Când Covid-19 amenința Europa, Spitalul Județean Neamț cheltuia sume derizorii pe materiale sanitare și dezinfectanți

7
2599

Lipsa materialelor sanitare și a echipamentelor de protecție din spitale, în aceste momente, când magaziile unităților ar trebui să fie pline, iar fluxul de aprovizionare continuu, este una dintre temerile cu care se confruntă cadrele medicale și, bineînțeles, populația. Nu a spus nimeni, până acum, de ce nu au fost achiziționate din timp toate cele necesare pentru ca personalul medical să poată lupta cu cel mai de temut virus – Covid – 19. S-a spus doar că vor fi cumpărate, asta fiind anunțată ca o operațiune viitoare, nicidecum prezentă.

Sindicaliștii din Sănătate au atras atenția asupra lipsei materialelor sanitare și de protecție din spitale. Mai mult de atât nu au putut face.

În categoria materialelor sanitare sunt incluse, potrivit legii, pe lângă mănuși, măști, ace și serigi, și trusele de traheostomie, dispozitivele de intubație, măștile de oxigen, sondele de aspirație.

Tocmai în luna în care Europa înregistra primul caz de coronavirus, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cheltuia de 6 ori mai puțini bani pentru achiziționarea de materiale sanitare comparativ cu februarie 2019. Tot atunci a cumpărat și puțini dezinfectanți, reactivi, ori echipamente. Cel puțin asta arată informațiile pe care unitatea spitalicească le-a furnizat Ministerului Finanțelor Publice, date care crează suspiciuni asupra modului în care cei care conduc instituția au dat importanță situației provocate de virusul care, în cele din urmă, a cuprins întreaga lume.

În februarie, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a cumpărat materiale sanitare de numai 56.381 de lei, sumă cu 301.960 de lei mai mică față de cea cheltuită în luna similară din anul precedent, adică pe timp de „pace”.

Tot luna trecută, când pregătirile pentru ceea ce avea să urmeze trebuiau să fie în toi, Spitalul cumpăra dezinfectanți de numai 15.423 de lei, în condițiile în care, în februarie 2019 instituția achiziționa dezinfectanți în valoare de 58.649 de lei, cu peste 49.000 de lei mai mult. Totodată, au fost cumpărate și mai puține uniforme și echipament, valoarea acestora cifrându-se la numai 8.127 de lei, față de 32.029 de lei cât au fost cheltuiți pentru aceste mărfuri în februarie 2019.

În ceea ce privește reactivii, Spitalul Județean a cheltuit, luna trecută, 169.416 lei, sumă în scădere cu 357.464 de lei comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent. 7.281 de lei au fost cheltuiți pentru materialele de curățenie.

Cea mai mare unitate spitalicească din județ a cumpărat, în februarie, mai multe medicamente, valoarea acestora fiind de 1,37 milioane de lei, mai mult cu 160.000 de lei față de anul trecut, aceeași lună.

În primele două luni ale acestui an, Spitalul Județean de Urgență a cheltuit cu 1,3 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut pentru achiziția de medicamente. În schimb, sumele cheltuite pentru achizițiile materialelor sanitare, reactivi, dezinfectanți sau uniforme și echipament au fost mult mai mici. Asta în condițiile în care guvernul român a anunțat primele măsuri preventive Covid-19 încă din data de 22 ianuarie. De atunci se știa care vor fi spitalele din țară unde urmau să fie internați pacienții depistați cu Covid-19.

La nivel local, însă, lucrurile nu s-au mișcat cum trebuie, achizițiile de măști, dezinfectanți etc întârziind nepermis de mult. Tocmai de aceea s-a ajuns în situația în care mai multe spitale să nu aibă cele necesare pentru a-și proteja personalul.

În urmă cu două zile, managerul Spitalului de Urgență Roman, Maria Andrici, declara că nu sunt probleme legate de fonduri, ci de a găsi materialele (măști, combinezoane, echipament etc). În februarie, când apăruse primul caz de coronavirus în Europa, dar și în România, încă se mai puteau face achiziții la prețuri de bun simț. De asemenea, materiale erau disponibile din mai multe direcții, de la mai mulți furnizori. Cine a fost interesați a cumpărat de atunci materialele și echipamentele necesare. Cei care n-au făcut acest lucru trebuie să se mulțumească, acum, cu donații sau să aștepte furnizorii să aibă marfă disponibilă.

(Sursa foto: www.technologyreview.com)

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

 1. Codul Penal 19 martie, 2020 at 18:28 Răspunde

  Nu înțeleg ce nu înțelegeți, sumele alocate SJN merg 80% pt.salarii ,restul pt.licitatii măsluite și alte aspecte penale.Pt.pacienti Zero.

 2. Catalin 19 martie, 2020 at 22:17 Răspunde

  Acum e momentul! Bagati mainile pana la gat in buget! Aveti cumva si buget de razboi, de molima, de ceva???? Bagati, dar saturati-va odata! Atentie, ca nu toti sunt dobitoci asa cum ne credeti! Vine si surpriza, chiar pe stare de urgenta!

 3. FLORIN 20 martie, 2020 at 07:55 Răspunde

  Situatia este valabila in toata tara.In Nov 2019 ProTv si presa internationala spuneau de o pandemie cu un virus necunoscut aparut la Wuhan.
  Si copii care se uitau /citeau pe internet au aflat si puneau intrebari.
  Singurii care au aflat saptamana trecuta de aceasta pandemie la fel ca si cu criza din 2008 in frunte cu presedintele marioneta sunt prietenii lui din ”statul paralel” adica cei de la SRI si serviciile CACA/MACA/PACA platiti cu salarii colosale si pensii speciale date de la 40 de ani fiind stresati si imbatraniti de ”munca” in folosul cetatenilor pentru care isi ”risca” viata zi de zi rezultatele se vad peste tot :coruptie generalizata,mafie transpartinica,justitie praf de coruptie si subordonata politicului,anchete facute la comanda,condamnari insignifiante,confiscari zero de averi ilicite.
  Dupa cum a-ti observat ”statul paralel/mafiot” a marit imediat ”pedepsele”pentru cei care nu respecta carantina….pana la 15 ani!!!!Unde ii afecteaza direct si nu pot fura nimic imediat au trecut la fapte…..
  Ne intrebam cu totii de ce nu au fost marite pedepsele la acelasi nivel inca de acum 10 ani pentru coruptie,taiatul padurilor,furtul banilor de la buget,coruptia din institutiile de siguranta ale statului?
  A-ti auzit sa impoziteze nesimtirile alea aberante de ”pensii speciale/serviciu”si salarii colosale a celor din Justitie/Politie/Servicii in conditiile in care tara este in colaps economic?Sau salariile bugetarilor care nu fac nimic?A-ti auzit?Nu,bineinteles.Tot noi cei care lucram in privat vom plati aceasta factura.

 4. Covidu2020 20 martie, 2020 at 11:00 Răspunde

  În toată penuria asta, moșierul de județ face valuri. Susținătorii lui aplauda frenetic. Oamenii de casă își fac socoteli. Sindicaliștii, care n-au știut să ceară decât salarii, niciodată condiții civilizate de muncă, s-au trezit expuși în fata morții. Așa sa ne ajute Dumnezeu : fiecăruia după vorbe și fapte.Amin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.