț a încasat, în 2019, venituri în valoare de 42,86 de milioane de lei, din care 9,82 de milioane de lei a fost aportul localnicilor și companiilor la bugetul local, prin plata taxelor, impozitelor, contribuțiilor și a altor sume. Diferența de bani, de până la 42,86 de milioane de lei, a provenit de la bugetul de stat.

Cheltuielile, însă, s-au cifrat la 45,56 de milioane de lei, depășind veniturile. Deficitul înregistrat a fost de peste 2,69 de milioane de lei. De remarcat este faptul că sumele cheltuite cu personalul, în 2019, au însumat 13,51 de milioane de lei, bunurile și serviciile au costat 11,84 de milioane de lei, în timp ce pe proiectele cu fonduri externe nerambursabile au fost cheltuiți 358.000 de lei, iar pentru investiții (cheltuieli de capital) – 10,4 milioane de lei.

Verificările au fost efectuate în anul 2020 și au vizat anul 2019. Rezultatele controlului au fost publicate, de curând, de Curtea de Conturi a României.

Mai multe despre neregulile descoperite la Primăria Târgu-Neamț, AICI. 

N.R.

 

1 comment

  1. Dana 20 aprilie, 2021 at 10:19 Răspunde

    Primarul Harpa declara cu ceva timp in urma, faptul ca salariile angajatilor din Primaria Tg Neamt au fost diminuate, tocmai pentru a da dovada de solidaritate cu situatia din tara. Se pare ca situatia in realitate este aceea ca le-a rotunjit simtitor veniturile angajatilor. Inainte de alegerile locale, nu a stricat nitel praf in ochii alegatorilor. Nu a facut nimic in Tg Neamt, in afara de panselute pe marginea strazilor centrale. In rest, este dezastru din punct de vedere socio-econoic, in micul Tg Neamt.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.