ȘEFUL POLIȚIEI ROZNOV „ABDATEAZĂ” VOCABULARUL LIMBII ROMÂNE

4
2146

abdat-copy

Nu are nimeni pretenția că stăpânește foarte bine gramatica limbii române, asta e clar. Greșim fie din neștiință, fie din grabă. Grav este însă atunci când persoane cu funcții importante în diverse instituții ale statului dau cu gramatica de pământ, stâlcind cuvintele în ultimul hal. Iar cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al Mariei Grapini, fost ministru delegat pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii, care a fost criticată în dese rânduri din cauza greșelilor gramaticale. Iar exemplele pot continua, inclusiv în teritoriu. Chiar dacă șeful Poliției Roznov, inspectorul Ionuț Matache, nu are funcție de ministru, poziția pe care o ocupă îl obligă la o cunoaștere minimă a regulilor de scriere a cuvintelor. Am intrat în posesia unor documente care arată că Ionuț Matache are carențe la gramatică. În primul document întocmit de un agent de la Poliția Roznov și adresat Serviciului Pașapoarte, inspectorul Matache a făcut câteva mențiuni prin care îi atrăgea atenția subordonatului că nu ar fi întocmit cum trebuie actul. Șeful Poliției Roznov îl somează pe subordonat să-și „abdateze” cunoștințele. „Abdatați-vă cunoștințele cu noile denumiri ale instituțiilor publice importante”. Trebuie precizat că verbul „a abdata” nu există în vocabularul limbii române, însă ofițerul roznovean ar putea face o solicitare în acest sens la Academia Română. Iar dacă lui „abdatați-vă” i-am putea găsi o scuză, punând greșeala pe seama influenței limbii engleze asupra limbii române, peste o altă posibilă greșeală de ortografie a lui „Băi Ionuț”(n.r. polițiștii roznoveni afirmă că așa era alintat șeful lor de un individ arestat recent pentru crimă)ar fi greu de trecut, mai ales că gafa apare de două ori pe același document. Iar când spunem posibilă, ne gândim că cele două cuvinte ce par a fi scrise cu â din a s-ar putea datora stilului în care polițistul îl scrie pe „ î” la începutul cuvântului.

Cele două cuvinte „problemă” apar într-un „Referat cu propunere de clasare a cauzei penale” pe care inspectorul principal Matache a făcut niște însemnări. În două rânduri, Matache pare să folosească litera „â” la începutul cuvântului, ceea ce este greșit. Dacă într-adevăr polițistul scrie „âmpotriva” și „âmpăcării”, așa cum se poate vedea în documentul cu pricina, înseamnă că aveam de-a face cu o adevărată pângărire a limbii române.

În prezent, inspectorul Matache are în subordine peste zece polițiști, iar în cariera sa a mai activat în cadrul serviciilor de ordine publica, arme și substanțe periculoase, investigații criminale. A absolvit Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina în 2003, iar în anul 2008 a trecut în corpul ofițerilor. Câțiva ani buni, Matache a activat în cadrul Biroului de Control Intern din IJP Neamț. În primăvara anului 2014 a câștigat concursul pentru funcția de șef al Poliției Roznov. Matache a fost cel mai bun la singura probă a concursului (n.r. interviu cu întrebări din domeniul profesional, susținut în fața unei comisii din cadrul IJP Neamț).

Lăsând la o parte problemele gramaticale, în cauză merită analizat încă un aspect, mai ales că există voci care afirmă că șeful Poliției Roznov ar fi greșit atunci când și-a pus pixul pe „Referatul cu propunere de clasare a cauzei penale”, acest lucru având dreptul să-l facă numai procurorul. În acest sens ar fi de amintit Legea 364 din 15 septembrie 2004, privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare care, la articolul 8, stipulează:

(1) Organele de cercetare ale poliţiei judiciare îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia.

(2) Şefii ierarhici pot da poliţiştilor care fac parte din poliţia judiciară dispoziţii şi îndrumări în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor şi de strângere a datelor în vederea identificării autorilor infracţiunilor şi începerii urmăririi penale.

(3) Organele ierarhic superioare ale poliţiştilor care fac parte din poliţia judiciară nu pot să dea îndrumări sau dispoziţii privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.

D. MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Ion 4 octombrie, 2016 at 14:45 Răspunde

    Acuma o fi gresit un cuvant si militianul Matache, dar acest domn militian, robocop(*****), e de-a dreptul incompetent dupa cum se vad hartiile prezentate in acest articol! Ca sa nu mai vorbim de conduita morala indoielnica a ultimului cunoscut „vames” in targul din Roznov

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.