Furt de balast cu acte false de la primărie. Patronul unei balastiere, judecat pentru furtul a 15.000 metri cubi de balast, a încercat să-i păcălească pe anchetatori
Furtul de mii de metri cubi de balast din râul Moldova, din apropierea podului de la Tupilați, în care este implicată firma Edaca Grup SRL și patronul acesteia, Andrei Emanuel, reprezintă un caz clasic de sustragere de agregate minerale din unul dintre cele mai importante cursuri de apă din județ.
Un patron, a cărei firmă deține o stație de sortare lângă râul Moldova, și-a pus angajații să exploateze balast, deși nu deținea documente legale în acest sens. Când muncitorii au fost prinși, în noiembrie 2020, în flagrant de polițiști, patronul firmei a încercat să se apere, prezentând documente care s-au dovedit a fi false. Bineînțeles, cercetările au evidențiat că nu exista niciun act care să-i fi permis exploatarea balastului, respectiv autorizații de gospodărire a apelor, permis pentru a efectua activități miniere. În schimb, în timpul anchetei, a prezentat peste 120 de avize de însoțire a mărfii care atestau că, în perioada octombrie-noiembrie 2020, balastul a fost exploatat din perimetrul atribuit de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț comunei Icușești. Trebuie spus că primăriile au dreptul, cu titlu gratuit, la o cantitate de 2.000 de metri cubi de balast, material pe care îl pot folosi la diverse lucrări (balastări etc). Verificările au scos la iveală faptul că una dintre ștampilele aplicate pe avize nu există în evidențele Primăriei Icușești. A doua ștampilă (rotundă) aplicată pe avize a fost aplicată de viceprimar în alb, fără ca marfa să fie recepționată. Concluzia a fost clară: balastul nu a fost exploatat pentru Primăria Icușești.
Trimiși în judecată
Anul trecut, în vară, procurorii i-au trimis în judecată pe Andrei Emanuel și firma sa, Edaca Grup SRL. Tot în 2023, dar în luna decembrie, judecătorul de camera preliminară de la Judecătoria Roman a dispus începerea judecății. Acum câteva zile, Tribunalul Neamț a respins contestația inculpaților, așa că procesul va începe cât mai curând.
Emanuel Andrei a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de executarea, modificarea sau extind rea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de desfășurarea de activități de a agregatelor minerale fără autorizație de gospodărire a apelor în formă continuată, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de executarea de activităţi miniere fără permis sau licență în formă continuată și uz de fals.
Firma Edaca grup SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări , desfășurarea de activități de extragere a agregatelor minerale fără autorizație de gospodărire a apelor, în formă continuată și executarea de activități miniere fără permis sau licență, în formă continuată.
Angajații nu știau că fac ilegalități
Conform celor stabilite de anchetatori, în perioada 21 octombrie – 6 noiembrie 2020, Andrei Emanuel, administrator al firmei Edaca Grup SRL, și-a pus angajații să extragă și exploateze agregate minerale din albia râului Moldova, pe raza comunei Botești, dintr-un perimetru pentru care societatea nu deținea documente de exploatare.
În același interval, patronul firmei i-a pus pe angajați să construiască un drum de exploatare și un pod provizoriu în albia râului, deși nu deținea avize în acest sens.
În noiembrie, polițiștii i-au prins în flagrant pe muncitori în timp ce exploatau ilegal balast. Angajații nu știau că activitatea pe care o desfășurau este ilegală.
În timpul cercetărilor de la fața locului, polițiștii au fost abandonați pe celălalt mal al râului, în sprijinul lor venind pompierii militar care au folosit o barcă pneumatică pentru a-i readuce pe malul stâng al râului. Cercetările au arătat că a fost sustrasă cantitatea de 15.000 de metri cubi de balast, în valoare de aproximativ 700.000 de lei.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Niciodata M.A.I. – I.P.J. NEAMT – prin S.I.C.E., nu a avut o politica de stopare a furturilor de agregate minerale pe judetul NEAMT, pe raurile MOLDOVA, SIRET, BISTRITA BISTRICIOARA, TAZLAU, CRACAU, la fel ca si Administratia Bazinala de Apa SIret, sau Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT! Odata cu infiintarea Inspectiei apelor, si formarea unor compartimente la nivelul Sistemelor de Gospodarire a Apelor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa SIret, sau pus in miscare controale care au depistat infractiuni la Legea Apelor nr. 107/1996 . S-au dat astfel sanctiuni foarte mari si s-au intocmit Dosare penale .dar Mafia politica s-a pus in functiune si s-au facut presiuni aspura directorilor manjiti care se interesau pe fata unde se fac controale , locatiile in cauza pentru a anunta prin coduri de anuntare directorii de SGA-uri ca societatile sa nu functioneze in zilele de controale! Au fost SGA -uri unde directorii nu semnau delegatiile de lucru pana nu spuneau unde se face control ( exemple la greu SGA NEAMT, SGA SUCEAVA,SGA Bacau , SGA VRANCEA) . Desi se transmiteau toate sanctiuni;le catre conducerea Administratiei Nationale APELE ROMANE, nicidata nu s-a venit co propunere de a se elimina din start la licitatii, societatile, prinse la furat de ani de zile, sau societatile care nu respectau actele de reglementare de gospodarire a apelor de ani de zile. mai mult salariatii unor SGA -uri au invatat societaile care au fost sanctionate ani de zile cu amenzi si dosare penale sa isi schimbe denumirea pentru ca aveau si datorii imense catre Administratia Bazinala de Apa SIret si sa poata participa la licitaii. Aceste lucruru ilegale se conosteau la nivelul conducerii Administratiei Bazinale de Apa SIret si Siatemelor de Gospodarire a Apelor ! Dupa dezastrul cursurilor de ape unor golani din cadrul Administratiei Nationale APELE ROMANE, le-a venit ideea ilegala, sa se infiinteze asazis IAZURI PISCICOLE, pentru a se definitiva DEZASTRU TOTAL al Apelor subterane din Tara!