(SURSE) Publiserv SA, „pregătită” pentru… faliment? O miză de milioane de euro

11
253

Compania Publiserv SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț, care prestează diverse servicii (asfaltări străzi, reparații, marcaje rutiere etc) pentru municipalitatea pietreană, ar fi pregătită pentru faliment, afirmă surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Nu ar fi pentru prima dată când firma s-ar afla într-o situație dificilă,  Publiserv scăpând de dosarul de insolvență în anul 2012. Ca să scape de datorii, firma Consiliului Local a fost nevoită să ia câteva decizii care s-au răsfrânt asupra patrimoniului societății. În primul rând, pentru acoperirea datoriilor au fost vândute mai multe bunuri, a se citi imobile în zone bune ale orașului, la prețuri de nimic. De asemenea, conducerea societății din acea perioadă a accesat și un credit bancar, mare parte din el fiind folosit pentru a achita onorariul lichidatorului judiciar. O adevărată afacere pe spatele pietrenilor care, cel puțin până în acest moment, nu a atras atenția celor care au în fișa postului atribuții în identificarea și tragerea la răspundere a celor care jefuiesc banul public. Acum, la șase ani după ce Publiserv a ieșit din insolvență, dar cu mai puține bunuri, firma s-ar confrunta din nou cu o situație financiară dificilă. Sursele noastre spun că în urma unei ședințe care a avut loc în urmă cu câteva zile, factorii de decizie ar fi luat în calcul trimiterea acasă a 25 de angajați din cei 100 pe care îi are firma în prezent. De asemenea, firma ar fi acumulat datorii importante către furnizori, la mijloc fiind vorba de sume de ordinul milioanelor de lei. Stația de asfalt a Publiserv SA a funcționat, însă furnizorul de bitum nu a fost plătit, datoriile pentru această materie primă fiind de aproximativ 1 milion de lei. Suma a fost avansată de Gheorghe Triboi, directorul Publiserv SA, acesta confirmând că, la această oră, valoarea totală a datoriilor către furnizori este de 2 milioane de lei, din care jumătate la firma care a furnizat bitumul. Ca urmare a acestei situații incerte, angajaților le este teamă că-și vor pierde locul de muncă, iar dacă vor rămâne nu-și vor mai primi bonuri de masă, sporuri etc.

Gurile rele afirmă, și nu de ieri de azi, că ceea ce se întâmplă acum la Publiserv SA ar face parte dintr-o acțiune atent regizată, la mijloc fiind vorba de o „strategie” pusă la cale de oameni care ar dori falimentul firmei. De ce? Răspunsul este simplu, și anume că milioanele de lei plătite de primărie în fiecare an societății Publiserv SA pentru asfaltări, plombări etc ar putea foarte bine să ajungă în conturile unor alte firme care au prieteni acolo unde trebuie. Vorbim de acele societăți comerciale care ani la rând, mai ales în perioada „portocalie”, au căpușat bugetele societăților Consiliului Local. Așadar, un eventual faliment al firmei Publiserv ar putea, pe lângă contractele cu primăria de peste 10 milioane de lei/an, să aducă celor interesați și patrimoniul. Iar aici avem atât bunuri imobile (terenuri, sediu, spații comerciale etc), dar și mobile (autocamioane, utilaje etc). Miza, așadar, este imensă. Vorbim de bunuri de zeci de milioane de euro, dar și despre contracte în valoare de, în medie, 2,5 milioane de euro anual cu bani de la bugetul local.

Scenariul „falimentul” este respins de directorul Triboi

Gheorghe Triboi, actualul director al firmei Publiserv SA, recunoaște că societatea se află într-o situație financiară nu tocmai bună, însă a respins categoric varianta intrării în faliment a societății. Directorul Publiserv a explicat că situația actuală a firmei este cauzată de un cumul de factori, pornind de la o strategie neinspirată în calendarul asfaltărilor, achiziția în leasing a două autocamioane, și până la angajări de personal și mărirea lefurilor unor angajați.

„A, nu sunt problemele atât de grave încât să vorbim despre faliment. Este exclus! Problema nu este la oameni, ci la Publiserv. Sunt niște probleme financiare. S-a făcut un buget și nu se poate atinge, iar dacă facem rectificare negativă, trebuie să facem rectificare negativă și la cheltuieli. Trebuie căutate soluții. Adevărul este că la TESA s-ar putea să facem niște restructurări, nu la producție. Încă nu am hotărât nimic, trebuie să vedem ce decizie vom lua. Am avut doar o discuție cu oamenii, i-am anunțat despre situația asta. În rest, o să vedem cu contabilul ce soluții vom adopta și ce o să facem până la sfârșitul anului”, a declarat Gheorghe Triboi.

Întrebat câți bani au intrat în conturile Publiserv din bugetul local, Triboi a spus că peste 6 milioane de lei.

„Primăria dă comenzi, nu e asta problema, noi avem de lucru de la primărie, numai că au fost câteva lucruri care s-au întâmplat privind calendarul lucrărilor. A fost și vara ploioasă… Părerea mea este că nu știu dacă Publiserv poate să ducă leasing-ul la cele două autocamioane. Plătim 43.000 de lei pentru cele trei utilaje luate în leasing. Am mai dat peste 100 de mii avansul… au fost mărite salariile la personalul TESA, s-au făcut angajări. S-au perturbat lucrurile. Până acum, primăria a dat vreo 6 milioane de lei și ceva, iar noi trebuie să avem 11 milioane de lei. Eu sunt de părere că ar trebui să fie mai puțini oameni care să facă mai multă muncă. Salariile cele mai mari sunt la personalul TESA, nu la muncitori”, a conchis Gheorghe Triboi.

Este clar că în perioada următoare, conducerea Publiserv va fi nevoită, din cauza problemelor financiare, să treacă la restructurări. Informațiile noastre arătau că muncitorii vor avea de suferit, însă directorul Triboi a declarat că restructurările vor fi făcute în rândul personalului TESA. Rămâne de văzut cine va pleca și cine va rămâne.

Daniel MURARU

11 comments

 1. valisor 10 octombrie, 2018 at 18:27 Răspunde

  Da, și eu sunt curios! Cine va pleca cu sacul plin cu compensații și cine va rămâne cu fluturașul fără aripioare în buzunarul rupt în cur? Cât despre după aia… scenariul insolvenței… după ultimele modificări făcute de “penali” în lege… asta nu știu cum să fiu curios, mă tem de un AVC hepatic cu metastaze cardiece că dacă ce să presupun.

 2. Zeno 10 octombrie, 2018 at 22:29 Răspunde

  Sa raspunda cei care au luat decizii atat de criminale pentru aceasta societate. Si directorii, adica si Ciobanu care a plecat dupa ce a bagat firma in atatea belele dar si membrii CA si AGA.

 3. Valentin Ciobanu 11 octombrie, 2018 at 06:51 Răspunde

  Dacă îmi dați exemple de “decizii criminale” care au fost luate de mine ( din postura de director general al SC PUBLISERV SA ) va voi raspunde fără nici o problema.
  P.S. – eu nu am obiceiul sa mă ascund după un Nick Name și îmi asum tot ceea ce fac domnule “drag”

 4. Stefan 12 octombrie, 2018 at 09:36 Răspunde

  In primul rannd este incompetenta crasa!In al doilea rand, birourile sunt pline de clientii politici, in timp ce lipsesc specialistii!In al treilea rand, nu exista preocupare pentru a accesa lucrari in afara celor acordate de primarie!Nu in ultimul rand, Publiserv e capusata de firmele de casa ale admnistratiei.In mod clar, toate firmele primariei ar trebui desfiintate!Nu fac decat gauri in bugetul local asigurand locuri caldute pentru prieteni , neamuri si amante.

 5. Vasile 12 octombrie, 2018 at 14:01 Răspunde

  Domnule Ciobanu, dar cand ati facut sa plece personal calificat, sa va aduceti pilelele si sa le cresteti salariile, asta nu a fost decizie criminala? Au plecat cel putin 10 oameni din acea societate datorita d-voastra, acolo a fost punctul culminant. O societate care a mers multi ani de zile cu acel personal, ati venit si v-ati kkt pe el. Felicitari pentru distrugere :)!

 6. Vasile 12 octombrie, 2018 at 16:30 Răspunde

  Domnule Ciobanu am mai uitat de unele, schimbarea siglei, care se stie ca a costat ceva, schimbarea tuturor echipamentelor si punerea siglei pe acestea si masini, bariera noua, aparate de parfum in birouri, achizitie de utilaje cand toata lumea a zis ca e o investie proasta. Angajarea a 11 persoane aduse de dumneavoastra pe pile. Sigur mai sunt si altele. Toate acestea au fost cheltuieli efectiv pentru nimic!!!

 7. Valentin Ciobanu 13 octombrie, 2018 at 17:22 Răspunde

  Vasile, Ion, Costel, Maria……etc….Va voi raspunde la aceste intrebari.
  1. Oamenii care au plecat de la Publiserv (chiar nu le stiu numarul) au plecat pentru ca asa au hotarat ei. Unii din acei oameni au devalitat Publiservul cu peste 100000 ron (1 persoana), unii ocupau functii de conducere dar aveau 4 clase (aceste lucruri se pot verifica), unii erau in cardasie cu firmele capuse si ajutau la FURACIUNI. Chiar as dori sa stiu si eu cine sunt acele persoane asa de bine pregatite (ar fi bine sa vorbim pe lucrurie concret nu POVESTI, dar sumneavoastra nu reusiti sa purtati o discutie pentru ca va ascundeti in spatele unui Nick Name)
  2. Noua sigla a costat societatea PUBLISERV imensa suma de 2000 ron / lei ( intrebati-ma orice si eu va voi raspunde, nu mai trageti concluzii asa de dragul de a arunca cu vorbe)
  3. Cat am stat 9 luni de zile, s-au cumparat echipamente de protectie in valoare de aproximativ 10000 ron / lei
  4. Bariera de care vorbiti dumneavoastra a costat 14000 ron / lei inclusiv TVA
  Daca dumneavoastra imi demosntrati ca in urma acestor cheltuieli PUBLISERV este in situatia in care este, eu va PROMIT ca voi restitui acesti bani societatii PUBLISERV.

  P.S. – cat despre limbajul dumneavoastra de – – – – -……NO COMMENT

 8. valisor 14 octombrie, 2018 at 16:47 Răspunde

  Domnule Valentin Ciobanu,
  în primul rând mă voi închiedica de nickuri.
  În exprimarea opiniei, fără a avea nici micromusculiță pe căciuliță, a folosi un pseudonim e de fapt chestie de bun-simț, după orice nivel logic la relativ orice cheag de cunoștințe, fie generale fie speciale, ca procedură esențială în a încuraja a avea poziție și a o și comunica, scurt spus – a avea atitudine civică. Voi însă, deci vă rog să îmi permiteți să vă cufund în aceeași oală cu restul tâlhărimii bolșevice (chiar și să fie că poate mă înșel), alte vulpisme de trei rahați aveți în minte. Se poate să trag la ținta fără ursuleț de pluș, dar am ochit așa și așa rămân să trag, că altfel și-ar pierde farmecul, deci motivările mele subiective, să mă ia imaginația gurii pe dinainte și e bine că nu vă cunosc activitatea mai mult decât din comentariile de pe aici (că o fi sau că n-o fi…).
  Deci m-am referit deja suficient de puțin, că mai mult nici nu e, la o numeroasă categorie de participanți la dialogul social care, nefăcând sau nepreafăcând parte din Sistem, contăm mai mult prin opiniile ca atare decât prin “detalii”. O altă categorie este aceea a celor care, din motive mai mult sau mai puțin fetide, se tem de cei aflați fie și la un nivel inferior de amenințare, anume șantajul, fie el ca atare, fie rezultând ca potențial din sugestii ori din procedura “penalilor în funcții publice” (și în funcțiuni de post, aș zicea eu). Din această a doua categorie îi las oleacă deoparte pe cei “nemânjiți” și sus-și-tare-țin că ceilalți, adică lătrățoii și lătrățeii cu intenții dubioase, chiar dacă nici în mică măsură nu le-a venit cinstea la cap, trebuie să vorbește, că doar așa vor ști una și bună despre cât ei singuri sunt de vânoși (asta ca să decidă că de ce parte a baricăzii sociale să fie până la urmă), făcându-și astfel bine-de-sine dumnealor și, vrând-nevrând, societății bine. Ceilalți au stat suficient deoparte, deci despre dânșii îndrăznesc să zic că, având oricum lanțul cu mult mai lung decât cei pe care i-a pălit puțin vidanja, ar trebui nu doar să mârâie suav ci chiar să urle de-a binelea acum că ca să nu urle la Lună fix degeaba prea târziu.
  Deci cam basta cu răhățăreala puerilă pe temă falsă cu “ascunsul în spatele unui Nick Name”! că nu toți cititorii de comentarii suntem idioți și nici nu e aici ring de full kontakt pentru voi despre care se vorbește în articole; ring de dans ar putea fi și atunci e normal să fie normal să vă prezentați ca atare, că ar fi stupid să vă prezentați cu pseudonime, dar ar trebui să țineți cont de sensibilitatea olfactivă a multor alți cititori de atacul.ro și care e posibil să fie mai inteligenți ca voi; nu zic că eu, dar aproape toți ceilalți decât eu și voi.
  Apoi,
  pe subiect, unii zic că ați făcut restructurări ca să… “piliți și relaționați”. Eu îi cred deoarece, vreți-nu-vreți(sunt destul de sigur că ăstea așa se scrie), sunteți persoană publică și frustrările mele de electorist visător nătâng mă îndeamnă ca pe n.v. să vă zvârl în oala actualului sistem statal românesc corupt în toate ramurile rămuricile și aproape toate frunjulițele (că aproape că am ajuns să cred ce pare că ar credea Florin, că adică nu numai oamenii sunt corupți dar și normele anatomomorfofiziopatologice ale instituțiilor au fot modificate după chipul chipurilor și asemănător cu fața fețelor). Problema nu chiar se pune că pe cine și de ce ați dat afară, poate că ați avut dreptate, dar mai ales că cei noi intră intrați pe același criteriu (pilații ș relații) și ca să facă tot aia cu care altul va motiva mai apoi să-i dea la rândul lor afară, adică rotația… Măriilor pe același sombrero. Că timpul a fost prea scurt ca să dovediți calitate, asta nu are în nimic relevanță cu atât mai mult cu cât oficial oricum nimeni nu v-a făcut vreo plângere pentru ceva. Dacă ar fi să presupun (chiar sunt un presupunător) și să fiu și cârcotaș (coincidență, sunt și cârcotaș) exact ce numai ce-am zis, fix ălea aș presupune. Și nu accept să mă combateți nicicum, pentru că sunteți persoană publică și trebuie să acceptați “umil” tirul de înjurături, adică la noi la țară (despre țara România vorbesc) zicem “vrei nu vrei, bei Grigore aghiazmă!”. Și tocmai pentru că sunteți persoană publică nu e nevoie să folosiți acest spațiu al “înjurătorilor” ordinari, având ca variante să-i solicitați lui Muraru să vă solicite un interviu, sau să-i solicitați să vă publice ca articol o liberă opinie despre orice e de atacat în mizerabilul Sistem, că nu cred că ar refuza pe cineva care să nu vină cu rahaturi ieftine și mai și mascate jignitor de slab!
  Să… nu știu… oricum… ceva răutăcios!

 9. Vasile 15 octombrie, 2018 at 10:20 Răspunde

  Domnule Ciobanu, dar cand l-ati pus sef de formatie pe soferul d-voastra, pentru asta ce explicatii aveti? Sau ati angajat enspe mii de pile, ba sotia lui cutare, ba ruda lui nu stiu cui. Pentru fiecare angajat care a plecat(sigur nu a plecat de buna voie) si ati angajat 2-3-4 persoane in locul lui? Asta ce mai e? In loc de un salar, platesti 3, bineinteles lucrurile astea se intampla in orice societate de stat. De asta nu merge tara asta, ca totul se face pe pile. Aveam pretentii de la d-voastra venind din sectorul privat, dar s-a dovedit ca ati fost doar altul la numar.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.