INTERVIU CU DANIELA PEPENE, CANDIDAT UDMR – LOCUL 1 CAMERA DEPUTAȚILOR, POZIȚIA 3 PE BULETINELE DE VOT: „Nemțenii s-au transformat în minoritate la ei acasă, iar minoritățile trebuie să fie auzite!”
Interviu cu Daniela Pepene, candidat UDMR – LOCUL 1 CAMERA DEPUTAȚILOR, POZIȚIA 3 PE BULETINELE DE VOT.
Redactor: Sunteți o femeie de succes în afaceri, iar ceea ce ați reușit să faceți la Centrul Medical Katimed, pe care îl dețineți de peste 16 ani, confirmă pe deplin acest lucru. Daniela Pepene este un nume foarte cunoscut în Piatra-Neamț, în județul Neamț și nu numai. Cum de v-ați hotărât să intrați în politică și, mai ales, cum ați ajuns să candidați pentru un mandat de deputat pe listele UDMR?
Daniela Pepene, femeie de afaceri, candidat pentru Camera Deputaților pe lista UDMR: Am mai avut o experiență similară în anul 2016, când am candidat la Camera Deputaților din postura de independent. Am făcut acest pas, pentru că am considerat și consider că nu putem schimba lucrurile în România dacă nu ne implicăm.
Red.: Ați optat pentru UDMR! De ce?
Daniela Pepene: Nemțenii s-au transformat în minoritate la ei acasă, iar minoritățile trebuie să fie auzite! Deci, ce soluție mai rămâne decât alegerea UDMR, singura opțiune pentru o politică responsabilă și orientată spre cetățean! UDMR are un program electoral de bun simț, foarte bine pus la punct.. Bolnavii trebuie să fie prioritatea, trebuie să avem programare electronică în toate instituțiile de sănătate din țară, medic de familie în fiecare localitate. Noi trebuie să susținem medicii tineri, să le oferim ajutor pentru dezvoltarea lor profesională și pentru cercetare. Medicii și asistentele medicale trebuie lăsați să ți facă meseria fără a mai cocoșați cu atâtea birocrație. Asigurarea de sănătate trebuie să fie echitabilă pentru toți. Obligatoriu trebuie plafonată suma contribuției la asigurările de sănătate (CASS). Trebuie să mărim numărul clinicilor ambulatorii și centrele medicale de permanență care să reducă supraîncărcarea unităților de primiri a urgențelor din spitale. Mai multe resurse trebuie alocate prevenției bolilor canceroase. Sunt doar câteva dintre direcțiile pe care noi le vedem pentru sistemul de sănătate din România. Sunt convinsă că nemțenii îmi vor acorda votul lor, pentru că au nevoie, cum avem nevoie toți de altfel, de tratamente mai bune, de spitale noi, de personal dedicat și bine pregătit. Într-un cuvânt – de un sistem funcțional. Asta vreau să fac, în primul rând, în calitate de deputat, să mă implic pentru a îmbunătăți condițiile de sănătate și de viață ale românilor.
„Trebuie să oprim dezvoltarea inegală a țării, să eliminăm disparitățile dintre regiuni”
Red.: S-a vorbit mult despre scăderea natalității, în ultimul timp, dar soluțiile au întârziat să apară…
Daniela Pepene: Trebuie avut în vedere nu numai sistemul de sănătate, iar UDMR are soluții pentru absolut toate problemele cu care ne confruntăm.
Cât privește problema natalității, UDMR are soluții reale pentru rezolvarea ei. Sprijinul pentru mame și copiii acestora reprezintă o prioritate pentru noi. De aceea, milităm ca reducerea contribuției la asigurările de sănătate să crească proporțional cu numărul de copii. Și o să vă dau un exemplu în acest sens: o mamă care crește trei copii să plătească drept contribuție la asigurările de sănătate, CASS-ul, după cum le știm cu toții, doar 5%, nu 10%! Noi dorim mai mult pentru familie și mai puțin pentru stat! Avem obligația să ajutăm mamele să revină pe piața muncii. Tocmai de aceea, programul de construcție de creșe trebuie continuat, iar munca la distanță, angajarea part-time și programul flexibil de muncă trebuie susținute. Trebuie acordate subvenții nerambursabile părinților care doresc să înceapă o afacere. De asemenea, trebuie eliminată impozitarea muncii part-time pentru acei părinți care revin la serviciu, dar cu program redus.
Red.: Cu tot sprijinul Uniunii Europene, încă nu am reușit să modernizăm toată țara. Încă mai avem localități fără apă, canalizare….
Daniela Pepene: Trebuie să oprim dezvoltarea inegală a țării, să eliminăm disparitățile dintre regiuni. Dezideratele noastre sunt clare: până în anul 2035 este obligatoriu ca toate localitățile din România să aibă beneficieze servicii medicale, apă curentă, canalizare, drumuri asfaltate, internet. Este vorba despre condiții minime pentru un trai normal. Avem nevoie de locuințe pentru câți mai mulți cetățeni și trebuie să asigurăm locuințe de calitate și accesibile atât pentru familiile cu copii, cât și pentru tinerii care se află la început de carieră, dar și persoanelor cu venituri reduse. Tocmai de aceea, până în anul 2035, autoritățile locale trebuie să construiască 100.000 de locuințe pentru a fi date în chirie.
Red.: România este una dintre țările care se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește lipsa forței de muncă și în special a forței de muncă calificate. Cum vedeți dumneavoastră, cum vede UDMR, rezolvarea acestei probleme?
Daniel Pepene: Politica noastră este clară, și anume că trebuie redus impozitul pe muncă. Obligatoriu! Statul are obligația să încurajeze munca și să descurajeze fuga de muncă. Nu este niciun secret că, în România, impozitul pe muncă este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar colectarea TVA-ului este cea mai scăzută. Iar lucrurile astea trebuie să se schimbe. Impozitele nu trebuie majorate, ci colectate. Nu vrem să mai existe dublu standard, iar instituțiile, dacă au datorii, să plătească penalități, așa cum plătesc și cetățenii.
Trebuie să introducem salariul bazat pe performanță, pe lângă cel pe oră, deoarece nu e normal să conteze doar cantitatea muncii, ci și calitatea, eficiența și rezultatele ei. Neapărat va trebui să eliminăm suprataxarea pentru munca part-time, pentru că nu e firesc ca să muncești 2 ore și să plătești taxe ca și când ai munci 8 ore.
„Cu mai puțini funcționari publici, rămân mai mulți bani pentru comunitățile locale”
Red.: Toate aceste lucruri reprezintă chestiuni de bun simț până la urmă, un comportament normal pe care statul ar trebui să-l aibă în privința cetățenilor săi …
Daniela Pepene: Iar statul are și alte obligații față de cetățeni. Să ne gândim că nici după 30 de ani nu avem o rețea modernă de autostrăzi, care să acopere întreg teritoriul țării. Reprezentanții statului trebuie să înțeleagă că mai multe produse locale înseamnă mai puțin import și că, drept urmare, industria de prelucrare internă trebuie să fie declarată un sector strategic. Este necesar să fie alocate mai multe fonduri și subvenții. Noi suntem alături de antreprenori și susținem microîntreprinderile. Micul antreprenor are nevoie de un sistem fiscal simplu, transparent și predictibil. Tocmai de aceea, trebuie menținut pragul de impozitare în vigoare. Mai mult, este obligatoriu să înțelegem odată pentru totdeauna că cetățeanul nu este poștaș și că instituțiile au obligația să ceară documentele unele de la altele, nu de la cetățean. Acesta nu are nicio obligație să plătească pentru serviciile oferite de angajații plătiți de stat. Suntem obligați să eliminăm taxele inutile, cum ar fi schimbarea actelor de identitate, extrasul de carte funciară etc. Avem nevoie de o țară mai curată, nu doar de amenzi. Nu trebuie ca cei care colectează selectiv deșeurile să fie amendați cu tarife mai mari pentru gunoi. Să nu fie amendate magazinele rurale, ci să fie susțină implementarea unui sistem de returnare a garanției și în localitățile mici. De asemenea, este necesar să desființăm instituțiile care creează mai multe probleme decât rezolvă: de exemplu, prefecturile, trezoreria, agențiile fiscale regionale. Cu mai puțini funcționari publici, rămân mai mulți bani pentru comunitățile locale. Sunt multe lucruri de făcut și în învățământ. Noi vrem ca școala să fie școală și nu fabrică de absolvenți. Nu vrem mai mult de 30 de ore pe săptămână la școală. Vedem și știm cu toții că elevii adolescenți sunt suprasolicitați. În medie, petrec 36 de ore pe săptămână la școală, la care se adaugă cel puțin 2 ore zilnic pentru teme. Astfel, la doar 14 ani, petrec mai mult timp la școală decât adulții la locul de muncă.
Red.: Unde vă vor găsi alegătorii nemțeni pe buletinele de vot?
Daniela Pepene: Nemțenii mă vor găsi pe buletinele de vot pe locul 1 la Camera Deputaților, POZIȚIA 3 pe buletinul de vot.
CMF 13240004
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.