Pe ce mai aruncă banii CJ-ul? Consilierii votează azi rezervările la avion făcute în august

Home » Administratie/Politica » Pe ce mai aruncă banii CJ-ul? Consilierii votează azi rezervările la avion făcute în august

By admin on septembrie 27, 2017. 10 Comments

Astăzi, începând cu ora 15.00, la Consiliul Județean Neamț va avea loc o ședință ordinară cu mai multe puncte pe ordinea de zi. Unul dintre proiectele supuse dezbaterii consilierilor județeni se referă la suplimentarea numărului de participanți ai CJ-ului la Târgul Internațional Expo-Real 2017, care va avea loc la Munchen, în perioada 4 – 6 octombrie. Este vorba de suplimentarea numărului de persoane care vor participa la târgul din Germania, de la 1 la 3. În martie, consilierii au votat ca judetul Neamț să fie reprezentat la acest eveniment, alături de reprezentanți din toate consiliile județene din Moldova, de o singură persoană. Acum, la mai puțin de două săptămâni până când porțile târgului se vor deschide, consilierilor nemțeni li se cere să fie de acord ca în Germania să meargă trei persoane din Consiliul Județean Neamț. Pentru mulți, acest lucru nu ar însemna o mare problemă, însă informațiile pe care atacul.ro le oferă ar trebui să lea dea de gândit celor care vor vota acest punct de pe ordinea de zi.

Și o să le luăm pe rând. În martie 2017, consilierii județeni nemțeni votau participarea la acest târg a unei singure persoane din cadrul Consiliului Județean Neamț. În hotărârea CJ-ului din martie se spunea că cheltuielile aferente participării la acest eveniment vor fi în valoare de 86.000 lei și vor fi suportate din bugetul județului Neamț.

Registratura – Detaliu Munchen

Acum se dorește modificarea hotărârii din martie, în sensul suplimentării numărului de persoane care vor participa la acest eveniment.

„Deoarece pe durata targului este necesar ca Judetul Neamt sa fie reprezentat si in cadrul intalnirilor cu investitorii prezenti la eveniment, apreciez ca este necesara participarea la aceasta

manifestare sa 2 persoane din conducerea Consiliului judetean, respectiv presedinte sadministrator public”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre ce va fi supus dezbaterii astăzi.

Proiecte de hotarari – sedinta 27 septembrie

 Cu alte cuvinte, președintele Arsene, că el semnează expunerea de motive, a ajuns la concluzia că județul Neamț trebuie să fie reprezentat la acest eveniment din Germania de trei persoane: Ionel Arsene, Octavian Barbulet, consilierul personal al presedintelui, și Oana Bulai, administratorul public.

Însă, proiectul de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi în urma cu mai bine de o lună dupa ce CJ Neamț a cumpărat biletele de avion pentru trei persoane cu destinația Munchen. Mai exact, în data de 18 august.

Biletele, lesne de înțeles, urmează să fie folosite de cei trei reprezentanții CJ-ului care vor participa la acest eveniment. Numai că la data respectivă, printr-o hotărâre de CJ se stabilise că doar o persoană va merge la acest târg. Cu alte cuvinte, consilierii județeni sunt nevoiți, astăzi, să „legalizeze” o încălcare a legii, pentru că ei au votat doar ca o persoană să meargă la Munchen, iar șefii instituției județene au cumpărat trei bilete de avion. Ce s-ar întâmpla, de exemplu, dacă astăzi consilierii județeni nu vor vota suplimentarea numărului de persoane? Cine ar suporta contravaloarea celor două bilete de avion cumpărate din bani publici înainte ca aleșii județeni să fie de acord cu schema de 3 la Munchen?

Aleșii județeni votează un proiect de hotărâre în condițiile în care deciziile au fost deja luate. Analizând situația, lucrurile par a fi mai mult decât simple, în sensul că cineva, care se dă mare jupân peste banii județului, crede că poate să facă tot ce dorește cu banul public fără să fie tras la răspundere. Însă când omul se bazează pe mașina de vot a Consiliului Județean, formată în marea ei parte din oameni obiedenți, îsi permite să jongleze cum vrea cu banul public și chiar să se comporte într-o instituție de stat ca în propriul său SRL.

Astăzi, consilierilor județeni li se spune că suplimentarea numărului de participanți nu înseamnă obligatoriu o suplimentare a bugetului, acesta urmând să rămână același, adică 86.000 de lei. Este curios cum de nu cresc costurile de participare în condițiile în care numărul persoanelor care se deplasează în Germania crește de la 1 la 3? Cum Consiliul Județean Nemț suferă puternic la capitolul transparență, iar consilierii județeni nu vor să sesizeze acest lucru, o să le prezentăm noi informații. Datele sunt luate de la Consiliul Județean Iași, Consiliul Județean Botoșani și Consiliul Județean Suceava care, alături de Neamț, Vaslui și Bacău, vor participa la acest târg. Pentru că vorbim de o reprezentare a Regiunii de Nord-Est la târgul de la Munchen, cele șase consilii județene încheind, în acest sens, un parteneriat. Standul României va avea o suprafață de 78 mp, iar contribuția financiară a fiecărui județ va fi de 10.335 euro la care se adaugă TVA de 19%, adică 12.402 euro. Dacă luăm un curs valutar de 4,5 lei pentru un euro, rezultă că numai contribuția CJ Neamț la standul comun înseamnă 55.818 lei. Dar cum este cheltuită diferența de până la 86.000 de lei? Cum „transparenții” de la CJ Neamț nu au pus la dispoziția contribuabilului aceste date, le-am obținut noi din alte surse. Însă, dacă luăm suma alocată inițial pentru numai o persoană participantă la acest eveniment, calculele nu prea ies. Asta dacă le comparăm cu informațiile pe același subiect ale Consiliului Județean Iași. Aici, executivul a furnizat toate informațiile pentru aleșii județeni, implicit cetățeni.

Astfel, delegația ieșeană, format din două persoane, la acest târg costă bugetul județului 17.818 euro, adică 80.181 lei la un curs de 4,5 lei pentru un euro. Consiliul Județean Iași a prezentat următoarele calcule pentru cei doi participanți: transport – 400 euroX2 persoane; cazare – 150 euroX2 persoane X 4 nopți; diurnă – 35 euroX 5 zileX2 persoane; asigurări sănătate – 12 euroX2 persoane, display pentru rulare materiale video 417 euro, realizare materiale publicitare – 2.000 euro, pachetul suplimentar la stand pentru a doua persoană la stand – 625 euro.

La Neamț, informațiile oferite nu au evidențiat aceste cheltuieli, așa că în acest moment nu se știe exact cum va fi cheltuită diferența de la 55.818 lei la 86.000 de lei. Mai ales că, așa cum se spune în proiectul hotărârii ce va fi supus dezbaterii astăzi, CJ Neamț va folosi materiale de promovare rămase de la alte evenimente. Adică, delegația Consiliului Județean Neamț va prezenta județul la Târgul de la Munchen cu materiale de promovare care i-au rămas de la alte evenimente. Care or fi alea?

Formul Economic din Polonia, alți bani, altă distracție

La începutul acestei luni, o delegație formată din trei persoane din cadrul Consiliului Județean Neamț: Ionel Arsene – președinte; Oana Bulai – administrator public și Octavian Bărbuleț – consilier personal al președintelui, a participat la Formul Economic de la Krynica – Polonia. Aici, Arsene ar fi vorbit despre proiectele în turism din județul Neamț, însă în afară de câteva poze, nu a mai prezentat nimic. Interesant este că informații despre participarea delegației CJ Neamț la acest eveniment nu am găsit pe site-ul instituției. Ne referim la decizii ale consilierilor.  Poate o fi fost vreo hotărâre de CJ, însă noi nu am identificat-o, așa că nu știm cât a costat această deplasare. Vă putem spune, în schimb, cât a costat bugetul Consiliului Județean Iași deplasarea delegației formată din două persoane la acest eveniment din Polonia. Și la Forumul Economic din Polonia, participarea a fost la pachet, adică cele șase consilii județene din Moldova au plătit cheltuieli de participare. Taxa de participare pentru fiecare județ în parte a fost de 7.972 euro, la care s-au adăugat cheltuielile cu delegația. În cazul Iașului avem următoarele date: transport – 500 de euro pentru combustibil și taxe de drum; cazare 150 euroX3 persoaneX4 nopți=1.800 euro; diurnă 35 euroX5 zileX3 persoane=525 euro; asigurări de sănătate – 36 euro; materiale publicitare – 2.000 euro.

Așadar, bănuim că si în cazul delegației de la Neamț, costurile cu participarea la Forumul Economic din Polonia au fost substanțiale. În cazul delegației nemțene, formată din Ionel Arsene, Oana Bulai și Octavian Bărbuleț, numai transportul cu avionul a costat 5.493 lei fără TVA.

Cei trei, din informațiile pe care le avem, au plecat la București cu mașinile Consiliului Județean, ceea ce înseamnă alte costuri. Au dormit la hoteluri din București, ceea ce, dacă au plătit din banii CJ-ului, înseamnă alți bani de la buget. În Polonia s-au deplasat de la Cracovia la Krynica cu un mijloc de transport, adică alte costuri, s-au cazat – alți bani șamd. Interesant este că nu am găsit nicăieri pe site-ul Consiliului Județean hotărârea de CJ prin care consilierii au votat participarea unei delegații la acest Forum Economic. Poate există pe undeva, însă nu am găsit-o noi. Dacă ar fi să calculăm costurile participării celor trei reprezentanți ai CJ-ului la cele două evenimente este clar că avem de-a face cu o sumă de peste 30.000 de euro. Întrebarea care se pune este simplă: se merită oare o asemenea cheltuială, mai ales acum când se vorbește că banii sunt pe sponci, că nu ar ajunge nici de salarii până la sfârșitul anului? Oare ce câștig are județul Neamț de pe urma acestor participări? Mai ales că la Munchen se duc cu materiale rămase de la alte evenimente.

Daniel MURARU

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

10 Comentarii la Pe ce mai aruncă banii CJ-ul? Consilierii votează azi rezervările la avion făcute în august

 1. Un cetatean   septembrie 27, 2017 at 3:29 pm

  Județul și orașul e plin de retardati…ăsta e singura concluzie! Marele nostru caricaturist Popa Popas a zis bine…și aveți interviul pe net…”85% din populația româniei este imbecilizata”… mă poți comenta în fata unei asemenea evidente exprimată cu atâta claritate de o somitate a acestei tari?

  Răspunde
 2. valisor   septembrie 27, 2017 at 4:36 pm

  Camarade cetățean,
  Franțuzoicul tău a venit cu vreo idee la care să fie receptiv tot “imbecilu”? Somicitatea sa ar trebui să se abțină, așa cum îi șade cuminte unui om “gras”, că n-a ieșit din măsa drept băștept cu multă carte! Dacă a zis-o… a zis-o! Probabil îi pare rău… Chiar trebuie să-ți pierzi și tu mințile și să dai în gloata pe care nici nu te-ai întrebat că cine oare și de ce a oropsit-o până-n “precis” 85%? Așa mi se aprindea și mie tărâța în cap și mai di hai-hai stucheam ca tine și chemam în susținere spusele pe negândite ale altor caricaturici, la fel de somitatici ca mâzgăliciul tău, dar mai m-am documentat și mai m-am cugetat și, chiar dacă nu m-am deșteptat de fel, am înțeles să socotesc de zece ori traiectoria ca să dau cu cataroiul odată. Mai bine domolește-te de ieși din 15% și hai în coa la 85, că, fie pânea cât de rea, crăpa-i-ar mațele lu dragnea! și zi! cum crezi că de făcut cu limbricul alfa și acolicii lui din CJ?

  Răspunde
 3. mihnea   septembrie 27, 2017 at 5:10 pm

  Oare se pune problema ca vreun consilier de la putere sa aiba vreo mustrare de constiinta si sa nu voteze proiectul din aceste motive? Sau pentru ca exista riscul sa puna bani din buzunar cei care voteaza pentru? Vor avea aceeasi atitudine de sclavi, care executa fara sa gandeasca ordinul conducatorului iubit.

  Răspunde
 4. ionelpuradel   septembrie 27, 2017 at 5:19 pm

  Conducătorului iubit ar putea sa.i cumpere consilierii, ca sunt plini de parale, daca încă nu, stau la pândă, un havion sau un helicopter, ca sa se poată plimba in voie si fără hacordul lor, mo! Sa vada si el cum e lebedele la Munchen, ca la Viena a vazut! Si s.o ia si pe aia cu buzele tuguiate, pregatite sa pupe c….i. Hai sictir, nesimțiților!

  Răspunde
 5. valisor   septembrie 27, 2017 at 5:36 pm

  Pariu că la Târgul de Crăciun de la iarnă os avem căsuțe polskineze și un fabricant nemtzesk de sosetuțe care recită din Mein Campf?

  Răspunde
 6. Diana   septembrie 27, 2017 at 6:39 pm

  Mare dreptate, dle Valisor. Doar ca, anul acesta, vor vira absolut toti banii catre Carmen Seculare ca sa nu mai existe discutii despre aranjamente la CJ. Totul se va face prin doamna Nastase. Probabil.

  Răspunde
 7. cj.ul e cu noi   septembrie 28, 2017 at 6:49 am

  Auuu, revine pe scena aceasta minunata doamna care manageriaza cu foc o parte din cultura judetului??? Sa te tii, frate!!! Sa o urmărim ce masina isi mai cumpara dupa tirgul de crăciun. Vreun BMW, ceva?

  Răspunde
  • Un cetatean   septembrie 28, 2017 at 10:50 am

   Se vorbește în cercul ei de apropiați ca vrea un teren pana intr-o 1000 de mp…La Bistrița. ..Cine știe. ..Poate trage la manastire

   Răspunde
  • Anca   ianuarie 5, 2018 at 4:51 pm

   Cum o parte? TOATĂ cultura este făcută de sexy duamna

   Răspunde
 8. Andronic Zaira   septembrie 28, 2017 at 11:30 am

  Vreti sa se fărâme Mânăstirea?Doamne fereste!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.