Primăria Farcașa și Aqua Parc, acuzate că au distrus proprietatea unui sătean ca să construiască o canalizare

1
1101

Conducerea Primăriei Farcașa este acuzată că a permis distrugerea proprietății unei familii din satul Frumosu, comuna Farcașa, pentru a efectua lucrări de canalizare în localitate. Frații Ioniță spun că Primăria Farcașa nu a ținut cont de faptul că lucrările urmau să traverseze proprietatea lor și a fost de acord ca angajații firmei de construcții – Aqua Parc SRL – să continue excavarea. Familia Ioniță susține că nici cei din primărie și nici constructorul nu au încercat să vorbească măcar cu unul dintre membri pentru a le explica situația de fapt și pentru a le cere acceptul. Povestea a ajuns pe rolul Judecătoriei Bicaz, unde familia Ioniță a avut câștig de cauză. Însă, decizia nu este definitivă, fiind deja atacată cu apel de către Primăria Farcașa, dar și de familia Ioniță. Judecătorii au stabilit că, în urma acestor lucrări, o parte din proprietatea familiei Ioniță a fost distrusă, muncitorii smulgând din rădăcini mai mulți salcâmi și un nuc, arbori ce fuseseră plantați de părinții celor doi frați, în apropierea râului Bistriței, tocmai pentru a întări malurile. O consecință a acestor lucrări haotice a fost ieșirea din matcă a râului Bistrița, care mărginea proprietatea familiei Ioniță, aceasta fiind și constatarea magistraților.

Proprietate distrusă, dosare clasate

Totul a început în anul 2016, când, spun membrii familiei Ioniță,  Aqua Parc SRL a fost angajată de Primăria Farcașa să execute lucrările de canalizare pe raza comunei. În luna aprilie a acelui an, Primăria Farcașa a intrat pe proprietatea fraților Ioniță, le-a distrus gardul și a afânat cu excavatorul o porțiune din teren. Proprietarii terenului au chemat Poliția, iar lucrările au fost imediat sistate, însă, a doua zi, constructorul Aqua Parc SRL și angajați ai Primăriei Farcașa au continuat lucrările pe proprietatea familiei Ioniță. Cei doi frați susțin că, deși proprietatea lor era îngrădită, iar lângă gard era plantat, de către părinți, un nuc, lucrătorii firmei angajate de Primăria Farcașa le-au distrus gardul, au intrat să sape pe proprietatea lor, au tăiat nucul și salciile plantate de părinți. 

„Ei au făcut această canalizare în Frumosu, dar alimentare cu apă nu este, așa cum ar fi fost normal. Când s-au apucat de lucrarea asta la canalizare, nu m-au întrebat absolut nimic. Că dacă mă întrebau, discutam și ne înțelegeam, că nu mă opun modernizării comunei sub nicio formă. Însă, totul s-a făcut cât am fost noi la serviciu, ascuns, ca să nu apucăm să intervenim. La ceilalți care au mai avut terenuri pe care trece canalizarea distrugerile nu au fost atât mari.  Au luat 80 de metri pătrați și i-au ocupat. În momentul în care am construit gardul ce despărțea proprietatea de malul râului Bistrița, l-am mutat în interiorul proprietății și am lăsat o cale de acces pe malul Bistriței, cale de acces ce face parte din proprietatea noastră. Nu cunoaștem cum s-au stabilit traseele care urmau să fie excavate, dar proprietatea noastră a fost singura din zonă care a fost grav afectată de reprezentanții Primăriei Farcașa și lucrătorii firmei Aqua Parc. Deși am reclamat de mai multe ori la Poliție distrugerile provocate pe proprietatea noastră, plângerile formulate au fost clasate din cauză că faptului că lucrătorii firmei au venit cu acordul primarului de a încălca și distruge proprietatea. În urma lucrărilor de canalizare efectuate doar pe terenul nostru, am rămas cu proprietatea distrusă și parțial ocupată de conductele de canalizare care nu este funcțională. Gardul proprietății este distrus, plasele au fost furate, iar o parte din teren a fost transformat  în drum de acces, fără ca Primăria Farcașa să ne despăgubească. Terenul era îngrădit atât cu gard, cât și cu un zid de beton care au fost distruse și aruncate în Bistrița. Am fost amenințați de către reprezentanții Primăriei Farcașa, iar în lipsa noastră, primarul comunei a vorbit personal cu lucrătorii firmei Aqua Parc SRL și ne-au distrus proprietatea. Am formulat mai multe plângeri penale la Poliția Farcașa, dar toate dosarele penale au fost clasate, întrucât lucrările de distrugere a proprietății au fost realizate cu acordul primarului comunei, care a efectuat lucrările de canalizare pe proprietate fără a avea acordul nostru. I-am dat în judecată și am câștigat, însă o să mergem mai departe pentru că vrem să plătească toate pagubele pe care ni le-au produs în urma distrugerilor pe care le-au făcut pe proprietatea noastră”, a declarat Dumitru Ioniță.

„Apele Bistriței s-au revărsat mai puternic în lipsa protecției pomilor mărginași care au fost scoși din rădăcină”

În procesul deschis de familia Ioniță la Judecătoria Bicaz, Primăria Farcașa, prin reprezentanții ei, s-a apărat, spunând că, pentru realizarea lucrărilor de canalizare, a trebuit să intre pe proprietatea mai multor cetățeni cu care, însă, s-a ajuns la o înțelegere. Mai mult, Primăria Farcașa a spus că 80 de metri pătrați din proprietatea fraților Ioniță au fost intabulați ilegal.

„Pe parcursul lucrărilor, având în vedere dificultatea și amplificarea lucrărilor, a fost necesar să se ajungă la unele înțelegeri cu mai mulți cetățeni pentru a îndepărta garduri și clădiri ușoare, dialoguri care s-au purtat între reprezentanții firmei constructoare și cetățeni, întotdeauna ajungându-se la un consens, cetățenii înțelegând importanța acestui proiect, iar firma constructoare efectuînd reparațiile ulterioare. Tot pe parcursul lucrărilor, în dreptul proprietății părinților defuncți ai reclamanților, s-a constatat că în drum sătesc <<strada nr.4 Frumosu>>, aflată în domeniul public al comunei Farcașa, înscris în cartea funciară, este crescut un nuc, cetățenii declarând că acest copac este în afara proprietății lor. Nu s-a putut ajunge la nici o înțelegere între firma constructoare și aceștia, iar în momentul în care a fost săpat canalul pe lângă acest copac, acesta s-a prăbușit în apă, nu a fost aruncat”.

O expertiză topometrică solicitată în cauză a scos la iveală faptul că nucul și cei 100 de metri pătrați, pe care SC Aqua Parc împreună cu Primăria Farcașa i-au distrus pentru a construi canalizarea comunei, erau în proprietatea familiei Ioniță.

Instanța a reținut, în această cauză, că: „Pârâta (n.r. Primăria Farcașa) a recunoscut că <<negocierile cu reclamații>> nu au avut același succes ca în cazul celorlalți săteni și cu toate acestea a declanșat Proiectul de modernizare și amenajare a căii de acces din zonă. Din păcate pentru pârâta în cauză, chiar bunele intenții trebuie să fie îmbrăcate în legalitate. (…) Singura modalitate în care pârâta ar fi avut acoperirea legală ar fi fost Declarația autentică de renunțare din partea pârâților sau exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire. (…) Pe de altă parte, s-a constatat că oricum bunele intenții ale pârâtei în abordarea acestui proiect de modernizare a zonei au fost cel puțin hazardate întrucât apele Bistriței s-au revărsat mai puternic în lipsa protecției pomilor mărginași care au fost scoși din rădăcină”.

În consecință, instanța a obligat Primăria Farcașa să: „lase în deplină proprietate și pașnică folosință suprafața de 100 de metri pătrați, conform identificării pe teren de un expert autorizat”.

Primarul Gheorghiu: „Nu este o soluție definitivă!”

Cristinel Vasile Gheorghiu, primarul comunei Farcașa, a declarat că soluția Judecătoriei Bicaz a fost atacată deja, pentru că ea nu reflectă adevărul, instanța neținând cont de anumite documente depuse la dosar.

„Instanța, încă, nu s-a pronunțat definitiv în procesul pe care îl avem cu familia Ioniță. La Bicaz, nu s-a ținut cont de niște documente, iar judecătorul nu a fost de acord să ne audieze martorii. Acolo, pe porțiunea pentru care ne judecăm, a fost drum dintotdeauna, sunt planuri cadastrale din 1970 pe care le-am depus la dosar. Este o stradă  prinsă în nomenclator. Gardul lor, al familiei Ioniță, a fost pe același aliniament cu celelalte garduri,  nu a fost al lui până în Bistrița”, a declarat primarul.

În ceea ce privește canalizarea construită, primarul a precizat că, în acest moment, deservește aproximativ 50 de familii din comună, dar este sigur că numărul lor o să crească.

„În satul Frumosu este o rețea de alimentare cu apă făcută prin SAPARD, în urmă cu mult timp. Avem, acum, un proiect pentru o rețea nouă de alimentare cu apă, inclusiv pentru satele Frumosu, Popești și o parte a satului Bușmei. În prezent, avem în jur de 50 de gospodării care sunt legate de această canalizare, care funcționează cu aviz de la SGA Neamț de funcționare. Sunt puține 50 de familii, dar ne-a prins iarna și nu am mai putut face racordurile, nu ne-a permis timpul. Am avut, în 2018, probleme cu calamitațile și nu am făcut niciun record, deși canalizarea e terminată din 2018.  Alimentare cu apă avem. Am făcut stația la Frumosu pentru că acolo era locul cel mai jos, ajunge prin cădere liberă. Stația de epurare are capacitatea pentru apele din toată comuna. În proiectul nou avem prevăzută și extinderea canalizării în cele trei sate”, a conchis primarul comunei Farcașa.

Daniel MURARU

(Sursa foto: primariafarcasa.ro)

 

 

 

1 comment

  1. Ion 8 martie, 2020 at 10:02 Răspunde

    Inteleg ca Ginel a acaparat toate lucrarile pe bani publici, ca fiind unicul si cel mai tare constructor pe care l-a avut tara vreodata. Si Europa, poate intregul mapamond. Poate s-a apucat de construit spitale in Wuhan, ori prin Dubai vreun zgarie nori, la cat e de profi. Ce nu inteleg este de ce autoritatile nu termina odata anchetele care-l privesc pe mega constructorul Ginel si pe prietenul lui de la CJ

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.