Apa Serv SA și managementul de tarabă. Arsene propune legalizarea unui abuz al agamanilor

5
121

Apa Serv SA este o companie la care Consiliul Județean Neamț este acționar majoritar. Firma, care asigură apa și servicii de canalizare în aproape tot județul, a constituit o importantă miză pentru cei care, vremelnic, au ajuns la putere în județ. Fondurile europene de zeci de milioane de euro, dar și bugetul consistent al acestei companii, din care s-au hrănit toți clienții politici când au vrut și cum au vrut, reprezintă suficiente motive pentru războaiele care s-au dat pentru controlul acestei firme. In spațiul public au apărut și informații cu privire la săvârșirea unor fapte grave comise de diverși, care au prejudiciat serios bugetul firmei. Văzând că nimeni nu le pune stavilă, oamenii care stau călare pe banii nemțenilor ce plătesc unul dintre cele mai mari tarife la apă din România, și-au văzut și își văd în continuare de treabă. Expresia „Câinii latră, caravana trece” funcționează perfect, iar pe jefuitori îi doare la bască, vorba românului. Faptul că opoziția din Consiliul Județean, dar și puterea, reprezentată de președintele Ionel Arsene, a luat atitudine în cazul presupusului atentat la banul public cu ocazia organizării Festivalului de Teatru, este salutar. Însă aceeași poziție ar trebui să o aibă și în alte cazuri care țin de respectarea legii la Consiliului Județean Neamț, dar și la companiile și instituțiile subordonate. Așteptăm cu maxim interes reacția consilierilor opoziției și a celor aflați la putere, vizavi de ceea ce li se cere la ședința ordinară din data de 29 noiembrie. Avem de-a face, și o spunem fără teamă de a greși, cu o adevărată manevră care încearcă să îmbrace în legalitate o decizie ilegală a AGA a Apa Serv. Atacul.ro își face datoria și atrage atenția consilierilor județeni să analizeze cu maximă atenție proiectul de hotărâre nr. 11 privind aprobarea achiziționării serviciilor juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare de către Compania Apa Serv SA. Nu de alta, dar în cazul în care vor vota acest proiect de hotărâre există riscul ca, la un moment dat, să dea socoteală pentru votul lor. Pentru a nu exista discuții, de genul „nu am știut, nu am auzit”, atacul.ro anunță că acest articol va fi trimis tuturor consilierilor județeni indiferent de culoarea lor politică, dar și secretarului județului.

Arsene, inițiatorul proiectului de HCJ

Așa cum bine se știe sau ar trebui să știe, nicio instituție publică, societate de stat la care acționar majoritar este statul sau consiliile locale și județene nu pot să încheie contracte de consultanță juridică decât cu acceptul acestora. Ceea ce, așa cum vom arăta, nu s-a întâmplat la Apa Serv SA. Și asta pentru că unii s-au crezut mai presus de lege, considerând că pot să facă ceea ce le taie capul. Undeva în primăvara acestui an, noua conducere a Apa Serv SA, în frunte cu Victor Movilă, renunța la contractul de asistență juridică încheiat cu Casa de Avocatură Ioan Chelaru, fostul senator PSD de Neamț. Deși avocații lui Chelaru au câștigat un proces cu o miză de 3,5 milioane de lei, Apa Serv a renunțat la serviciile acestora. Neoficial, am aflat că la mijloc ar fi fost vorba de viziuni diferite în cazul unui litigiu cu un cunoscut constructor nemțean. Trebuie spus că Apa Serv SA a încheiat contractul de prestări servicii cu Casa de Avocatură Ioan Chelaru în noiembrie 2013, numai după ce consilierii județeni de la acea vreme au dat liber, prin vot, la acest contract. Hotărârea din 2013 poate fi citită mai jos:

Acum, după luni de zile de la rezilierea contractului cu avocatul Chelaru, președintele Ionel Arsene inițiază un proiect în care solicită consilierilor județeni să aprobe achiziționarea serviciilor juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare de către Compania Județeană Apa Serv SA, însă agamanii au furat startul, sărind această etapă. Concret, reprezentantii in AGA au dat liber la încheierea unui contract cu un cabinet de avocatură, respectiv cel al Amaliei Vlad, încă din aprilie 2017. Cu alte cuvinte, în acest moment cineva încearcă să „dreagă busuiocul” și să legalizeze contractul încheiat deja cu Amalia Vlad. Hotărârea AGA aici:

Asta înseamnă că, fără să aibă astfel de atribuții, agamanii Apa Serv au decis de la sine putere să treacă peste legislativul județean și să dea dreptul conducerii, reprezentată la acea vreme de Victor Movilă, să încheie contractul de achiziții juridice cu Casa de Avocatură Amalia Vlad. Nimeni nu a sesizat gafa până acum, însă peste câteva zile aleșii județeni se vor vedea puși în situația de a vota o hotărâre care nu are decât rolul de a legaliza contractul avocatului Vlad cu Apa Serv. Trebuie spus că avocatul Amalia Vlad a apărat de-a lungul timpului angajați ai Apa Serv SA care s-au aflat în conflict cu vechea conducere din vremea lui Ionuț Dughir. Sunt voci care afirmă că au fost chiar actuali membri din conducerea Apa Serv SA apărați de Amalia Vlad în litigiile pe care le-au avut cu firma CJ-ului. Cu alte cuvinte, apărătorul adversarilor lui Dughir, ajunși acum la butoanele Apa Serv SA, beneficiază de serviciile avocatului care i-a apărat când se judecau cu Apa Serv SA. Avocatul Amalia Vlad este cea care, în acest moment, apără Apa Serv SA în litigiul cu fostul director al companiei, Ionuț Dughir. Întrebarea care merită pusă, iar instanțele de judecată ar trebui să analizeze situația, este cum și în ce condiții reprezintă avocatul Amalia Vlad compania județeană dacă aleșii din Consiliul Județean Neamț nu și-au dat girul în acest sens? Consilierii județeni ar trebui să se autosesizeze și să conștientizeze faptul că este mai mult decât posibil ca auditorii Camerei de Conturi să ceară ca banii încasați de  Amalia Vlad de la Apa Serv, până în acest moment, să fie retrunați. De ce? Pentru că legislativul nu a votat/aprobat proiectul care îi permitea companiei să încheie un contract de prestări juridice. Nu știm cât încasează Amalia Vlad de la Apa Serv SA, însă foștii apărători – Casa de Avocatură Ioan Chelaru – încasa peste 10.000 lei/lunar. Bănuim că și onorariul doamnei Vlad nu este cu mult mai mic decât suma menționată. Pe de altă parte, nici nu vrem să ne gândim la posibilele repercursiuni asupra dosarelor în care avocatul Amalia Vlad a reprezentat Apa Serv SA, fără să existe girul Consiliului Județean.

Ce spune legea și ce au făcut agamanii Apa Serv?

OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative permite instituțiilor de stat să încheie contracte de consultanță juridică, dar numai în anumite condiții. La articolul 1 al. 1, OUG 26 stipulează clar:

(1)  Autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.

La alineatul 2, OUG-ul spune : „În situatii temeinic justificate, in care activitatile juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare necesare autoritatilor si institutiilor publice prevazute la alin. (1) nu se pot asigura de catre personalul de specialitate juridica angajat in aceste entitati, poti fi achizitionate servicii de aceasta natura, in conditiile legii, numai cu aprobara: 
a) ordonatorilor principali de credite pentru autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale; 
b) consiliilor locale, consiliilor judetene sau Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pentru autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice locale. 

Cu alte cuvinte, legiuitorul permite încheierea unor astfel de contracte, însă numai în situații „temeinic justificate”. Și cu aprobarea, în cazul Apa Serv SA, a consiliului județean. Numai că CJ-ul nu a apucat să-și dea acceptul. În ceea ce privește temeinicia încheierii acestui contract, o concluzie o puteți trage dumneavoastră după ce veți analiza solicitarea făcută de către cei de la Apa Serv SA.

Avem de-a face cu o adresă seacă în care este menționat numărul de dosare, fără a fi dezvoltat subiectul. Cei cu care am discutat ne-au declarat că cei patru juristi ai Apa Serv SA ar putea să reprezinte cu succes compania și fără ajutorul unui avocat, serviciile acestuia fiind necesare în special în cazurile complexe. Ori, din adresa Apa Serv SA nu reiese că în acest moment sunt pe rol astfel de procese. A angaja un avocat care să reprezinte compania în procese cu fosta conducere este prea mult, spun aceleași voci, pentru că juriștii ar putea lejer să acopere aceste servcii. Rămâne de văzut cum vor vota, încercând să legalizeze o ilegalitate, consilierii județeni nemțeni. Dacă din partea pesediștilor nu ne așteptăm să miște în front, poate ca liberalii și popularii din legislativ vor lua poziție. 

 Oricum, noi ne facem datoria și îi informăm că OUG 26 stipulează la Art. XIX următoarele:

„Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială sau penală a persoanelor vinovate, potrivit legii”

Daniel MURARU

 

 

5 comments

 1. Maria Sfetcu 24 noiembrie, 2017 at 19:29 Răspunde

  Domnu Muraru, stand la rand sa plătesc apa, auzi multe vrute și nevrute. Chestia este ca juriștii ăia patru sunt la furat, aduși pe aceleași considerente politice, nu profesionale. Și vrem să câștige procese grele când ei nu sunt în stare nici măcar o amendă rutieră să anuleze. Se observă cu ochiul liber că nu au oameni pregătiți în niciun domeniu, exemplul cel mai bun fiind parlamentul și guvernul, cele mai proaste din ultimii 27 ani!!!!!

 2. valisor 24 noiembrie, 2017 at 20:15 Răspunde

  Ce facem fraților? Mai așteptăm să le vină smintiților mintea la cap? Mi-e milă de ei! Propun să le curmăm suferința! Și nouă.

 3. V.Vasile 27 noiembrie, 2017 at 10:12 Răspunde

  Asteptam mult si bine sa le vina ,,mintea la cap,,astora care se cred stapani! Normal, sunt slujitorii celor ce i-au ales in functii publice.
  Urmariti cu atentie sedintele CL si CJ si o sa vedeti ce ,,somitati,,
  ne reprezinta si cati sunt fosilizati pe scaunele respective….

 4. Diana 28 noiembrie, 2017 at 15:43 Răspunde

  Dna Sfetcu, la furat sunt toti, nu doar cei 4 juristi. Asta nu inseamna ca pot sfida legea. Din cate citesc pe aici, singurul loc unde informatiile sunt reale, avocata cu care s-a semnat contract nu e straina de personaje din Apaserv, nu este o Pacaleala. Asa e dle Vasile, o adunatura de inculti si profitori. Bravo dle Muraru.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.