„Marele Spital” de un miliard de lei de la Neamț, frumos în poze, fără finanțare și cu documentația plină de hibe. Licitație contestată, procedură suspendată
Construirea unui nou spital la Piatra-Neamț, proiect despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă, se află în mare impas, chiar dacă autoritatea contractantă, Consiliul Județean Neamț, caută constructori pentru a implementa proiectul. Acesta ar trebui finanțat prin PNRR (Programul Național de Reziliență și Redresare) și prevede nu numai construirea unui nou spital, ci și dotarea acestuia cu toate cele necesare funcționării.
Valoarea estimată a lucrărilor și dotărilor, cu tot TVA inclusă, este de aproximativ 1 miliard de lei, 70% din sumă urmând să fie acoperită din fonduri nerambursabile. Proiectul a demarat în perioada în care președinte al Consiliului Județean Neamț era infractorul Ionel Arsene, în prezent, căzut în depresie prin Italia, unde se ascunde ca să nu ispășească pedeapsa de 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție.
Condiții speciale
În toamna anului trecut, noua conducere a CJ Neamț a lansat licitația pentru identificarea celei mai bune oferte pentru punerea în practică a proiectului. Numai că executarea contractului este supusă unor condiții speciale.
Mai exact, autoritatea contractantă nu are banii necesari demarării acestui proiect, însă speră că va primi finanțarea. Pentru a nu exista surprize, reprezentanții CJ au anunțat firmele care s-au înscris la licitație că încheierea contractului este condiționată de încheierea contractului de finanțare cu Ministerul Sănătății. Adică, organizează licitația acum, stabilesc câștigătorul, dar se apucă de treabă numai dacă primesc finanțarea. Dacă finanțarea nu va fi aprobată, firmele nu vor avea pretenții de la autoritatea contractantă.
Chiar și așa, în cursa lansată în toamna anului trecut s-au înscris câțiva competitori, semn că există speranța că finanțarea va fi aprobată.
Documentație cu probleme
Numai că la puțin timp de la anunțarea licitației au apărut și problemele. Le-au identificat cei de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), care le-au pus în vederea decidenților de la CJ Neamț să le remedieze. Documentația cu probleme a fost pregătită de Consiliul Județean Neamț, semn că responsabilitatea se află în curtea acestei instituții, unde salariile angajaților sunt printre cele mai mari din mediul bugetar.
Inspectorii ANAP au identificat 15 abateri atât în ceea ce privește atât caietul de sarcini, cât și clauzele contractuale. Cele constatate arată cât de „profesioniști” sunt cei care au lucrat la documentație. Dintre cele 15 abateri ne vom opri doar asupra uneia, edificatoare de altfel. Cei de la ANAP au constatat că în documentația de atribuire era precizat termenul de 9 luni pentru proiectare, în timp ce în Caietul de sarcini acest termen era de 6 luni.
„Cerințe nejustificate și lipsite de fundament”
Nu au lipsit nici contestațiile, reprezentanții unei firme din București, înscrisă la licitație, cerând suspendarea procedurii. Astfel, în contestația înaintată Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), juriștii firmei Ubitech Construcții SRL București au reclamat că documentația de atribuire conține mai multe nereguli, fiind formulată în mod restrictiv, cu cerințe nejustificate și lipsite de fundament, cu încălcarea prevederilor legale etc.
CNSC a analizat și a luat măsura suspendării procedurilor, solicitând autorității contractante să remedieze problemele identificate.
La sfârșitul lunii trecute, în urma unei decizii a Curții de Apel Bacău, unde a fost contestată decizia CNSC, a fost reluată procedura de atribuire a contractului.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
In mod normal,dupa toate aceste esecuri colosale, CJ Neamt, si toti hotii incompetenti de acolo, angajati numai pe pile si relatii,ar fi trebuit desfiintat.
Faptul ca nu s-a intamplat acest lucru,ne arata ca vorbim de un sistem mafiot specializat in sifonarea si delapidarea banului public incepand de la seful CJ si terminand cu ultimul angajat de acolo.
Spagile sub forma de salarii aberante date acestor nulitati de la CJ Neamt care au fost complici cu Arsene/PSD si restul clicii de infractori care au ”ajutat”delapidarea bugetului prin”caietele de sarcini cu dedicatie”si” licitatiile trucate” pentru lucrarile derizorii ca importanta,directionate catre firmele de casa ale infractorilor aflati la conducere,in cazul de fata,PSD.
Nici un euro de la CJ nu a scapat fara sa treaca prin buzunarele unui acolit PSD-ist.
Niciodata nu s-a dorit acest spital de catre infractorii din PSD pentru ca firmele lor de casa nu sunt capabile sa faca spitale sau lucrari de apa/canal.
Daca aceste firme nu pot,atunci nu fac,fac numai ce pot,adica,asafaltari inutile in sate si comune parasite unde se fura usor,lucrarile nu sunt verificate iar raspunderea penala e ZERO.
Acum,poate intelegeti de ce nu avem Spital nou si nu vom avea vreodata cu PSD la conducerea acestui judet.
Suntem mințiți mereu. Pt. ciolan promit multe,un rest nu fac nimic. Câți mai au vile de făcut din cei care ne conduc. Bolnavi mor in spital și ei nu fac nimic. Rușine să vă fie.
Cum un orășel că Moineștiul a reușit să modernizeze un spital și toți pacienți îl caută,sunt conditi excelente și la UPU Piatra Neamț dacă ai calcat ușa spitalului ai șansa să mori până ce vine vreo asistenta sa te întrebe ceva,stai de dimineață până seara sa te piata internă,când la UPU vin urgente,nimeni nu te baga in seamă. Sistemul comunist PSD PNL au distrus sistemul de sănătate, învățământ ,etc. Cu noul spital e o gogoriță de doi bani, ne prostesc pentru că știe că suntem prosti,dezinteresați,lași ,și au nevoie de voturi, de 35 de ani au distrus Romania și au făcut în Ada fel sa nu avem o alternativa la alegeri,au făcut aranjamente la primari,consili județene ,de așa natură să împartă osul cum vor ei, sau aliat PSD cu PNL și cu AUR și nu vor să piardă puterea.
Există și hoți competenți?
La așa ceva, totdeauna se găsește cineva care sa puna bețe in roate