Haos în contabilitatea Primăriei Piatra-Neamț. Situațiile financiare nu reflectă realitatea, spun auditorii. Nereguli la târgul de Crăciun și la parcările din oraș
Auditorii Camerei de Conturi Neamț au efectuat, anul trecut, o acțiune de verificare a activității Primăriei Piatra-Neamț desfășurată în 2022, care a scos la iveală foarte multe nereguli, cu precădere în evidențele contabile. Unele dintre ilegalități au fost remediate în timpul misiunii de audit, iar pentru restul, termenul de intrare în legalitate este data de 28 iunie.
La Primăria Piatra-Neamț, rezultatele controlului Camerei de Conturi Neamț arată gradul de interes și de știință de care dau dovadă angajații de la Contabilitate în ținerea evidențelor. Opinia auditorilor este că situațiile financiare nu reflectă o imagine fidelă și reală din cauza datelor eronate, necorelate, a neconcordanțelor, a nerespectării principiilor contabile etc.
Date eronate în situațiile financiare
Potrivit raportului întocmit la finele lunii decembrie 2023, auditorii au constatat nerespectarea reglementărilor contabile la Direcția de taxe și impozite a municipiului Piatra-Neamț, unde au fost înregistrate în evidența contabilă creanțe bugetare, de 5,37 de milioane de lei, ce constituiau, în fapt, venituri/drepturi constatate ale Consiliului Județean Neamț, conform unei sentințe.
În acest context, activele curente din bilanțul la 31.12.2022 nu reflectau o imagine fidelă și reală a patrimoniului instituției.
Într-o altă situație, au fost raportate date eronate în situațiile financiare întocmite la 31.12.2022, prin supraevaluarea datoriilor prezentate în bilanțul contabil și a cheltuielilor din contul de rezultat patrimonial, astfel încât acestea nu au oferit o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței financiare și a altor informații referitoare la activitatea desfășurată.
Auditorii au mai constatat, tot în sfera contabilității, că au fost supraevaluate activele și datoriile din bilanțul întocmit la nivelul Primăriei Piatra-Neamț, cu suma de 79,53 de milioane de lei. Până pe 28 iunie, angajații primăriei au termen să întreprindă demersuri pentru întocmirea situațiilor financiare conform cu reglementările contabile aplicabile, care să ofere o imagine fidelă a poziției financiare.
Au supraevaluat terenurile
Neregulile din evidența contabilă au continuat cu supraevaluarea cu peste 2 milioane de lei a valorii unor terenuri, eroare cauzată de neconcordanțe între suprafețele intabulate la OCPI Neamț și suprafețele înregistrate în evidența contabilă și în inventarul domeniului public al Primăriei Piatra-Neamț.
Auditorii au dispus, în acest caz, ca până pe 28 iunie, să fie stabilită corect și real natura diferențelor dintre suprafețele de teren rezultate din măsurători, conform documentațiilor cadastrale, și a suprafețelor de teren a căror valoare este înregistrată în contabilitate.
Manoperă majorată nejustificat, bani în contul Publiserv
În afara problemelor din evidența contabilă, auditorii au mai descoperit la Primăria Piatra-Neamț și nereguli în privința cheltuielilor făcute de instituție. Spre exemplu, au fost identificate cheltuieli supraevaluate/majorate nejustificat privind manopera în privința lucrărilor de reparații decontate în 2022, în baza unui contract de concesiune încheiat între primărie și Publiserv SA, în sumă de 47.025 de lei.
Impactul acestei nereguli a constat în prejudicierea bugetului muncipiului prin decontarea unor cheltuieli cu manopera majorate nejustificat, ce au fost incluse în situațiile de lucrări pentru reparații curente, solicitate la plată de către Publiserv SA. Termenul de 28 iunie este valabil și în cazul remedierii acestei ilegalități, recuperarea sumelor și, totodată, extinderea verificărilor la nivelul întregii operațiuni.
Cheltuieli supraevaluate/majorate nejustificat au fost constatate și în cazul reparațiilor curente la vilele din cartierele Văleni și Speranța, ce au făcut obiectul achizițiilor efectuate de Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț. Auditorii au descoperit că a DAS a decontat lucrări neexecutare în valoare de 39.000 de lei, la care au fost calculate și majorări de întârziere de 2.732 de lei. În acest caz, prejudicial și majorările au fost recuperate integral chiar în timpul acțiunii de audit.
Verificările au scos în evidență faptul că Primăria Piatra-Neamț a efectuat plăți pentru organizarea evenimentului „Piatra lui Crăciun – Tărâmul Moșului”, depășind nivelul maxim al contribuției financiare cu peste 53.000 de lei.
Nu au gestionat eficient parcările de reședință și pe cele cu plată
În opinia auditorilor, Primăria Piatra-Neamț nu gestionează eficient serviciul public de administrare, întreținere și exploatare a parcărilor de reședință, a parcărilor publice cu plată și a celui de blocare, ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor de pe domeniul instituției. Impactul gestionării ineficiente constă în diminuarea veniturilor încasare la bugetul local aferent anului 2022, estimate de auditori la 781.618 lei. Din această sumă, 152.264 de lei reprezintă venituri nerealizate de Primăria Piatra-Neamț în perioada 1.03 – 28.06.2022, cât a gestionat serviciul public de administrare a parcărilor de reședință, prin „neîncheierea contractelor de utilizare a locurilor de parcare, în cazul celor ajunse la scadență, deși au existat solicitări din partea utilizatorilor”. Alți 629.353 de lei au reprezentat venituri nerealizate de Primăria Piatra-Neamț din activitatea de administrare a parcărilor cu plată, sumă stabilită ca diferență între încasările totale, de 1.280.000 de lei, realizate de SC Xdatasoft SRL, în perioada martie – decembrie 2021 și perioada martie – decembrie 2022, prin gestiunea directă a serviciului.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Toate aceste nereguli se datoreaza faptului ca,Carabelea si echipa de ”competenti”, au fost ”concentrati” pe derularea proiectului de pe Decebal care s-a ”finalizat” in timp util,toate lucrarile fiind terminate la timp si toti banii au fost decontati de la UE.
Echipele de la Primarie/Publiserv au fost ”tot timpul pe teren” sa verifice derularea proiectului de pe Decebal fara sincope si fara intarzieri,sa astupe santurile desfundate lasate de Moldocor,sa adune pavelele aruncate peste tot de Moldocor,sa stranga pietrisul si sa curete praful si nisipul aruncate de Moldocor peste tot,sa amendeze Moldocor pentru toata bataia de joc la adresa acestui oras si,in final,in luna Mai,sa anuleze contractul cu aceasta firma de incompetenti si indolenti,fara utilaje si fara stiinta de a face acest fel de lucrari.
Bine,asta in visele noastre….in realitate,
”Multumita” administratiei Carabelea, firmei Moldocor i s-a dat ”sansa”sa distruga pentru a 2 a oara orasul Piatra Neamt..si,a reusit!Uraaaaaaa!
”Multumim” pentru sprijinul ne-conditionat a lui Carabelea si echipei de incompetenti de la Primarie care s-au ocupat de caietul de sarcini/licitatie si au reusit printr-o ”munca asidua”, sa re-aduca in oras firma Moldocor care a facut ce stie mai bine,adica ….nimic.
In urma lor ramane doar….,praful si pulberea,la propriu.
Aproape toti bani europeni au fost pierduti, darpe cine mai intereseaza?Noi ne facem ca”lucram”si de Anul Nou,iar”rezultatele”se vad…..