La 4 ani după ce a pierdut procesul cu ANI, Micu vorbește despre „înțelegeri” care i-ar fi blocat candidatura
În aprilie 2020, primarul de atunci al orașului Roman, Lucian Micu (foto), pierdea definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care îl declarase incompatibil pe fondul deținerii simultane a calității de membru în consiliul de administrație al Spitalului Roman și a funcției de viceprimar al municipiului.
A fost contextul în care, la începutul lunii august 2020, Prefectura Neamț emitea ordinul prin care înceta mandatul primarului de Roman ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. O lovitură nu numai pentru Lucian Micu, care își dorea să candideze pentru încă un mandat la Primăria Roman, dar și pentru PNL, partidul care-și punea baza în candidatura lui.
Cum decizia instanței prevedea și decăderea din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului, a fost clar că Lucian Micu nu mai putea să candideze pentru un alt mandat.
Numele lui Micu apăruse și pe lista Agenției Naționale de Integritate la capitolul „Interdicții”, cu referire la candidatură, evident.
Conform documentului ANI, dat publicității în vara anului 2024, Lucian Micu avea interdicție să candideze o perioadă de 3 ani, începând cu 2 aprilie 2020, data rămânerii definitive a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care edilul pierduse procesul cu ANI.
Cu toate acestea, Micu s-a înscris în cursa pentru Primăria Roman din partea Alianței „Roman 2020” (formată din PSD și PPUSL), însă candidatura i-a fost respinsă de Biroul Electoral de Circumscripție nr. 2 Roman. Decizia a fost atacată în instanță de Alianța „Roman 2020”, însă fără câștig de cauză.
Situația a obligat PSD Neamț să-l introducă, pe ultima sută de metri, în lupta pentru fotoliul de primar pe Viorel Stan, care a pierdut în fața lui Leonard Achiriloaei, candidatul PNL.
Acum, la 4 ani distanță de la alegerile din 2020 și de la notoriul episod al incompatibilității care a tulburat apele politicii nemțene, Lucian Micu a anunțat că va candida pentru funcția de primar al municipiului Roman din partea PSD.
Micu afirmă că a fost dat deoparte
În urmă cu câteva zile, într-o postare pe o rețea de socializare, Lucian Micu a făcut o scurtă referire la cele întâmplate în 2020, afirmând că a fost dat deoparte pentru a nu fi lăsat să candideze. Cum nu a oferit alte informații, subiectul a rămas suspendat, dând frâu liber speculațiilor de tot felul.
Întrebat ce a vrut să spună atunci când a afirmat că a fost dat deoparte în 2020, Lucian Micu a vorbit despre înțelegeri ascunse făcute pe la București cu scopul de a „sacrifica județul Neamț”. Fostul primar nu a oferit informații despre planul ascuns și nici nume, rezumându-se la a spune că dacă el ar fi candidat, ar fi adus mai multe voturi partidului (PNL) pe care l-ar fi reprezentat la alegeri, implicit și candidatului la șefia CJ Neamț. În sprijinul afirmației sale, Micu a declarat că fost victima unor jocuri politice.
Incompatibilitate cu interdicții
Lucian Micu a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate în anul 2016, pe motiv că a deținut simultan funcția de viceprimar și cea de membru remunerat în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman.
Inspectorii ANI au constatat că Micu deținuse cele două funcții simultan din vara anului 2012 până în 2016, respectiv cea de viceprimar și cea de administrator (remunerat) în Consiliul de Administrație al Spitalului Roman, situația fiind una de incompatibilitate.
În opinia ANI, viceprimarul avea obligația să demisioneze dintr-una dintre funcțiile incompatibile, însă nu a făcut-o. Concluzia: l-a declarat incompatibil. Ulterior, Lucian Micu a atacat decizia ANI în instanță. Pe fond, a pierdut procesul de la Curtea de Apel Bacău. A atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în aprilie 2020, i-a respins recursul, astfel că hotărârea Curții de Apel Bacău a rămas definitivă.
Numele lui Lucian Micu este legat și de incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, produs în noiembrie 2020, în urma căruia au murit 15 pacienți. Micu fusese numit director al spitalului cu doar două săptămâni înainte de producerea tragediei care a marcat întreaga țară. În prezent, el are calitatea de suspect în dosarul penal care încă se află în lucru la Parchetul General.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.