Inimaginabil! Comisarii de mediu și-au pus mâinile în cap. Ce au găsit la Dobreni și ce măsuri au luat. Anchetele penale și amenzile nu mai sperie pe nimeni
Situația din comuna Dobreni, acolo unde dejecțiile sunt deversate din stația de epurare direct în drum și pe terenurile învecinate, nu pare a avea nicio rezolvare. Nici ancheta penală a Poliției încă nefinalizată și nici amenzile comisarilor Gărzii de Mediu nu mai au niciun efect asupra celor care au în administrare stația de epurare, respectiv Primăria Dobreni.
În ultmii 3 ani, atacul.ro a publicat numeroase articole privitoare la poluarea pe care o produce stația de epurare din Dobreni. De fiecare dată, Garda de Mediu Neamț s-a autosesizat, a verificat și a aplicat sancțiuni. Însă lucrurile nu s-au schimbat. Dimpotrivă, s-au înrăutățit.
În urmă cu două săptâmâni, redactorii atacul.ro au surprins momentul în care din stația de epurare dejecțiile se scurgeau de drum, în plină zi, fără nicio jenă sau teamă.
Primăria Dobreni, durere în cot de autorități
În următoarele zile, comisarii de mediu care s-au deplasat la fața locului au confirmat situația relatată de atacul.ro, și anume că stația de epurare nu funcționa, iar apele uzate fecaloid-menajere erau evacuate, în continuare, în zona din apropierea stației, pe terenurile din zonă și pe un drum de acces.
Comisarii au mai constatat că Primăria Dobreni nu avea încheiat contract de vidanjare cu o firmă autorizată, dar și că nu a respectat niciuna dintre măsurile dispuse în urma controlului din octombrie 2023. În aceste condiții, Garda de Mediu a aplicat o nouă amendă în valoare de 100.000 de lei, și a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Neamț cu privire la nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu, în vederea emiterii notificării prealabile de suspendare a documentului.
Dosar penal, în lucru de doi ani
Cele constatate de Garda de Mediu, în urma ultimului control efectuat la stația de epurare Dobreni, arată cât preț pun unii pe protejarea mediului înconjurător, dar și neputința autorităților de a stopa astfel de practici.
În țările civilizate, nu numai că o astfel de situație nu ar fi fost permisă atât de mult timp, dar vinovații ar fost trași deja la răspundere penală. În cazul de față, dosarul penal înregistrat în urmă cu mai bine de doi ani se afă încă în lucru. Și asta în condițiile în care lucrurile nu numai că sunt clare, dar există și probe suficiente pentru trimiterea în judecată a vinovaților.
Despre situația stației de epurare de la Dobreni, care poluează constant mediul înconjurător, întrucât dejecțiile sunt deversate în natură exact așa cum sunt colectate de localnicii care folosesc rețeaua de canalizare, atacul.ro a scris nenumărate articole. Semnalele noastre de alarmă au trezit autoritățile, care s-au văzut nevoite să intervină și să ia măsuri. Vorbim despre nenumărate amenzi aplicate de comisarii Gărzii de Mediu și de inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, la care se adaugă dosarul penal pentru poluare continuă nefinalizat.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Dar batausul ing. ZLOTU MARIUS, de la Inspectia Apelor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa SIRET- BACAU, sef de birou, care a scuipat si injurat un consilier local la sediul Primariei comunei Alexandru Cel Bun, are interdictie de a face control la DOBRENI ??? de ce nu mai fac controale cei de la sediul Administratiei Bazinale de Apa SIRET- BACAU, in teritoriu, si o pun de una mica la sediu ???? Se pare ca si actualul director ing. TEODOR STRATU, de la Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT pus politic , a uitat de unde a plecat si nu mai merge in zonele cu probleme, in control si nu semneaza acte de control, ca sa i s-a spus de la sediul Administratiei Bazinale de Apa SIRET- BACAU. De Relu Adam se spune ca vrea sa sa plece la sediul ANAR, ca e cald si bine si nu se vede ca nu faci NIMIC !!