CJ Neamț, fabrică de bani pentru angajați. A cheltuit cu salariile mai mult decât CJ Bihor, Brașov sau Sibiu. Milioane de euro în buzunarele bugetarilor pentru gestionarea sărăciei
Statul cheltuie sume considerabile pentru a-și plăti angajații angrenați în asigurarea serviciilor publice menite să satisfacă interesul public și, totodată, să contribuie la bunăstarea fiecărei comunități.
Milioane de euro se scurg lunar în buzunarele angajaților consiliilor județene. Unele dintre aceste instituții sunt adevărate fabrici de bani pentru proprii salariați, ale căror activități nu au rezultatele așteptate în raport cu sumele considerabile pe care le primesc.
Administrația publică a devenit, mai degrabă, profitabilă pentru angajații din ce în ce mai dezinteresați și mai nepregătiți. În contextul lipsei implicării, unele dintre zonele țării nu se mai desprind sărăcie. Serviciile publice de foarte slabă calitate mențin, așadar, un nivel de trai scăzut.
Numărul angajaților, aproape dublu față de Bihor
O analiză a structurilor organizatorice ale consiliilor județene din Neamț, Bihor, Brașov, Sibiu și Galați relevă faptul că performanța în administrația publică se obține cu angajați puțini și foarte bine pregătiți, care sunt în măsură să ofere servicii de calitate, în special prin atragerea de fonduri nerambursabile.
Nu este cazul județului Neamț, unde Consiliul Județean poate constitui un studiu de caz pentru cei interesați, care se pot întreba de ce are nevoie de aproape 200 de angajați, din moment ce județul se află într-o permanentă stare de sărăcie. Asta în timp ce la Bihor, spre exemplu, instituția nu numără nici 100 de oameni, ori la Sibiu, unde nu au atins pragul de 150 de angajați.
Județ mic, remunerație mare
Analiza realizată după ultimele organigrame publicate de consiliile județene menționate arată că, la finele anului trecut, la Consiliul Județean Neamț erau ocupate 191 de posturi, din 218 de posturi aprobate (mai erau 27 de posturi vacante, pentru cei interesați). Cele mai multe dintre posturi (39 ocupate, din 44 aprobate) erau la Direcția Juridică, Achiziții și Protocol și la Direcția Investiții, Proiecte și Infrastructură (37 de posturi, din 44 aprobate).
Consiliul Județean Neamț este structurat în 11 compartimente, servicii și direcții, care, la rândul lor, au în componență alte compartimente și servicii.
Anul trecut, pentru plata salariilor de bază ale angajaților Consiliului Județean Neamț au fost cheltuiți 24,29 de milioane de lei (4,85 milioane de euro). În total, cu sporuri, indemnizații de hrană, vouchere de vacanță, fondul pentru posturi ocupate prin cumul etc, strict pentru salariații CJ Neamț, suma cheltuită a fost de 27,9 milioane de lei (5,58 de milioane de euro), potrivit Ministerului Finanțelor Publice.
Trebuie spus că județul Neamț avea o populație de 454.202 locuitori și 5.896 de kilometri pătrați, potrivit wikipedia.com.
Potrivit datelor publicate de Comisia Națională de Prognoză (CNP), în 2023, la capitolul „Creștere economică”, județul Neamț figura cu un produs intern brut (PIB), indicator al nivelului de bunăstare, de 22,5 miliarde de lei, iar în 2024, o previziune de 24,5 miliarde de lei, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor era de 9.878 de euro/locuitor, în 2023, iar în 2024, de 10.710 euro/locuitor.
Exemplul Bihorului
Spre deosebire de CJ Neamț, Consiliul Județean Bihor, potrivit ultimei organigrame publicate, cea din noiembrie 2023, avea 99 de posturi și era structurat în trei direcții (Direcția Economică, cu 23 de posturi, Arhitect, cu 21 de posturi, și Tehnică – 32 de posturi), cu servicii și compartmente în alcătuire.
Spre deosebire de Consiliul Județean Neamț, unde, la Achiziții publice, lucrau 11 salariați, la Achizițiile publice din cadrul Consiliului Județean Bihor lucrau doar 5 persoane. La Resurse umane, la Neamț, lucrau 10 persoane, iar la Bihor, numai 3 angajați. Mai mult, la Serviciul Proiecte europene din cadrul CJ Neamț lucrau 14 angajați, iar la Bihor, la Serviciul Proiecte cu finanțări nerambursabile lucrau 8 angajați.
Consiliul Județean Bihor a cheltuit cu salariile de bază, în 2023, 10,62 de milioane de lei (2,12 milioane de euro), iar totalitatea cheltuielilor cu remunerarea personalului (vouchere de vacanță, sporuri etc) a însumat 2,50 de milioane de euro, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice.
Județul Bihor are o suprafață de 7.544 de kilometri pătrați și o populație de 551.297 de locuitori, arată wikipedia.com.
În 2023, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, județul Bihor avea un PIB de 36,3 miliarde de lei, iar pentru anul 2024 are preconizat un PIB de 39,7 miliarde de lei. PIB-ul pe cap de locuitor s-a cifrat la 13.277 de euro/locuitor în județul Bihor, în 2023, iar în 2024 este preconizat a ajunge la 14.443 de euro/locuitor.
Am întrecut și Brașovul
Consiliul Județean Brașov a avut, potrivit ultimei organigrame publicate, cea din august 2023, 217 posturi distribuite în 6 direcții, care, la rândul lor, sunt compuse din mai multe servicii și compartimente. La Direcția Economică erau 49 de posturi, la Direcția de Achiziții și Contractare – 21 de posturi, la Direcția Juridică – 19, la Direcția Management Proiecte – 20 de posturi, la Direcția de Sănătate și Asistență Medicală – 17, iar la Direcția de Drumuri Județene și Servicii Publice – 23 de posturi.
Anul trecut, CJ Brașov a cheltuit cu plata salariilor de bază ale angajaților suma de 19,7 milioane de lei (3,94 de milioane de euro), iar în total, cu sporuri, indemnizații etc – 4,84 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finanțelor Publice.
În 2023, PIB-ul județului Brașov era de 54,2 miliarde de lei, iar pentru 2024, CNP a prognozat un PIB de 59,4 miliarde de lei. PIB-ul pe cap de locuitor, în Brașov, a fost de 19.865 de euro anul trecut, iar anul acesta va ajunge la 21.565 de euro/locuitor, potrivit prognozelor.
Trebuie menționat că județul Brașov are o suprafață de 5.363 de km pătrați și o populație de 549.217 locuitori.
Sibiul, și el la coadă
În 2023, Consiliul Județean Sibiu a avut 146 de posturi, potrivit unui proiect de hotărâre privind reorganizarea aparatului de specialitate, din septembrie 2023.
La finele anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, CJ Sibiu figura cu cheltuieli privitoare la salariile de bază ale angajaților de 17,43 de milioane de lei (3,48 de milioane de euro), iar cu tot cu alte cheltuieli referitoare la remunerarea angajaților, suma s-a ridicat la 3,89 de milioane de euro.
Județul Sibiu are o suprafață de 5.432 de kilometri pătrați și avea 376.000 de locuitori, potrivit wikipedia.com.
În 2023, PIB-ul județului Sibiu a fost de 34 de miliarde de lei, iar în 2024 este preconizat un PIB de 37,2 miliarde de lei. PIB-ul pe cap de locuitor a fost, în 2023, de 17.622 de euro, iar anul acesta este previzionat un PIB de 19.079 de euro.
Și la Galați e mai ieftin
Consiliul Județean Galați avea, potrivit organigramei din septembrie 2023, 187 de posturi publice, distribuite pe 10 direcții, servicii și compartimente.
Datele Ministerului Finanțelor Publice arată că, anul trecut, pentru salariile de bază ale angajaților, CJ Galați a cheltuit 22.14 milioane de lei, adică 4,42 de milioane de euro.
Comisia Națională de Prognoză arată că, în 2023, județul Galați a avut un PIB de 26,8 miliarde de lei, iar pentru anul acesta preconizează un PIB de 29,4 miliarde de lei.
În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, în 2023, acesta a fost de 10.948 de euro, iar în acest an este previzionat un PIB pe cap de locuitor de 11.936 de euro.
Județul Galați are 4.466 de km pătrați și 496.892 de locuitori.
Sursa foto: infofinanciar.ro
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
La CJ Neamt/PSD singura preocupare a fost furtul banilor publici.Pentru a derula acest program de delapidare masiva,s-au dat spagi sub forma de salarii colosale,la fel ca si in cazul salariilor si pensiilor aberante”speciale”la 40 de ani /militare /serviciu,date institutiilor corupte SRI/DNA/PARCHET/DIICOT/TRIBUNALE.
La CJ Neamt/PSD s-au dat aceste ”spagi”cu scopul de a-i face ”docili” pe cei care au”ajutat”la” implementarea” acestor mega hotii iar la institutiile esuate de mai sus pentru a obtine imunitate in fata legii pentru politicienii si acolitii lor care au furat in voie.
Noua”conducere”de impostori,slugile si complicii vechii structuri Arsene,care a preluat echipa mafiota de delapidare a banilor publici de la CJ ,sub masca”responsabilitatii”fata de toate escurile privind proiectele mari din Judet,i-a mutat la alte …departamente..exact ca la MAI…SRI,DIICOT,etc…o diversiune,raspundere zero barat…
De ce nu i-a dat afara?Pentru ca aceste specimene au executat niste ordine si au fost complici cu cei care le-au dat… iar pentru asta li s-a asigurat protectia si au primit garantii ca nu vor fi dati afara…. ca sa nu se apuce sa…vorbeasca…
In final,nimeni nu v-a raspunde pentru nimic.
La CJ Neamt/PSD s-au furat/delapidat zeci de milioane euro,prostii vor plati aceste hotii si nu cei care le-au facut.Ei sunt bine merci,la Bari sau aiurea,si-au cumparat apartamente de lux,masini de lux pe care le vezi la orice pas incepand cu paracarea de la CJ.
Oamenii nu au nici o retinere in a-si etala furaciunile pentru ca au imunitate in fata legii.
Votati PSD in continuare prostilor!si,sa nu uitati ca, atunci cand o sa muriti cu zile la SJ Neamt,sa va aduceti aminte de votul pe care l-ati dat hotilor si impostorilor din PSD,vot care v-a pecetluit soarta.
De asta a apărut un partid că AUR pe care bugetarii îl numesc extremist… cine va veni la putere și va elimina jumătate dintre cei 1,3 milioane de bugetari cat are Romania la ora actuală,acela va fi partidul care va câștiga mereu alegerile.