Salariații DGASPC, revoltați că trebuie să intre în izolare în centrele pentru persoane cu dizabilități

1
2198

Salariații care lucrează în centrele pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, din subordinea DGASPC Neamț, sunt revoltați de decizia de a rămâne, timp de 14 zile, în izolare la locurile de muncă. Ei spun că, în primul rând, nu au condiții pentru a locui efectiv, timp de o jumătate de lună, în aceste centre, pentru că nu sunt paturi, nu au unde să mănânce, să se spele, nu sunt pregătiți pentru a astfel de schimbare majoră. În al doilea rând, au acasă persoane care depind de ei, bătrâni și copii, care au nevoie de îngrijire zilnică, au animale, și se întreabă ce se va alege de toate acestea după o jumătate de lună în care ei vor sta în izolare. 

„Acum am primit vestea, iar unele colege au început să plângă. Cum sa stai 14 zile aici, unde să stai? Nu sunt paturi pentru noi, sunt zeci de angajați pe tura. Unde să ne spălăm, unde să mâncăm? Va fi un dezastru pentru angajați. Unii sunt părinți singuri, au copii în întreținere. Cine o să aibă grijă de ei cât o să fie plecați 14 zile la serviciu? O să facă tot felul de improvizații, cică, și să ne acomodăm. Înțelegem că acești oameni sunt vulnerabili, însă nu înțelegem de ce au găsit varianta asta care nu e bună deloc”, a spus unul dintre salariați.

„Totuși, si-a pus cineva întrebarea că la țară, dacă nu pui în pământ și nu îl lucrezi în fiecare zi, nu ai ce mânca? Dacă ai animale, cine le dă mâncare? Eu am animale, plus o soacra bolnavă, la vreo 15 km de mine, care trebuie îngrijită în fiecare zi! Am copii care trebuie supravegheați, cât soția este la serviciu. Cine va face treaba asta?”, s-a întrebat un alt angajat.

Decizia ca cei 900 de salariați ai DGASPC Neamț, care lucrează în centrele pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, să fie izolați la locurile de muncă este impusă prin Ordonanța militară nr.8. Scopul măsurii este de a preveni infectarea cu coronavirus a copiilor și persoanelor cu dizabilități, mai ales că majoritatea rezidenților centrelor au un sistem imunitar deficitar din cauza afecțiunilor medicale sau a vârstei.

Cei de la DGASPC vor amenaja centrele astfel încât salariații aflați în izolare să aibă condiții necesare.

„DGASPC Neamț are în subordine 12 centre rezidențiale pentru copii și persoane adulte cu dizabilități în care sunt cazate aproximativ 1.000 de persoane, dintre care peste 600 sunt adulți cu diverse grade de handicap. Numărul total al salariaților este de 900 și jumătate vor intra în izolare la locul de muncă în prima fază, urmând ca la finalul celor 14 zile să intre și restul salariaților în aceeași izolare la locul de muncă pentru același interval de timp. Cazarea personalului va fi asigurată în centre, pentru aceasta făcându-se făcut eforturi uriașe pentru a se stabili felul în care se va face izolarea și pentru a decide care salariați vor intra în prima tură de izolare. Eforturile au fost posibile și cu sprijinul logistic al Consiliului Județean Neamț și al Direcției pentru Tineret și Sport Neamț care au răspuns prompt solicitărilor și ne-au oferit paturi și cazarmament”, a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvănt al instituției.

„Știu că este foarte greu pentru fiecare angajat să fie în această situație, mai ales acum, înainte de Paști. Sunt oameni care au și ei probleme, au familii în dificultate, unii sunt singuri și au nevoie, la rândul lor, de sprijin în gospodărie ori au copii sau părinți pe care nu îi pot lăsa în grija cuiva. De aceea, fiecare caz în parte a fost analizat, astfel încât să poată fiecare să își rezolve urgent problemele familiale, dar și să asigurăm turele în centre pentru a nu afecta siguranța beneficiarilor noștri. Izolarea personalului se va face la nivelul centrelor, identificându-se spații de cazare pentru aceștia. Este un efort uriaș și un sacrificiu al colegilor noștri motiv pentru care vreau să le mulțumesc pentru că au înțeles că trebuie cu toții să facem acest lucru pentru o vreme. Mulțumesc și Consiliului Județean și DJTS pentru că ne-au sprijinit și ne-au oferit ajutor rapid. E o perioadă grea, pe care nu am mai trăit-o niciodată și doar împreună, ca o echipă, vom reuși să o depășim, pentru binele nostru, al copiilor și persoanelor vulnerabile pe care le avem în grijă”, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

N.R.

1 comment

  1. Florentina 11 aprilie, 2020 at 20:11 Răspunde

    Adica incompatibila penala Pavaluta care il are in ingrijire pe DWC va sta 14 zile intr-un camin de handicapati unde miroase a pisat de activist de partid cazut la pat? Ei, sa fie!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.