AU PĂPAT BANI DE LA STAT, LE-A PLĂCUT ȘI MAI VOR O TURĂ

6
156

candidati

Mai sunt aproape două săptămâni până când românii vor fi chemați la urne pentru a-și alege parlamentarii ce-i vor reprezenta în următorii patru ani în legislativul României. Mii de candidați, cocoțați pe liste de partid, încearcă să ne convingă să le acordăm votul, promițându-ne că viața noastră se va schimba radical în bine. Cât de bine au făcut politicenii acestei țări în ultimii 27 de ani am văzut cu toții, iar dragostea pe care românii le-o poartă se vede de la un scrutin la altul, fiind evidențiată clar de numărul tot mai mic de români care se prezintă la vot. Încrederea în politicieni este din ce în ce mai scăzută, mărturie în acest sens stând și sondajele de opinie. Politicienii știu foarte bine un lucru, că indiferent de câți români se vor prezenta la vot, Parlamentul României va funcționa fără probleme. Pentru că numărul de parlamentari nu depinde de procentul celor care vor vota pe 11 decembrie, ci depinde de cei care își exprimă opțiunea la vot. Tocmai de aceea sunt puțini cei care să le explice alegătorilor avantajele unei prezențe masive la vot. Interesul majorității celor care candidează este acela de a ajunge în parlament pentru următorii patru ani. Unii se gândesc la avantajele pe care le oferă calitatea de senator sau deputat: indemnizație frumușică, sumă forfetară de peste 11.000 lei/lunar, bani de chirie, transport, telefonie, etc, la care se adaugă, la sfârșit de mandat, și pensia specială de 1.600 de lei (vorbim de un singur mandat, pentru că valoarea pensiei speciale crește direct proporțional cu numărul de mandate). Pe lângă cei care se mulțumesc cu „puțin”, mai există o altă categorie, a celor care vor neapărat în parlament pentru a-și dezvolta și proteja afacerile de familie. Mai există câțiva candidați care știu cu ce se mănâncă munca de parlamentar și, plictisiți, vor mai sus, vizând posturi importante în guvern, de pildă. Mai sunt unii despre care se spune că ar avea diverse misiuni, comanda primind-o fie din străinătate, de la diverse fundații ostile României, fie de la așa zisele grupări conduse de către foști securiști ce s-ar afla de peste 25 de ani la panoul „panoul de comandă” al țării. Cert este că indiferent dacă iubim sau nu politicienii, că ieșim sau nu la vot, vom avea un nou parlament după 11 decembrie.

Conturi bancare, datorii, case, mașini, lefuri mai mici sau mai mari

Zece partide politice au depus, în Neamț, liste la alegerile parlamentare din 11 decembrie: PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR, PUSR, PRM, PRU, PNR și ANR. În total -146 de candidați, printre care și patru independenți (trei la Camera Deputaților și unul la Senat). Dintre actualii parlamentari de Neamț, doar patru candideză pentru un nou mandat, având și șanse reale: Ioan Munteanu (PSD), Mugur Cozmanciuc (PNL), Cătălin Drăgușanu (PNL) și Eugen Nazare Țapu (PNL). Daniel Chițoiu (ALDE) și el deputat, dar de Giurgiu, speră să mai prindă un mandat, fiind primul pe lista ALDE Neamț la Camera Deputaților. Candidații cu șanse reale de a prinde un loc în Parlamentul României nu se pot plânge că o duc rău. Mai toți dețin proprietăți, mașini, conturi bancare, bijuterii, dar și datorii la bănci sau la prieteni. Interesant este că pe lista celor cu șanse reale, fie că vorbim de PSD, PNL, ALDE sau PMP, regăsim numai personaje care, cel puțin în ultimii ani, au avut doar relații cu statul. Va fi puțin probabil, de exemplu, ca vreun reprezentant al mediului de afaceri să ajungă în Parlamentul României. Și nu că nu ar exista astfel de candidați. Ei sunt, însă fie pe locuri eligibile pe listele partidelor cu șanse, fie se află pe listele unor partide care au șanse mici să-și trimită reprezentanți în legislativ. Cel mai probabil, nemțenii vor trimite la București, în urma alegerilor din decembrie, parlamentari, foști vicepreședinți ai Consiliului Judetean, foști angajați ai unor companii de stat sau primari. Adică oameni care au acces la funcții importante,ajutați de partidele din care fac parte. Și nu le-a fost deloc rău, mărturie stau averile la vedere, pentru că mai avem personaje care și-au camuflat afacerile folosindu-se de rude sau de prieteni.

De la Cuprumin, și-ar dori în Camera Deputatilor

Ioan Munteanu, primul pe lista PSD la Camera Deputaților, deține în proprietate un apartament și un spațiu comercial, ambele situate în Piatra Neamț. Nu are mașină, în schimb îi datorează fiicei sale suma de 10.100 euro (scadență împrumut 2020). Indemnizația de parlamentar i-a adus, anul trecut, 60.126 lei, la care s-a adăugat pensia sa (25.348 lei) și a soției (14.304 lei). 

Dănuț Andrușcă, cel de-al doilea pe lista PSD la Camera Deputaților, are în proprietate 10 terenuri, un apartament și o casă și conduce o Toyota fabricată în 2010. Anul trecut, calitatea de administrator special la Cuprumin Abrud i-a adus 140.471 lei (brut), cea de președinte al CA Conversmin București – 36.816 lei, iar cea de director al Ulprod SRL Târgu Neamț – 16.822 lei.

Cel de-al treilea candidat pe lista PSD, Ciprian Șerban, a moștenit două apartamente în orașul Roznov, deține bijuterii în valoare totală de 22.000 euro. Are datorii de 39.000 de euro, iar anul trecut a câștigat, împreună cu soția, aproximativ 70.000 lei.

Alexandru Rotaru, candidat pe lista PSD, poziția a patra, are două terenuri în Cordun, o casă în aceeași localitate, iar anul trecut a câștigat 31.000 de lei.

Emilia Arcan, prima pe lista PSD la Senat, deține două apartamente în Piatra Neamț și un autoturism Skoda Octavia. Are datorii de 33.000 de euro la bănci, iar anul trecut a câștigat 38.299 lei.

Dan Manoliu, numărul doi pe lista social democraților la Senat, are un teren și o casă în comuna Cordun și deține bijuterii în valoare de 7.000 de euro. Ca și colega Arcan, Manoliu are datorii la bănci, cuantumul acestora fiind de 98.000 lei și 4.200 dolari. În 2015, Manoliu a câștigat 50.450 lei (ca vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț).

Președintele PNL Neamț a câștigat 3 lei dobândă de la BRD

Declarația de avere a lui Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț și primul pe listă la Camera Deputaților, este… mai  stufoasă. Cozmanciuc a împrumutat bani de la o persoană, dar a și dat, tot cu titlu de împrumut, bani altor persoane. Cel mai interesant câștig, raportat pentru anul trecut, este dobânda de 3 lei de la BRD. Concret, Cozmanciuc deține, împreună cu soția, 2 terenuri agricole, unul intravilan (Suceava), trei apartamente (două în Iași și unul în Rădăuți – moștenire). Deține bijuterii în valoare de 5.000 de euro. Are acordate două împrumuturi, unul în valoare de 35.000 euro, celălalt de 265.804 lei. În perioada 2014-2015, Cozmanciuc a împrumutat de la o persoană fizică 400.000 de lei, sumă pe care trebuie să o returneze în 2020. Familia liberalului mai are trei credite în euro (aproximativ 105.000) și două în lei (42.200 lei). Pe lângă cei 3 lei, venituri din dobândă, liderul liberal a mai câștigat din indemnizația de parlamentar 59.400 lei, 2.870 lei din chirii la care s-au adăugat aproximativ 45.000 lei din salariile soției.

Dan Laurențiu Leoreanu, locul doi pe lista PNL la Camera Deputaților, deține în proprietate trei terenuri, două case în Roman, un apartament în Iași și o casă de vacanță în comuna Tarcău. Are un autoturism Volskwagen și bijuterii în valoare de 15.000 euro. În luna septembrie, primarul romașcan a vândut un teren cu prețul de 32.500 lei. Familia Leoreanu are un depozit bancar în valoare de 20.000 de dolari americani, dar și un credit de 38.500 lei. Anul trecut, primarul a câștigat din leafă 46.393 lei, 2.400 lei din închirierea unui apartament, iar soția sa a câștigat 38.440 lei, plus 6.000 lei din meditații.

Cătălin Drăgușanu, poziția a treia pe lista PNL, are două terenuri agricole și un apartament. A împrumutat o firmă cu 50.650 lei și are două credite bancare – 25.000 CHF și 2.400 lei. A câștigat din indemnizația de deputat 60.252 lei, iar soția sa 12.600 lei din indmenizația de creștere a copilului.

Eugen Nazare Țapu deschide lista PNL la Senat. Liberalul deține în proprietate un teren și o casă în Roman, bijuterii în valoare de 15.000 de euro. Are de recuperat un împrumut în valoare de 700.000 de lei acordat acum patru ani deputatului Dorinel Ursărescu și de plătit un credit bancar (ipotecă în favoarea unei firme) de 200.000 de lei. Anul trecut, senatorul Țapu a câștigat 61.182 lei, iar soția sa – 66.491 lei.

Daniel Chițoiu a sărăcit subit. Să fie vina DNA-ului?

Daniel Chițoiu, deputat de Giurgiu, trimis de Centru să candideze la Neamț, unde a fost plasat primul pe listă, are o declarație de avere mai mult decât golașă. Fost ministru al Finanțelor, Chițoiu are probleme cu DNA, așa că încă un mandat care să-i asigure imunitatea nu i-ar strica. De altfel, el a fost scăpat de ancheta penală de colegii parlamentari care au votat, în 2014, împotriva cererii de începerii urmăririi penale formulată de DNA. În declarația de avere, completată în iunie 2016, Chițoiu a menționat că deține 18,6 mp teren intravilan în București, dobândit prin contract de partaj voluntar, un apartament tot în București (contract de partaj voluntar), un autoturism Hyundai, bijuterii și ceasuri în valoare de 4.500 euro. În aprilie 2016, fostul ministru de Finanțe a donat apartamentul cu drept de uzufruct viager. Are conturi si depozite bancare ce însumate nu depășescu suma de 8.500 de lei, un card de  credit pe minus. Nu are datorii la bancă, iar anul trecut a câștigat din indemnizatia de parlamentar suma de 70.714 lei. La aceasta, fostul ministru a menționat alți 12 lei pe care i-a câștigat din dobânzi de la Banca Transilvania.

Declarația de avere depusă în anul 2015 și valabilă pentru 2014 este mult mai consistentă, diferențele fiind uriașe. Soția fostului ministru a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul ASF în 2014. Cum în ultima declarație a lui Chițoiu nu se face nicio  referire la Laura Chițoiu, rezultă că cei doi s-au separat. În declarația din 2015, Chițoiu menționa că deține, împreună cu soția, două terenuri intravilane, o casă și un apartament, toate în București; un autoturism Hyundai, bijuterii în valoare de 18.000 de euro; peste 30.000 de lei în bănci. O societate pe acțiuni, ce aparținea soției, deținea hârtii de valoare (titluri de stat, certificate, obligațiuni) în valoare de 313.880 lei și 2.207 euro. La data de 11 iunie 2015, familia Chițoiu mai avea de rambursat 89.876 euro dintr-un credit ipotecar. 2014 a fost unul bun din punct de vedere al veniturilor, pentru familia Chițoiu. Daniel Chițoiu a câștigat 12.281 lei (ministru al Finanțelor) și 60.748 lei (indemnizația de deputat). Soția sa câștigat 54.861 lei(director ASF) și 1.680 lei de la Institutul de Management în Asigurări. Din dobânzi și dividende, soții Chițoiu au mai adunat peste 17.000 de lei.

Laurențiu Dulamă deschide lista PMP la deputați, iar în cazul în care partidul său trece de pragul electoral, are prima șansă să ajungă în Parlament. Așadar, Dulamă deține un teren situat în Comarnic, județul Prahova, un apartament în Piatra  Neamț și o garsonieră în București. Nu are mașină, în schimb nu-i lipsesc datoriile la bănci, valoarea acestora fiind de peste 160.000 lei. Anul trecut, Dulamă a câștigat 67.332 lei (director Parking SA), iar soția sa, angajată la o firmă, 41.249 lei.

Candidat independent cu locuință în SUA și leafă de peste 7.000 de dolari

Din cei patru candidați independenți, despre doi se poate spune că nu stau deloc rău la acest capitol. Sebastian Burduja, președintele PACT, este singurul care deține o proprietate în străinătate. Burduja are 31 de ani și este absolvent al universităților Stanford și Harvard, din Statele Unite ale Americii. Anul 2015 l-a prins pe Burduja la Banca Mondială acolo unde a lucrat ca specialist în dezvoltare. Funcția a fost recompensată pe măsură, tânărul candidat declarând că a câștigat 85.000 de dolari, adică peste 7.000 de dolari/lunar. Soția sa, originară din SUA, a rotunjit veniturile familiei, câștigurile sale fiind de 73.000 de dolari. Cei doi au contractat în 2015 un credit în valoare de 570.000 dolari la o bancă americană, banii fiind folosiți pentru cumpărarea unei case. Sebastian Burduja a mai menționat în declarația de avere că are două depozite bancare la Bank OP America, de 20.829 dolari și 978 dolari, ambele deschise în 2008, și un cont curent la Banca Transilvania de 52.128 lei, deschis în 2016. Pe lângă proprietatea din SUA, candidatul independent mai deține două imobile în România, ambele donate cel mai probabil de familia sa. Este vorba de un apartament în București, primit donație în 2013,  și o casă de vacanță în Năvodari, primită cu titlu de donație în 2014.

Daniela Pepene, candidat independent la Camera Deputaților, deține în proprietate un teren intravilan, două apartamente în Piatra Neamț și Vaslui, un spațiu comercial (Vaslui), patru autoturisme și un depozit bancar în valoare de 100.000 lei. Anul trecut, Pepene a câștigat 12.360 de lei din activitatea de manager la clinica medicală pe care o conduce, iar soțul său – 39.000 lei.

Daniel MURARU

6 comments

 1. valisor 28 noiembrie, 2016 at 13:37 Răspunde

  Eu pentru cine votez? că parcă văd că, după lista asta de fluturași, urmează lista cu infractori profesioniști, diletanți, aspiranți și !alte pericole! și iar îmi vine să mă criogenizez pentru patru ani ca să nu mi se mai ducă încă o bucată din suflet pe Apa Sâmbetei.
  Oare nu se simte niciun unul candidat fără muște pe căciulă, să iasă cu curaj în față, aici, pe atacul.ro, să-mi înainteze mie, cititorul cârcotaș, un contract de bun simț între eu, care vreau și el, care știe cum, fără teama de a-i întoarce numai trivialități?! Nu cred că, dac-ar cere, i s-ar băga pumnul în gură. Mă îngrijorează că “cerșetorii de ciolane” umblă mai ales pe unde miros semnul “minciună e voie” și mai și plătesc, pe rute ocolitoare, să mintă și alții pentru ei.
  Să-l văd/aud/citesc pe ăla care nu-mi promite bani, că mă ceva pe bani din care știu că nu se poate că nu e de unde, dar mă convinge că voi avea cărămizile LEGO cu care să-mi clădesc o viață decentă, după pofta inimii și trec cu el Prutul înot!

 2. SERGIU MATACHE 28 noiembrie, 2016 at 14:18 Răspunde

  Sunt curios cind si de unde onorabilul domn Dorinel Ursarescu va reusi sa-i returneze distinsului sau coleg de partid Eugen Tapu Nazarie imprumutul de 700.000 lei primit acum 4 ani de la acesta , tinind cont de trecutul tumultos de om de afaceri al actualului deputat PNL , care pe vremea cind era actionar la SC “Civica Construct ” SRL a administrat niste tzepe grobiene cu bilete la ordin diversilor sai fosti parteneri de afaceri , basca o datorie consistenta la bugetul de stat ?
  Probabil calitatea de membru fondator al Asociatiei “Demnitate Umana si Adevar ” ( scuzati-ma pentru moment pentru-ca ma busit singele pe nas de ris cind am scris asta ) ii va da un impuls si isi va respecta angajamentul neadministrindu-i si colegului sau de partid tratamentul cu o clasica tzeapa ! Asa sa-i ajute Dumnezeu !

 3. Viorel 28 noiembrie, 2016 at 15:23 Răspunde

  Numai unul si unul! Dar ce mai conteaza! Numai cind ma uit la fetele lor si mi se face lehamite! La ala din coltul din dreapta jos nici nu ma pot uita cind ma gindesc, asa cum am citit tot pe aici, de ce vrea el inca un mandat. Pe ceilalti nu-i cunosc, dar nici nu-mi vine. Doamna da bine in poza, dar nu vreau sa-mi imaginez cum a razbit ea de a ajuns presedinta de CJ. Domn’le, oameni descurcareti, ce mai! Si vor sa se descurce si mai bine, numai ca fara ajutorul meu! Am zis!

 4. Mircea 28 noiembrie, 2016 at 15:30 Răspunde

  Toti hotii candideaza la deputati, s-a terminat cu oamenii destepti si intelectuali, iar acum avem de ales pe finul lui Marius Craciun, Ciprian Serban care isi bea cafeaua cu Acozmei zis Schiopul, locotenent si cumatru a lui Țîța, sau tre sa il alegem pe fostul militian Neculai Iftimie care a “rupt” platforma chimica Savinesti si Cimentul Bicaz cu o avere exorbitanta facuta din salariul de bugetar, iar aici ma refer la averea care se vede nu la cea declarata sau ascunsa prin cotloanele matusii Tamara! Serban care nu a platit nici pana in ziua de azi chiria pt Old Town Cafe la Perla invest si care locuieste in apartament ANL, ca e sarac cu duhul si merge cu un BMW de 100.000 euro. Sunt si probe pentru cine le doreste

 5. Bej 29 noiembrie, 2016 at 22:57 Răspunde

  Cred ca ar m ai treebui, asa cum spune romanul la unii din lista…mai ales pintre primii..sa fii mai detaliat. ARTICOLUL E CU DEDICATIE…DIRECTA….Fii impartial…fiindca..romanii..vor afla..doar ce se vrea…Asta inseamna manipulare din punctul meu de vedere. Inca un articol care dovedeste ca suntem, manipulati, ni se da ..cu organul peste bot….De fapt, ce ma mai mira………………………ASTA I ROMANIA

  • valisor 30 noiembrie, 2016 at 10:36 Răspunde

   Moșule(că sigur ești mai tânăr decât mine, deci pot să zic așa), că nu sunt chiar așa de sigur că ți-am înțeles “culoarea”, ai doar impresia că poți ascunde cu dibăcie intenția din comentariul tău, intenție revoltătoare pentru orice nefericit cu bun simț. Nu, nu ai deloc talent!
   Mielușeii, care-și duc cu resemnare crucea, nu reușesc să citească un articol cap-coadă, cu atât mai mult nu vor citi nici comentarii, deci nu-i ai pe dânșii în atenție, sunt primii despre care te doare cucu. Nici despre cei care ajung să-ți citească comentariul și zic ori “prostul ăsta nu a înțeles nimic”, ori “după n ‘șpe votci sigur că nu mai vede toate rândurile”, sau “dacă ar citi și alte articole de pe aici, n-ar mai privi așa greșit”, de asemenea nu ai vreun cui la pneuri, că știi că “se pricep la fotbal”, deci nu reușesc să vadă și să se păzească de matrapazlâcuri ca cel relevat în articolul de pe 28 al profesorului Năstăselu. Cei care-ți înțeleg culoarea sunt cei pe care nu ai putea să-i aburești vreodată.
   Deci, scopul tău nu e de a manipula vreun cititor, cu “vulpea cea șireată (adică rahat pe băț)”, ci de a-l întărâta pe ziarist, că poate o fi vreunul dintr-ăia fraieri care se iau în gură cu de-alde tu și se rătăcesc în altercații de trei rahați. Ai nimerit greșit, 90-ul tău e “dioptrie” total insuficientă și sunt convins că vor urma articole care or să te doară.
   Opinia ta? Și dacă ar fi opinie de om deraiat total, ar fi totuși opinie și dreptul la opinie e de respectat, nu și-ar găsi locul vreo replică la opinie. Comentariul tău nu e deloc opinie, e CRIMĂ CU PREMEDITARE.
   Una din patru: ori ești unul dintre cei despre care citim aici, adică ai dosar în prelucrare sau în așteptare a fi înaintat spre prelucrare pentru proiectul PRIMA CASĂ,… , constructor JILAVA S-A (când se va), ori ești un idiot care ai înaintat cerere de acceptare în principiu și aștepți să primești aviz favorabil pe unșpe, că visezi să construiești singur în altă parte și să decolezi în timp util (iluzie!), ori… ori ești dependent de careva. Dacă e asta din urmă… da… asta doare și, cumva, empatia mă îndeamnă să să mă doară că te doare, totuși ține cont! că asumarea atenuează căderile inevitabile și NU MAI FĂ! că numai de de-astea nu are România nevoie acuma.
   … ori… pur și simplu te-ai gândit la cu totul altceva, ceva nepervers, doar că nu ai nimerit ezact-ezact formula cea mai potrivită. Se poate și așa.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.