Infractorul fugar Arsene a pierdut procesele de la Curtea de Apel Brașov. A rămas cu pedeapsa de 6 ani și 8 luni de închisoare
Condamnat în România la 6 ani și 8 luni pentru fapte de corupție, infractorul fugar Ionel Arsene (foto), fost președinte al Consiliului Județean Neamț, fugit în Italia înainte de pronunțarea sentinței finale, caută soluții pentru a scăpa de pedeapsă. Asta ar putea să însemne că infractorul nu este sigur că Italia nu-l va extrăda, așa că încearcă să convingă Justiția din România că a fost condamnat pe nedrept. În acest sens, Arsene, prin avocații săi, a solicitat în instanță anularea pedepsei. Nu într-unul, ci în două dosare, ambele soluționate recent de Curtea de Apel Brașov. Deciziile nu i-au fost favorabile infractorului care a condus județul Neamț aproape 7 ani, așa că sentința de 6 ani și 8 luni de închisoare rămâne valabilă.
Într-unul dintre dosare, Ionel Arsene a formulat o contestație în anulare împotriva hotărârii penale prin care a fost condamnat la închisoare. Instanța s-a pronunțat în urmă cu câteva zile, respingând ca inadmisibilă contestația în anulare formulată de Arsene.
În cel de-al doilea dosar, magistrații brașoveni au judecat apelul formulat de Arsene împotriva deciziei Tribunalului Brașov, prin care i-a fost respinsă ca inadmisibilă cererea de revizuire a sentinței penale pronunțată de Tribunalul Bacău în aprilie 2022, prin care a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare.
Astăzi, judecătorii brașoveni s-au pronunțat și în acest dosar, respingând, ca nefondat, apelul.
„În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul Arsene Ionel împotriva sentinţei penale nr. 241/S din data de 15.11.2024 pronunțată de Tribunalul Braşov, pe care o menține. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă apelantul-revizuent să plătească statului suma de 200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în apel. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Brașov
Arsene, pe lista urmăriților a Poliției Române, dar bine-mersi în Italia
În urma judecării apelului, Curtea de Apel Brașov a constatat că una dintre fapte s-a prescris (denunțul lui Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti) și, în consecință, l-a condamnat pe Arsene la 6 ani și 8 luni de închisoare. Sentința a fost pronunțată pe 10 martie 2023, dată la care Ionel Arsene era fugit deja în Italia. De atunci, autoritățile române încearcă să convingă instanțele italiene să-l extrădeze pe Arsene în România, pentru ca infractorul să-și ispășească pedeapsa acasă. Până în prezent, Arsene a avut câștig de cauză, autoritățile din Italia refuzând să-l extrădeze.
Ionel Arsene a fost condamnat, în primă instanță, la Tribunalul Bacău, pentru trei fapte de trafic de influență și a fost la un pas (trei luni distanță) să scape de acuzații prin prescrierea faptelor. Cu alte cuvinte, dacă judecarea apelului mai întârzia câteva luni, Arsene ar fi scăpat, pentru că intervenea prescrierea faptelor.
Cererea de revizuire, respinsă
În iulie 2024, Ionel Arsene a introdus la Tribunalul Bacău o cerere de revizuire a sentinței din aprilie 2022, prin care a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Ulterior, dosarul a fost declinat Tribunalului Brașov, competent în soluționarea cauzei.
Anul trecut, în noiembrie, judecătorii de la Tribunalul Brașov au respins cererea de revizuire ca inadmisibilă. Avocații lui Arsene au invocat faptul că unul dintre martorii din dosar, respectiv Horia Georgescu, fost președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI), nu a fost audiat de către Tribunalul Bacău. Nu a fost suficient pentru ca instanța brașoveană să admită cererea. Nemulțumit, Arsene a atacat decizia cu apel, care a fost respins recent de Curtea de Apel Brașov.
Citește AICI despre condamnarea de 8 ani și 4 luni de închisoare a Tribunalului Bacău și AICI despre decizia Curții de Apel Brașov, prin care infractorul fugar a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare.
D. MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.