Cum arată foișorul de la Școala Văleni, care a costat peste 20.000 de euro

0
744

Începută la finele lunii octombrie, construcția foișorului din curtea Școlii Gimnaziale Văleni se apropie de final. Doar mobilierul îi mai lipsește. După dotarea cu cele necesare, va urma semnarea procesului verbal de recepție. Proiectul a provocat discuții aprinse în special din cauza prețului,  marea majoritate fiind de părere că suma de 24.000 de euro pentru un foișor cu o suprafață de 30 de metri pătrați este prea mare. Mai ales că în suma menționată nu intră și valoarea terenului, deoarece este pus la dispoziție de Școala Văleni.

Construcția ridicată nu este una complexă. Este vorba despre o fundație din beton armat cu parapet din zidărie; stâlpi și grinzi din lemn; acoperiș din tablă; închideri din cortine transparente din plastic.

În cei 24.000 de euro intră, pe lângă construcții-montaj, proiectarea, asistența tehnică, dotările etc. Construcția propriu-zisă a foișorului a costat în jur de 80.000 de lei, adică aproximativ 300 de euro/mp. Diferența de până la 120.261 de lei (TVA inclusă) a fost cheltuită cu proiectarea, asistența tehnică, dotările.

La ședința Consiliului Județean Neamț din 10 august, consilierii au aprobat documentația tehnico-economică (faza studiu de fezabilitate) aferentă obiectivului de investiții de interes județean „AMENAJARE FOIȘOR PENTRU ACTIVITĂȚI ÎN AER LIBER LA ȘCOALA DIN LOCALITATEA VĂLENI”, realizat în cadrul proiectului „ȘTEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în județul Neamț”. Valoarea estimată a fost de 122.815,00 lei (inclusiv TVA), din care construcții-montaj în sumă de 77.221,34 lei (inclusiv TVA). În devizul general actualizat din studiul de fezabilitate, costurile pentru acest proiect au fost împărțite astfel: 14.280 lei – proiectarea; 7.735 lei – asistența tehnică; 77.221 lei – construcții și instalații; 22.282 lei – dotări etc. Toți consilierii județeni prezenți la ședință au votat proiectul. Lucrarea face parte dintr-un proiect mai amplu finanțat cu fonduri europene, în care parteneri sunt Consiliul Județean Neamț și Casa Corpului Didactic. Consiliul Județean Neamț este instituția care, în calitate de autoritate contractantă, gestionează investiția „Amenajare foișor pentru activități în aer liber în localitatea Văleni”.

Contractul a fost atribuit firmei Ștef Sava Construcții SRL, cu sediul în comuna Podoleni, în schimbul sumei de 120.261 de lei, TVA inclusă, adică aproximativ 24.000 de euro. Pentru dotări, respectiv bănci, mese, dulap, jocuri interactive copii etc, în studiul de fezabilitate a fost prevăzută suma de 20.000 de lei.

La începutul lucrării, Ioan Sava, patronul firmei Ștef Sava Construcții SRL, declara publicației atacul.ro că regretă că s-a prins în această afacere, întrucât lucrarea este una complexă.

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.