USL n-a murit! Există la Țibucani! Doi social democrați, excluși din partid pe motiv că s-au opus „refacerii” USL

1
376

 

La Țibucani, județul Neamț, viața politică decurge după voia liderilor locali a principalelor partide cu reprezentare în legislativ. Așa că, ce mai contează dacă Ludovic Orban a decretat, la ultimul congres PNL, că liberalii nu au voie să facă, sub nicio formă, alianțe cu PSD-ul. La Neamț, hotărârea liberalului nu a ajuns, pentru că altfel nu se explică de ce liberalii fac, efectiv, ce le taie capul. Că un liberal, care s-a opus acestei înțelegeri, a fost „executat” de partid, ulterior liderii revenind asupra deciziei, este un lucru pe care atacul.ro l-a prezentat pe larg. Însă aceeași soartă au avut-o și doi consilieri locali PSD de la Țibucani. Ioan Bălan și Ioan Sârbu, ultimul fost primar vreme de vreo trei mandate în comună, au fost excluși din partid în urma ședinței consiliului local în care s-a dorit schimbarea viceprimarului de la PRU cu unul de la PSD, deși nu au existat probe clare împotriva lor că ar fi votat contrar intereselor partidului. La ședința din septembrie, Vîrlan de la PNL, nu a fost de acord ca vicele de la PRU să fie schimbat cu unul de la PSD. Motivul: alianța cu PRU mergea bine, iar la centru PNL a interzis alianțe cu PSD. Cu toate acestea, s-a trecut peste decizia luată în Congresul PNL, iar la Țibucani, după tentativa eșuată din septembrie, de schimbare a vicelui, a avut loc o altă ședință, în data de 6 decembrie, în care vicele de la PRU a fost schimbat cu un altul, de la PSD. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul consilierilor liberali, ceea ce înseamnă că aceștia nu dau doi bani pe decizia liderilor de la Centru.

Pe scurt, lucrurile s-au desfășurat astfel:

La sfârșitul lunii septembrie, consilierii PSD din Consiliul Local Țibucani au venit cu un proiect de hotărâre de schimbare a viceprimarului de la PRU. Configurația CL Țibucani este următoare: 5 consilieri PSD, 5 PNL, 2 PRU și unul de la PMP. Primarul Butnariu este liberal. Proiectul nu a trecut, pentru că nu toți consilierii liberali, dar nici sociali democrați nu au votat pentru schimbarea vicelui. Așa cum spuneam, repercusiunile au apărut imediat: Iulian Vîrlan, consilier PNL a rămas fără sprijin politic, pe care și l-a recăpătat în urma scandalului mediatic produs în urma articolului publicat de atacul.ro. De asemenea, doi consilieri social democrați au rămas fără sprijin politic din aceleași motive. Ei au fost acuzați de Ioan Rusu, președinte PSD Țibucani, nimeni altul decât cel propus la funcția de viceprimar în locul lui Costel Rusu, de la PRU. Culmea este că unul dintre consilierii sociali democrați s-a abținut de la vot, în timp ce al „doilea trădător” a fost identificat ca fiind, fără nicio probă clară, Ioan Bălan. Ambii au fost excluși din PSD, locul lor fiind luat de supleanți. Decizia excluderii a fost atacată de cei doi social democrați, însă degeaba.

Cu unul dintre ei, doctorul Ioan Sârbu, fost primar al comunei, am reușit să vorbim, iar în urma discuției nu am putut decât să ne facem o imagine de asamblu asupra „democrației” din PSD Neamț.

Triumviratul Arsene – Butnariu – Rusu

Doctorul Sârbu, un om cu o bogată experiență politică, vorbește despre cele întâmplate la nivelul Primăriei Țibucani ca o consolidare a triumviratului cu nume sonor: PSD – președinte Arsene – PNL – primarul Butnariu – PSD – Rusu (președintele PSD Țibucani). Ioan Rusu afirmă că motivele care au stat la baza modificării majorității din Consiliul Local Țibucani, implicit a schimbării vicelui de la PRU cu unul de la PSD, au fost „modificări ale structurii politice” și „aducerea de fonduri la nivelul Primăriei Țibucani”. Acesta a fost motivul invocat la prima ședință extraordinară, de la sfârșitul lunii septembrie, ce a avut pe ordinea de zi schimbarea vicelui de la PRU cu cel de la PSD. Lucrurile nu au ieșit așa cum a dorit pesedistul șef de la Țibucani, motiv pentru care s-a trecut la „executarea trădătorilor” Sârbu și Bălan. Adică, cei doi au fost excluși din partid și li s-a retras sprijinul politic. Decizia a fost luată rapid, dar, după cum spune doctorul Sârbu, fără un motiv clar. Cei doi consilieri locali au contestat decizia de excludere, iar după câteva săptămâni, Ioan Bălan a fost invitat să se apere, fără a da curs solicitării. Văzând că nu este băgat în seamă, Sârbu face o nouă contestație, însoțită de documente si este chemat la discuții de șefi în data de 30 noiembrie. Comisia, compusă din patru membri, urma să analizeze cele două contestații. „După o jumătate de oră de discuții mi-am dat seama că atât președintele, cât și membrii din comisie nu aveau habar de existența contestațiilor mele și de documentele însoțitoare, cu excepția unei doamne care și-a amintit de un plic primit cu câteva zile înainte. După aproximativ 15 minute, comisia ramâne în trei, prin retragerea domnului inspector general. Față de situația tristă de care am luat cunoștință la această întrevedere, nu îmi pot imagina ce date conținea materialul cu propunerea excluderii și retragerii sprijinului politic, material care s-a prelucrat în ședința de excludere din Comitetul Executiv. Am mai trăit o asemenea parodie la o ședință cu caracter identic, dar în care au fost vizați oameni politici de anvergură și care, în final, a luat aspectul de vechi vodevil. Acolo, rețin că nu mi s-a dat cuvântul, se temea cineva de poziția mea. În concluzie, ilustra comisie de anchetă nu a reușit să facă lumină nici măcar pentru ea, pentru subsemnatul nici atât. Încă aștept un răspuns la contestația pierdută și regăsită joi, însă mai degrabă cred că va fi nevoie de o altă contestație”, a declarat Ioan Sârbu, consilierul PSD exclus din partid. Fostul primar de Țibucani a îndrăznit să spună câteva lucruri și despre colaborarea sa cu președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

Lăsat din brațe la alegeri

Ioan Sârbu, care a candidat în 2016 pentru un nou mandat de primar la Țibucani, din partea PSD, a pierdut alegerile în fața liberalului Butnariu. Acum, la mai bine de un an și jumătate de la alegeri, Ion Sârbu lasă să se înțeleagă faptul că „județul” nu l-a sprijinit. Sârbu semnalează o indiferență afișată de Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, la toate întâlnirile premergătoare alegerilor locale. Concluzia candidatului Sârbu, trasă după pierderea alegerilor, a fost clară, și anume că s-a lucrat, inclusiv din interiorul PSD, ca el să nu mai iasă primar. Interesant este că după alegeri, Sârbu l-a contactat pe Arsene întrebându-l dacă poate să ajute pentru ca PSD Țibucani să-și pună viceprimar, însă răspunsul a fost negativ. A urmat, înainte de alegerile parlamentare, mazilirea lui din funcția de președinte și înlocuirea cu Ioan Rusu. Modificarea la vârful organizației nu s-a făcut măcar cu respectarea statutului, Ioan Rusu spunându-i lui Sârbu că nu mai este nevoie, pentru că  Arsene îi dă numirea peste două zile. Ceea ce s-a și întâmplat.

Blat PNL-PSD fără remușcări. PSD-ul are viceprimar ales cu sprijinul consilierilor liberali

Așadar, la ședința extraordinară din 6 decembrie s-a propus din nou schimbarea viceprimarului de la PRU. Dintre cei 12 consilieri prezenți, 5 de la PSD, 5 de la PNL și 2 de la PRU, lipsă alesul de la PMP, 10 au votat pentru schimbare. Cum cei doi consilieri locali PRU nu aveau niciun motiv să voteze pentru debarcarea vicelui, este clar că sociali democrații și liberalii au votat cot la cot pentru schimbare. A urmat propunerea pentru alegerea unui nou viceprimar. Pe lângă Ioan Rusu, de la PSD, au mai fost două propuneri, pentru a nu bate la ochi. Vorbim de intrarea în cursă a liberalilor Moisă și Vîrlan. Se numără voturile, iar rezultatul arată așa: 9 pentru Rusu (PSD), 2 pentru Moisă (PNL) și 1 pentru Vîrlan (PNL). Câștigător declarat: Rusu de la PSD, cu 9 voturi pentru, ceea ce arată că social democratul a fost votat și de peneliști. Trăiască USL-ul care a reînviat la Țibucani!

Un fragment din procesul verbal de ședință, ce ar fi constituit o bună sursă de inspirație pentru Ioan Luca Caragiale, poate fi citit aici:

De citit, de crucit și de râs în acelasi timp.

Daniel MURARU

Citeste si:

Consilier PNL, dat afară din partid pentru că nu a votat alianța cu PSD

Acuzații în interiorul PNL. Un grup de politicieni locali ar fi încercat să destabilizeze conducerea PNL Neamț

 

 

 

 

 

 

1 comment

  1. valisor 15 decembrie, 2017 at 18:32 Răspunde

    E adunătură de nulități lumea noastră zis politică, otrepele fiind condimentul magic pentru crucit și râs. E bun și câte un articol dintr-ăsta de “entertainment” la vremuri de necaz, că e tot despre de-ale noastre despre care mai mult ne roade invidia decât că doar le dezaprobăm, dar baza rămâne în anchetele despre cele penale mici și mari. Niște sinteze ar fi chiar și mai bune, actualizate cu noutăți și desenate încrengăturile mai puțin vizibile, pe cât de des se poate, că poate că la toceală le-or confunda organele cu niște rutine de-ale lor și s-or punea pe treabă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.