Baia Comunală, câștig de nici 100 lei/zi pentru Primăria Piatra-Neamț

7
1793

Baia Comunală din Piatra Neamț, care în prezent funcționează sub denumirea de „Anna Spa”, a fost așezată de către cârcotași pe lista afacerilor necurate desfășurate de administrația pietreană din perioada primarului Gheorghe Ștefan, alintat și Pinalti. Că în spatele afacerii s-ar afla x sau y, apropiați de-ai lui Pinalti, că valoarea redevenței nu este una care să aducă sume consistente la bugetul local, că lucrurile la Baia Comunală nu s-ar desfășura așa cum trebuie, toate au rămas la nivel de zvon. Și asta pentru că nici autoritățile nu au fost curioase să afle dacă bârfele care au circulat prin târg au avut sau nu parfum de credibilitate. Cert este că Primăria Piatra Neamț a încheiat un contract, în urma unei licitații desfășurate în vara anului 2007, pentru administrarea acestei afaceri în care municipalitatea a investit aproape 2.000.000 de lei. Odată investiția făcută, primăria a dat-o spre administrare unei firme. Contractul de concesiune a fost câștigat de firma Annaslim SRL în urma unei licitații publice deschise, iar pe 18 iulie 2007 reprezentanții celor două părți parafau înțelegerea. Cum în vara acestui an contractul expiră, firma Annaslim SRL a solicitat Primăriei Piatra Neamț prelungirea acestuia cu încă 5 ani, iar actuala conducere a municipalității este de acord. Numai că în ecuație se află și Consiliul Local Piatra Neamț, aleșii urmând să decidă dacă își vor da sau nu votul pentru această prelungire a contractului.

 337.686 lei în aproape 10 ani

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 30 martie se află, la numărul 17, un proiect de hotărâre inițiat de primarul Dragoș Chitic, care sună astfel: „Hotărâre pentru prelungirea contractului de delegare de gestiune prin concesiune nr. 41.334 din 06.08.2007 încheiat între Municipiul Piatra Neamţ şi S.C. Annaslim S.R.L”. Solicitarea de prelungire a contractului vizează o perioadă de 5 ani. În spatele proiectului de hotărâre se află referatul de aprobare inițiat de Dragoș Chitic și raportul de specialitate, întocmit de Alisa Gâdioi și semnat de Dan Andrei, din cadrul Serviciului Patrimoniu, Autorizări și Transport. Primarul Chitic, inițiatorul proiectului, precizează că reprezentanții societății Annaslim SRL au atenționat Primăria Piatra Neamț că, în data de 6 august 2017, expiră durata contractului de delegare de gestiune prin concesiune a serviciului public de organizare, funcționare și administrare a Băii Comunale din Piatra Neamț și că, la art.4 a contractului, se menționează că acesta poate fi prelungit dacă firma concesionară solicita acest lucru în scris cu 6 luni înaintea termenului de expirare a înțelegerii. Acestea fiind spuse, inițiatorul a concluzionat că proiectul de hotărâre privind aprobarea prelungirii contractului cu 5 ani poate fi supus aprobării în Consiliul Local. La aceeași concluzie au ajuns și cei care au întocmit Raportul de specialitate. Cele două documente au fost întocmite având la bază un proces verbal de monitorizare a contractului de delegare de gestiune încheiat în august 2007 de Primăria Piatra Neamț cu SC Annaslim SRL. Printr-o dispoziție a primarului Chitic s-a constituit o comisie format din Alisa Gâdioi, Andrei Voinea si Marcel Macovei pentru a monitoriza și controla activitatea operatorului de serviciu al obiectivului „Baie Comunală”. Procesul verbal a fost incheiat în data de 24 februarie 2017, chiar în incinta Băii Comunale, iar concluziile sunt mai mult decât favorabile, așa cum se poate vedea și în documentul de mai jos.

Se spune, printre altele, că operatorul a suportat cheltuieli foarte mari pentru ca centrul spa să funcționeze normal și în condiții de siguranță; că veniturile operatorului au fost mici, iar schimbările din mediul economic l-au obligat să ia măsuri, respectiv să împrumute bani din bănci; că operatorul a susținut din surse financiare proprii cheltuieli cu investiții în instalații, aparatură, mobilier, valoarea acestora fiind de 963.00 lei (!). Credem că de fapt a fost vorba de un credit de 963.000 lei, la mijloc fiind o greșeală de redactare. Se mai spune că în Caietul de impresii cele mai multe consemnări făcute de către cei care au folosit serviciile de la Baia Comunala au fost pozitive. Și, nici nu se putea altfel, se face referire la câștigul pe care Primăria Piatra Neamț l-a avut de pe urma acestui contract: 337.686 lei. În concluzie, se poate spune că deși pentru Annaslim SRL administrarea Băii Comunale nu a fost cine știe ce afacere, societatea vrea prelungirea contractului. Reprezentanții primăriei au fost atât de îngăduitori că ai impresia că au și plâns atunci când au întocmit procesul verbal.

proiect 17

În ceea ce privește redevența plătită primăriei, în valoare de 337.686 lei pentru cei aproape zece ani de contract, lucrurile sunt foarte interesante. Vom face un calcul simplu în care vom ține cont că redevența de 337.686 lei a fost încasată pânăla data de 15 martie. Deci, avem de raportat redevența la un număr de aproximativ 3.510 zile, pentru că am scăzut perioada dintre 15 martie și 6 august când expiră contractul. Rezultatul: primăria a încasat, în medie, de la Annaslim SRL, 96,2 lei/zi, sumă cu care nu acoperi, ca și client, o baie turcească adevărată oferită de Anna Spa. Să mai spunem că la redevența pe care o achită Annaslim SRL, primăria îți va amortize investiția de 1,9 milioane de lei în peste 50 de ani. Redevența lunară pe care Annaslim SRL a plătit-o primăriei a fost de 20% din valoarea tuturor tarifelor de acces la serviciile de baie comunală percepute de operatorul de serviciu în cursul lunii. Dacă ar fi să comparăm redevența pe care o plătește Annaslim SRL cu cea achitată primăriei de către Parking SA ( 40%), firma care gestionează parcările de reședință, putem spune că diferența este uriașă. Tocmai de aici și discuțiile care au apărut pe marginea contractului de la Baia Comunală. Există voci în Consiliul Local care cer să se organizeze licitație pentru administrarea Băii Comunale, lucru absolut corect, dacă ne gândim că prin această procedură Primăria Piatra Neamț, aflată în mare impas financiar, ar mai putea să aducă un ban în plus la buget.

Pensionarii beneficiază de reduceri doar pe bază de dosar întocmit la primărie

Printr-o Hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamț, datată martie 2007, a fost adoptat „Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului Public de Administrare, Întreținere și Exploatare a Băii Comunale din Municipiul Piatra Neamț”. 

regulament_108_2007

La articolul 3 al acestui regulament sunt menționate principiile care stau la baza funcționării Băii Comunale:

a) protecţia sănătăţii publice b) responsabilitatea faţă de cetăţeni c) conservarea şi protecţia mediului înconjurător d) calitate şi continuitate e) tarife echitabile şi accesibile tuturor utilizatorilor f) nediscriminarea şi egalitatea tuturor utilizatorilor g) promovarea calităţii şi eficienţei activităţii de administrare, întreţinere şi exploatare a Băii comunale h) administrarea corectă şi eficientă a bunurilor din proprietatea publică şi a fondurilor publice i) întreţinerea şi dezvoltarea patrimoniului public.

Dacă e să pornim de la valoarea redevenței achitată de către operator, tragem concluzia că, în medie, acesta a încasat 500 lei/zi. Dacă ar fi să raportăm această sumă la punctual „e”- tarife echitabile și accesibile tuturor utilizatorilor, ne dăm seama că puțini pietreni și-au permis să se bucure de serviciile oferite de către Baia Comunală. Pentru a vă face o idee am preluat de pe site-ul annaspa.ro tarifele pentru saună și baia turcească, care, din câte se vede, nu sunt la îndemâna oricui.

Așadar, se poate spune că există o explicație pentru sumele mici, ce se reflectă în redevența achitată primăriei, încasate de către Annaslim SRL.

În același regulament, menționat mai sus, se precizează că autoritatea publică locală are posibilitatea să controleze gestionarea serviciului de eficiență și rentabilitate. Nu știm dacă autoritatea publică locală a făcut, de exemplu, controale pentru a vedea dacă toți clienții ce intră la Baia Comunală sunt fiscalizați. Credem că dacă ar fi avut loc astfel de verificări, pietrenii ar fi aflat de ele oficial, așa cum se întâmplă în cazul Poliției Locale ce își mediatizează activitatea săptămânal.

Articolul 21 al Regulamentului de funcționare arată că o anumită categorie de pensionari, dar și persoanele cu handicap sau sportivii, pot beneficia de tarife reduse.

„Pensionarii cu pensii mai mici decât salariul minim pe economie, persoanele cu handicap şi sportivii de performanţă beneficiază de tarif redus la serviciile de baie comunală (baie turcească, duş, saună, piscină), în cuantumul stabilit în anexa la prezentul regulament. Operatorul de serviciu poate propune, în oferta sa, şi alte facilităţi pentru persoanele din categoriile menţionate, care să vizeze accesul la serviciile de baie comunală. În acest sens, autoritatea administraţiei publice locale va furniza către operatorul de serviciu liste cu persoanele pensionare cu pensii mai mici decât salariul minim pe economie şi persoanele cu handicap, înscrise în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Piatra Neamţ, precum şi liste vizate de autoritatea publică, conţinând numele sportivilor legitimaţi la cluburile sportive de pe raza Municipiului Piatra Neamţ”.

În primul rând, pe site-ul www.annaspa.ro nu am găsit absolut nicio precizare privind asigurarea acestor servicii categoriilor de persoane menționate. În acest context, ne-am interesat în ce condiții poate beneficia un pensionar de servicii la tarife reduse. Iată discuția pe care am avut-o cu persoana de la Anna Spa, care ne-a răspuns la telefon:

Reporter: Spuneți-mi, vă rog, pensionarii pot beneficia de serviciile pe care le oferiți, la tarife reduse?

Angajat Anna Spa: Nu, nuuu, doar saună dacă sunt pensionari, iar dosarul se depune la primărie și primăria hotărăște dacă li se acordă reducerea la saună sau nu. Doar atât, în rest…

Rep.: Doar saună, atât?

Angajat: Da, da, saună și bazin, dar v-am spus că trebuie mers la primărie, unde se face un dosar și ei stabilesc dacă pensionarul se încadrează sau nu…

Dacă revenim la prevederile Regulamentului de funcționare a Băii Comunale, vedem că acolo se spune clar că pensionarii ar trebui să beneficieze de tarife reduse nu numai la saună și piscină, ci și la baia turcească și duș. Și mai spune regulamentul că primăria ar trebui să trmită furnizorului de servicii liste cu persoanele care ar trebui să beneficieze de aceste servicii la tarif redus. Nu se menționează nicăieri că pensionarul, persoana cu handicap sau sportivul trebuie să-și facă dosare pe la primărie, ci invers. Dacă mai luăm în considerare și tonul pe care l-a avut angajata ce ne-a răspuns la telefon, este clar că pensionarii care au drept să folosească Baia Comunală, plătind tarife reduse, sunt o prezență rară pe acolo. Așa stând lucrurile, nu ar fi rău dacă aleșii locali, indiferent de culoarea lor politică, ar analiza cu atenție acest subiect. De asemenea, nu ar fi rău să solicite executivului să li se pună la dispoziție un raport economic complet, din care să reiasă, de exemplu, și care a fost numărul de pensionari care s-au bucurat de serviciile acestei investiții realizate cu bani publici, adică cu banii comunității.

Cine este Annaslim SRL, firma care administrează investiția de 1,9 milioane de lei a primăriei

Societatea Annaslim SRL Piatra Neamț a fost înființată în luna martie 2007. Norocul nu s-a lăsat așteptat, iar după câteva luni, când nici nu se uscase cerneala pe documentele societății, aceasta câștiga licitația pentru administrarea Băii Comunale. Firma are doi acționari: Lucian Gheorghe Chițu (50%) și Claudia Anna Chițu (50%), ambii având și calitatea de administrator. Din 2007 și până în anul 2015, cel mai bun an, din punct de vedere al cifrei de afaceri a fost 2011, când suma s-a ridicat la 950.265 lei. Din punct de vedere al profitului, cel mai reușit an a fost 2014, când la o cifră de afaceri de 706.203 lei, profitul a fost de 35.311 lei.

 

 

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Elena 27 martie, 2017 at 14:35 Răspunde

    Nu stiam ca Baia Comunala este a primariei si ca primaria a facut investitiile acolo….Super-afacere pentru AnnaSpa! Cum au unii noroc, dom’le!!!

  2. Ioana 27 martie, 2017 at 14:56 Răspunde

    Eu n-am avut sansa sa intru cu copilul la inot pentru ca nu mi-am permis. Nici acum nu-mi permit sa intru la un masaj, ca-i foarte scump. Deci, pentru binele comunitatii, ziceti? Baia comunala? Poate sa-i spuna baie de partid la cite fufe si ghertoi se invirt de acolo. Sa-ti fie rusine, Chitic, ca vrei sa duci mai departe hotiile lasate mostenire de Pinalti! Anna Spa, mare fis, faci bani pe spinarea comunitatii, asta da afacere!

  3. valisor 27 martie, 2017 at 19:33 Răspunde

    Ar trebui să este raport supraunitar tare mare (j’gos aburit de bună credință)/(osmanlâu de-a lu’ Clictic), ca să merge treaba, dar cred că nu prea merge, dacă se simte miros de ciorapi dinspre CL. Ar trebui ANAlizat detergentul cu care se spală bancnota de 75 de lei a pensionarului, actual sportiv de performanță, să nu fie falsă!…
    Și cred că Pinalti a umplut Primăria cu șmecherii d-astea, oricine se perindă trage foloase, dar categoric mai sug destul și foarte mulții puii lui, ca să se tace și să se face. Necunoscute îs căile naltuluiPi!

  4. Un beneficiar de servicii 27 martie, 2017 at 21:30 Răspunde

    Pai Annaslim SRL nu are de unde sa dea redevente primăriei. Toate serviciile sunt facturate pe alta firma Annamatex SRL.

    Admin.: nu ar fi rau sa ne trimiteti, daca aveti bineinteles, documentele care atesta ca ati platit servicii (piscina, masaj, sauna, baie turceasca) societatii Annamatex SRL.
    Asteptam mesajele d-voastra la una dintre adresele de e-mail:
    danielmuraru@yahoo.com; atacul2015@yahoo.com; atacul2015@gmail.com

  5. mihnea 27 martie, 2017 at 22:29 Răspunde

    Sunt cel putin 2 jurnalisti „abonati” la masaj si spa. Unul dintre ei, nemultumit ca nu a primit publicitate a incercat sa-i santajeze scriind cate ceva. Felicitari pt ca scoateti la iveala mizeriile.

  6. Ion Roaita 24 august, 2017 at 15:30 Răspunde

    1. Nu ati aratat ce a insemnat Anna spa pentru turismul din zona, multi clienti venind special din alte orase pentru ce este acolo
    2. Nu ati aratat ce a insemnat Anna Spa pentru toti angajatii de acolo, platiti omeneste, cu o fluctuatie de personal extrem de redusa
    3. Nu ati aratat cati bani a investit Anna Spa ca privat in echipamente, mobilier, training, mentenanta samd. Primaria a oferit CLADIREA si atat; ar trebui ca oricine sa beneficieze de tratamente de top in care s-au investit sute de mii de euro, doar pentru ca e batran? Inteleg ca aceasta categorie de persoane are acces la „baie”, si implicit, la dusuri, care nu sunt servicii separate – e o abordare malitioasa.

    Beneficiile Spa-ului de la baia comunala sunt mult mai complexe decatanaliza redeventiei. In primul rand cladirea este ingrijita cum trebuie, serviciile sunt de top.

    E treaba dumneavoastra sa analizati pertinent activitatea de la baia comunala, eu am atins doar cateva puncte; in acest articol nu ati facut altceva decat sa demonstrati superficialitate si foarte-posibil, rea-vointa. Avand in vedere mizeria care era inainte in acea zona – si mai ales ce a insemnat Anna Spa la momentul deschiderii pentru toata zona Neamtului, ar trebui sa nu va decredibilizati in felul acesta, oamenii care ajung sa va citeasca au mai ajuns pe acolo – si prin alte spa-uri din lumea asta.

    Inchideti Anna Spa si sa vedem ce solutii profesioniste raman in zona, la nivelul asta de calitate si complexitate. Piscina mizera, mirosind a urina de la Vip? Aparatele rablagite, fara nicio legatura cu sportul, de la aceeasi firma? Saloanele de cartier? Va veni vreun turist pentru astea? Va lasa el bani in Piatra Neamt?

    Am avut in decursul anilor colaboratori din strainatate care au stat cateva zile in Piatra. Va garantez ca Anna Spa a fost una dintre principalele atractii si au stat cateva zile in plus, lasand bani aici – pe cazare, cafele, restaurante, distractii, pentru ca a existat si AnnaSpa, nu spelunca de baie comunala.

    Admin.: Daca imi amintesc bine, in acest articol este vorba de cu totul altceva (cat a castigat primaria, castigul firmei…) nu de cat de frumoasa este AnnaSpa si beneficiile pe care le-a adus orasului…Cred ca au castigat altii mult mai mult decat a castigat orasul. A se citi Primaria Piatra Neamt.

  7. Vasile Roaita 25 august, 2017 at 09:48 Răspunde

    Asa Anna Spa, da cu stingul in dreptu’! Ce treaba ai cu VIP-ul? Ce turisti? Ce atractie? Ce servicii de top? Esti la furat, Ion Roaita!
    Domnule Muraru, merita o ancheta, ca sa vedem si noi ce „turisti” se perinda pe la Anna Spa si ce afacere infloritoare este aceasta pe spatele primariei!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.