Pe urmele ventilatoarelor donate Spitalului Județean de Aqua Parc și Danlin XXL

3
787

Reprezentanții Aqua Parc  SRL Roznov, firma lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, inculpat pentru aderare la un grup infracțional organizat și cumătru cu Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț, ne-au trimis, în urmă cu 12 zile, un drept la replică la articolul „Cât au costat, de fapt, ventilatoarele medicale donate Spitalului Județean de Aqua Parc și Danlin XXL?”. Articolul a avut la bază mai multe date, inclusiv informații culese din mediul on-line, cea mai importantă sursă fiind site-ul producătorului chinez al tipului de ventilator medical care a fost donat de cele două companii nemțene.

Pe una dintre cutiile în care se aflau ventilatoarele medicale apare mențiunea că aparatul este unul marca PA-500, aparat produs de compania Perlong Medical Equipment Co., Ltd.

Ionel Arsene, care a prezentat oficial donația celor două societăți la  Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, menționase că valoarea sponsorizării este de aproximativ 200.000 de lei, adică undeva la aproximativ 14.000 euro/bucata. Numai că pe site-ul oficial al producătorului chinez, modelul donat spitalului din Neamț apare la vânzare cu prețuri cuprinse între 1.150 și 1.200 de dolari americani, în funcție de mărimea comenzii.

Reprezentanții Aqua Parc SRL susțin că, în niciun caz, ventilatoarele donate spitalului nu sunt atât de ieftine. În sprijinul celor afirmate au prezentat o factură emisă de firma chinezească THR Suzhou Thriving Medical Equipment Corp., în care apar trei ventilatoare, model THR-VT1800, achiziționate de Aqua Parc SRL, sunt în valoare totală de 37.500 de dolari, adică 12.500 dolari/bucata. Pe aceeași factură mai apar 5.000 de măști, în valoare de 1.500 de dolari, dar și transportul – 3.950 dolari.

 

Toate aceste informații arată că, pentru un ventilator + transportul lui din China în România, costul a fost de aproximativ 13.800 de dolari sau 61.000 de lei.

Fără certificat CE?

Aqua Parc SRL menționează că, înainte de a decide de unde să cumpere ventilatoarele pentru a le dona spitalului, a testat piața, cerând oferte de la mai mulți producători. A solicitat, în martie, date și de la compania chinezească Perlong Medical Equipment Co., Ltd, dar nu pentru un model PA-500, ci pentru un model mai scump – PA-700B-II.

Chinezii au comunicat că pot livra până-n 10 ventilatoare în luna mai, iar mai mult de 10 bucăți, în luna iunie. Prețul ventilatorului – 6.300 de dolari americani. Pe site-ul producătorului chinez, acest model apare la vânzare cu prețuri cuprinse între 2.000 și 3.000 de dolari. Numai că Aqua Parc SRL nu a putut cumpăra de la Perlong, pentru că ventilatoarele produse de ei nu au certificat european (CE), motiv pentru care nu pot fi folosite în spitalele din România. Așadar, varianta Perlong a picat din lipsă de certificat european CE.

Ventilatorul THR, cu certificat european, identic cu cel fără certificat

În schimb, a apărut oferta celor de la THR – Suzhou Thriving Medical Equipamment Corp., firmă care avea la vânzare ventilatoare medicale certificate CE. Cei de la Aqua Parc SRL erau interesați de un anumit model, însă chinezii le-au spus că au în stoc două ventilatoare model THR-VT1800. În cele din urmă, tranzacția s-a încheiat, firma nemțeană cumpărând trei ventilatoare THR-VT1800 (certificate CE) cu 12.500 dolari/bucata.

Numai că modelul THR  – VT1800, cu certificat CE, este identic cu PA-500, care nu este certificat CE. De la design, la caracteristicile tehnice, totul este la fel. De fapt, singura diferență dintre cele două modele este denumirea și faptul că unul are certificat CE și poate fi vândut pe piața UE, iar celălalt nu are și nu poate fi folosit în țările Uniunii Europene.  

În fotografiile de mai jos avem, în stânga, caracteristicile tehnice ale THR – VT1800, primite de Aqua Parc SRL de la THR Medical, iar în dreapta, caracteristicile aparatului PA-500, produs de Perlong Medical:

Aceste aspecte sunt dubioase și numai o anchetă serioasă a celor de la Ministerul Sănătății ar putea stabili dacă nu cumva Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a primit ca donație ventilatoare care nu au certificat CE, dar sub denumirea altui model, care ar avea acest certificat.

Atacul.ro a contactat ambele companii chineze, producătorul Perlong și firma THR Medical. Perlong Medical ne-a răspuns că un PA-500 costă 5.500 de dolari, recunoscând că prețurile afișate pe pagina lor oficială de internet și în acest moment (1.150-1.200 dolari/bucata) sunt vechi, de dinainte de pandemia Covid-19. Cei de la THR Medical, care vând modelul THR-VT1800 similar celui PA-500, nu au răspuns până în prezent.

Cele trei ventilatoare donate Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț de Aqua Parc și Danlin XXL:

În ceea ce privește donația făcută spitalului de firmele Aqua Parc și Danlin XXL , ar mai fi câteva aspecte de elucidat. Ventilatoarele, așa cum arată factura, au fost cumpărate de Aqua Parc SRL. În datele oficiale ale spitalului, două apar ca fiind donate de Danlin XXL, iar unul de Aqua Parc SRL. Veaceslav Burlac, fostul președinte al raionului Criuleni din Republica Moldova, este cel care s-ar fi ocupat de achiziția celor trei ventilatoare, corespondența fiind pe adresa sa de e-mail. Burlac este cel care, pe pagina sa de Facebook, spunea că firma pe care o reprezintă – Aqua Parc SRL -, a donat două ventilatoare.

De fapt, în actele spitalului, cum spuneam, apare că doar unul a fost donat de Aqua Parc, iar Danlin XXL figurează cu două. În aceeași corespondență pentru ventilatoare îl găsim pe Veaceslav Burlac ca reprezentant și al firmei Mavgo Holding SRL, o companie controlată, prin interpuși, de Ginel, semn că reprezintă și această firmă.

Daniel MURARU

 

3 comments

  1. George 25 mai, 2020 at 20:32 Răspunde

    Eu nu sunt ziarist, dar nu as fi donat niciun ventilator. Pentru nici o pastila, nimuc. Pentru ca donez in fiecare luna citeva sute de lei numai la sanatate. Nu am stat o zi in spital, nu am avut nevoie de asistenta medicala. M-a ferit Cel de sus. Nu m-a ferit de cotizat la stat sume foarte mari de bani si eu nu stiu pe ce s-au dus. Peste 25 de ani fara intrerupere. Cind vii sa intrebi tu ce donezi, baga un ochi in bugetul de sanatate su vezi cit doneaza fiecare in functie de salariu. Vezi si tu cit donezi. Daca n-ai serviciu, mars la munca! Daca ai, vezi-ti de drum. Banii pe care ii donam luna de luna din munca noastra mai grea sau mai usoara, mai bine sau prost platita ar trebui sa ajunga acolo unde este ndvoie pentru ventilatoarr, medicamente, salarii, nu pentru cei care freaca menta facind-o pe sefii. Cind pui intrebari gindeste cu capul tau.

  2. FG 26 mai, 2020 at 10:24 Răspunde

    De cand a venit aceasta pandemie ma tot intreb care era dinamica donatiilor, a achizitiilor, a angajarilor in spitale etc, daca nu eram in an electoral.
    Au stat baietii si s-au gandit cum sa le iasa si lor un ban cinstit pe solutii de spalat (inutil) drumuri, pe dozatoare invizibile in scari de bloc, pe spitale modulare care vor fi gata cand pandemia va fi amintire, pe manusi, halate si viziere la preturi de nave cosmice… ca sa ramana ceva si pentru impulsul care-i va propulsa pe unii in scaune cu imunitate.
    Votati-i, tovarasi!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.