Rușinos! La Tarcău, primarul Fîrțală și-a „tras” ajutoare de urgență, iar angajații, cadouri în bani. Persoană angajată ilegal, deszăpeziri pe hârtie și multe alte nereguli
Grija pentru cheltuirea eficientă a banului public este ultima problemă a angajaților unităților administrativ teritoriale, inclusiv a conducătorilor acestora, aleși de comunități să administreze fondurile locale.
Asta s-a întâmplat și la Primăria Tarcău, unitate administrativ teritorială la care auditorii externi ai Camerei de Conturi Neamț au descoperit numeroase nereguli, de la acordarea ilegală de cadouri angajaților și până la ajutoare de urgență oferite primarului Manole – Dănuț Fîrțală, deși nu se confrunta cu riscul de excluziune socială.
Primarul Fîrțală se află, în acest moment, în arest preventiv. Zilele acestea, instanța i-a prelungit mandatul de arestare preventivă pentru încă 30 de zile, acuzat fiind de fapte de corupție. În aceeași situație se află și consilierul său personal, Sebastian Maxim.
Raportul Camerei de Conturi Neamț, întocmit la începutul acestui an, relevă haosul care a caracterizat activitatea Primăriei Tarcău.
În opinia auditorilor: „Situațiile financiare ale entității nu oferă o imagine fidelă cu privire la poziția financiară, performanța financiară și alte informații referitoare la activitatea desfășurată de aceasta”, ceea ce se traduce prin constatarea unor nereguli care au influențat semnificativ situațiile financiare.
Debandadă în contabilitate
Ca în cazul tuturor contabililor de primării, și la Tarcău, cei care deservesc acest compartiment vital pentru activitatea instituției au ținut evidența contabilă pe genunchi ori cu ochii închiși, altfel nu se explică dezordinea și desconsiderarea față de prevederile legale, care au determinat distorsionarea poziției financiare reale a unității administrativ-teritoriale. Spre exemplu, nu au reevaluat terenurile și construcțiile după cum prevedere legea, cel puțin o dată la trei ani, ultima reevaluare fiind făcută în 2018, și nu au înregistrat în conturile contabile corespunzătoare investițiile finalizate, recepționate și date în folosință (modernizare, reabilitare drum comunal Tarcău – Ardeluța, extindere sistem de iluminat public cu LED etc), subevaluând astfel activele cu 301.000 de lei.
„În mod complementar, cheltuielile exercițiului bugetar 2022 au fost majorate cu suma de 267.720,84 de lei”, au reținut auditorii.
Contabilii primăriei nu au consolidat corect în situațiile financiare decontările dintre Primăria Tarcău și Școala „Iulia Hălăucescu”, ceea ce a condus la supraevaluarea componentelor bilanțului cu 434.535 de lei. Într-o altă situație, au majorat eronat, cu 95.000 de lei, datoriile și cu 50.000 de lei, capitalurile proprii.
„Reflectarea în contabilitate, în mod eronat, în cursul perioadei 2020 – 2022, a operațiunilor economice derulate în baza contractului de leasing financiar (***)/16.12.2019 (***), având ca obiect finanțarea unui autovehciul nou marca Dacia Duster, cu o valoare de intrare de 80.908,83 de lei, fără TVA, fapt ce a condus la supraevaluarea cu suma de 45.420,53 a activelor necurente, respectiv cu suma de 15.856,05 lei a capitalurilor proprii reflectate în bilanț”, potrivit raportului.
Impozit scăzut pentru o firmă abonată la banii primăriei
Auditorii externi au mai constatat că angajații de la Taxe și Impozite au scăzut din evidența fiscală, în mod ilegal, impozitul pe mijloacele fixe datorat de firma Geo Trans SRL, fapt ce a dus la diminuarea veniturilor fiscale ale comunei cu suma de 2.392 lei.
Tot în cadrul acestui compartiment, auditorii au descoperit că veniturile locale au fost subdimensionate cu 6.247 de lei ca urmare a „nestabilirii, neurmăririi și neîncasării” taxei de salubritate în cazul unor persoane fizice ce dețin clădiri în Tarcău, dar și în cazul unei persoane juridice, pe motiv că nu ar fi avut activitate, deși situația financiară a arătat contrariul.
Angajat ilegal
33.842 de lei a cheltuit Primăria Tarcău în cazul unei persoane care a fost angajată în cadrul instituției fără a participa la vreun concurs.
„În mod concret, nelegalitatea cheltuielilor de personal decontate de entitatea euditată rezidă din faptul că domnul X a fost angajat fără concurs prin invocarea prevederilor art.27 alin. (1) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, fără îndeplinirea însă a condiției limitative exclusive reglementate de lege cu privire la posibilitatea de a angaja persoana fără vreun concurs numai în cazul în care acesta desfășoară activități legate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă”, au mai reținut auditorii externi.
Cadouri și ceva ajutoare ilegale
Angajații și conducerea Primăriei Tarcău și-au oferit ilegal cadouri în valoare de 300 de lei fiecare, majorând astfel cheltuielile de personal cu 9.000 de lei.
Una dintre cele mai rușinoase operațiuni făcute de angajații Primăriei Tarcău a fost acordarea, în cazul unor persoane din aparatul de specialitate al primarului comunei, precum și primarului însuși, de ajutoare de urgență în valoare de 7.500 de lei, deși acele persoane nu se aflau în „categoria persoanelor cu risc de excluziune socială”.
Proprietarul unui mijloc de transport cu o vechime mai mică de 10 ani a primit de la Primăria Tarcău, după cum au constatat auditorii externi, 1.280 de lei drept ajutor pentru încălzirea locuinței, deși nu îndeplinea cerințele legale.
Nereguli și la Resurse Umane
Potrivit raportului Camerei de Conturi Neamț, Primăria Tarcău a efectuat, în 2022, „achiziții de servicii de întreținere a drumurilor comunale și sătești din infrastructura rutieră locală cu depășirea pragului prevăzut de legislația pentru achiziția directă. Astfel, angajarea cheltuielilor publice s-a realizat prin nerespectarea cadrului legal aplicabil cu privire la obligativitatea derulării unei proceduri de achiziție publică în cazul în care valoarea estimate a achiziției este superioară pragurilor impuse pentru achiziția directă”.
Probleme au fost constatate și la Resurse Umane. Auditorii externi au constatat, din consultarea fișelor de post întocmite pentru personalul de specialitate al primarului, că în anumite cazuri „acestea nu au fost actualizate în acord cu modificările survenite pe parcursul raportului de serviciu/contractului individual de muncă sau atribuțiile reflectate în fișa posului nu reflectă în mod fidel și corect activitatea și rolul angajatului entităților, nu există o separare a sarcinilor persoanelor implicate în angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor privind aprobarea normelor proprii, documentelor, circuitul acestora și desemnarea persoanelor împuternicite”.
Recepționarea bunurilor și serviciilor, la mâna unui angajat
În verificările lor, auditorii au constatat și o situație deosebită la Primăria Tarcău, care a constat în faptul că nu era asigurat cadrul organizatoric, astfel încât activitatea de recepție a bunurilor și serviciilor achiziționate de primărie să fie efectuată de către o comisie de recepție.
„În mod deficitar, managementul a stabilit prin act normativ ca recepționarea unor categorii de servicii permanente asigurate cu personal extern sau servicii ocazionale (deszăpeziri, situații de urgență, întreținere drumuri etc) contractate cu operatori să fie realizată de către o singură persoană responsabilă cu administrarea domeniului public sau privat al comunei sau de către înlocuitorul acesteia, în caz de indisponibilitate. Astfel, la nivelul entității nu se crează premisele gestiunii în mod eficient și eficace a resurselor materiale și financiare aflate în patrimoniu, precum și a separării activităților (***)”.
Organizarea controlului financiar preventiv nu respecta cadrul legal, potrivit Camerei de Conturi Neamț.
Lipsă motorină
Auditorii externi au mai constatat „lipsa faptică” din patrimoniul Primăriei Tarcău a unui stoc de motorină de 4.778,48 de litri, „combustibil achiziționat pe parcursul anului 2022, prin intermediul cardurilor gestionate de către primar și viceprimar, emise de OMV Petrom Marketing SRL (***)”.
Totodată, au fost descoperite cheltuieli majorate în mod nelegal cu suma de 5.471 de lei pe fondul înregistrării în evidențe „a unor consumuri de motorină nejustificate. Aferente unor ore zilnice de funcționare în gol”.
Cheltuieli supraevaluate cu întreținerea drumurilor
În timpul verificărilor, auditorii au descoperit că cheltuielile cu serviciile de întreținere a infrastructurii rutiere comunale și sătești au fost supraevaluate cu 4.452 de lei, din cauza decontării, în mod incorect, către firma Geo Trans SRL a unor tarife unitare de 160 de lei/oră, fără TVA, specifice serviciilor de deszăpezire și a unor servicii de amestecat și încărcat sort cu sare, antiderapant etc, pentru care s-ar fi impus decontarea unui tarif orar de 140 lei/oră, fără TVA.
Pentru alte plăți efectuate pentru deszăpezirea drumurilor comunale, de 42.387 de lei, Primăria Tarcău nu deținea documente justificative corect și valabil întocmite, care să certifice exactitatea sumelor de plată, executarea serviciilor etc.
„Atât întocmirea notelor de comandă, cât și confirmarea sub aspect de durată zilnică și distanță kilometrică a prestării respectivelor servicii, în perioada 01.12.2021 – 21.12.2021, au fost confirmate prin semnătură doar de către domnul X, persoană care, în fapt, în acea perioadă se afla în concediu de odihnă”, potrivit raportului Camerei de Conturi Neamț.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.