Directoarea de la Hidroelectrica – SH Bistrița, leafă mai mare decât a președintelui României și câștiguri colosale din subvenții de la APIA. Curtea Supremă a decis: se află în conflict de interese
Abia după aproape 10 ani de când a fost aprobată de Consiliul Local Pângărați hotărârea în baza căreia primăria a încheiat un contract de concesiune cu o asociație de creștere a animalelor, pentru o pășune de aproape 700 de hectare, Justiția a reușit să clarifice lucrurile. Pentru votul pe care l-a dat în calitatea sa de consilier local, în aprilie 2013, Isabela Nedelcu, actuala șefă a Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale „Bistrița”, a fost declarată în conflict de interese.
Explicația este simplă: soțul său avea calitatea de membru fondator al asociației de creștere a animalelor care a concesionat pășunea, înțelegere în baza căreia APIA a plătit subvenții substanțiale.
Aceeași problemă a avut-o și Petru Lungu Bordea, fostul primar al comunei Pângărați, care a întocmit, semnat și a aprobat contractele de arendare și de concesiune încheiate între comuna Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați, unde fiul său avea calitatea de membru fondator.
Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a declarat pe cei doi, Nedelcu și Bordea, ca fiind în conflict de interese administrativ în cursul anului 2018. De atunci și până în prezent, cele două cazuri au făcut obiectul unor procese în instanță, pierdute atât de Nedelcu, cât și de Bordea.
O persoană care cunoaște dedesubturile acestei afaceri afirmă că soțul Isabelei Nedelcu, respectiv Cristinel Croitoriu, actualul viceprimar de Pângărați, a fost nu numai membru fondator al asociației, ci și ales secretarul acesteia. Calitatea de membru fondator a avut-o, afirmă aceeași sursă, și socrul șefei de la SH Bistrița. Mai grav este că APIA încă nu ar fi cerut restituirea sumelor de bani care au fost achitate ilegal cu titlu de subvenții, în baza contractului de concesiune.
Directoarea Nedelcu, salariu de aproape 20.000 de lei/lună și subvenții de la APIA de sute de mii de lei
Isabela Nedelcu a fost numită director în vara anului 2020, cu sprijinul deputatului liberal Mugurel Cozmanciuc. Ea și-a anonimizat în declarația de avere veniturile obținute ca director la SH Bistrița, însă atacul.ro a aflat că, în 2021, a avut venituri salariale în valoare totală de 224.199 lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 18.683 lei, adică 3.784 de euro la cursul actual al BNR.
Spre comparație, Klaus Iohannis, președintele României, a câștigat, în anul 2021, 179.507 lei, cu 44.692 de lei mai puțin decât directoarea Nedelcu.
De asemenea, din declarațiile de avere depuse în anii 2020, 2021 și 2022 reiese că șefa de la SH Bistrița a încasat, în fiecare an, suma de 176.000 de lei cu titlu de subvenții de la APIA. Informația nu apare și în declarația de avere a soțului ei, viceprimarul de Pângărați. De altfel, declarațiile de avere ale celor doi soți nu sunt identice, la mai multe rubrici fiind menționate date diferite.
În declarația de avere din iunie 2022, Isabela Nedelcu a menționat că a încasat subvenții de la APIA – 176.000 de lei și a avut venituri din creșterea animalelor de 4.675 de lei. În declarația soțului, completată și depusă tot în iunie 2022, aceste venituri nu sunt menționate. În schimb, Croitoriu a declarat că a încasat suma de 9.600 de lei cu titlu de subvenții de la APIA – oraș Bicaz.
La capitolul „datorii”, Croitoriu a menționat un credit în valoare de 74.000 de lei de la Banca Transilvania, iar soția sa, un credit de 60.000 de lei de la BRD Piatra-Neamț.
Situația este la fel de neclară și la capitolele bunuri imobile, bunuri imobile, dar și plasamente.
Mașinile declarate de Nedelcu:
Mașinile declarate de soțul Croitoriu:
Un proces de 5 ani
Recent, Maria Isabela Nedelcu a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care a declarat-o în conflict de interese în urmă cu 5 ani, pentru o faptă din aprilie 2013, când era consilier local în comuna Pângărați.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Isabelei Nedelcu ca nefondat, astfel că a rămas valabilă hotărârea Curții de Apel Bacău care a respins contestația depusă împotriva deciziei Agenției Naționale de Integritate, prin care actuala șefă a SH Bistrița a fost declarată în conflict de interese administrativ.
În aprilie 2018, Agenția Națională de Integritate anunța că Isabela Nedelcu se află în conflict de interese administrativ, deoarece, în calitatea sa de consilier local, a votat, în aprilie 2013, o hotărâre, deși avea clar un interes personal.
„A votat în mod favorabil pentru adoptarea unei Hotărâri în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria comunei Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați, deși avea un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale prin atribuire directă către Asociație prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație (în cadrul Asociației soțul său a deținut calitatea de membru fondator)”, se arată în comunicatul ANI.
Nedelcu avea posibilitatea să anunțe, la începutul dezbaterilor privind concesionarea pășunii, interesul personal pe care îl avea în problema respectivă, însă nu a făcut-o și nici nu s-a abținut de la vot.
Inspectorii de integritate au afirmat în raportul pe care l-au întocmit că Isabela Nedelcu a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii nr.27/04.04.2013 privind aprobarea concesionarii suprafeței de 688,88 hectare pășune comunala din proprietatea publică a comunei Pângărați, în baza căreia a fost încheiat un contract de concesiune între Primăria Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați , unde soțul său deținea calitatea de membru fondator. Raportul ANI a fost contestat la Curtea de Apel Bacău, iar magistrații au respins contestația ca fiind neîntemeiată. Nedelcu nu a renunțat și a atacat cu recurs decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 18 decembrie 2019. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru martie 2022, adică după mai bine de doi ani de la înregistrarea recursului. Recent, magistrații ÎCCJ au respins recursul ca nefondat, decizia fiind definitivă.
Un traseu similar în justiție l-a parcurs și Lungu Petru Bordea, fost primar al comunei Pângărați din 2008 până în 2020.
Ca și Nedelcu, Bordea a fost declarat în conflict de interese în anul 2018, ca urmare a unui contract de concesiune încheiat între primărie și o asociație de crescători de animale în care fiul său era membru fondator. Contestația de la Curtea de Apel Bacău i-a fost respinsă, iar fostul primar a formulat recurs la Înalta Curte de Casație, ca și Isabela Nedelcu. Bordea a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Bacău, însă a pierdut. A formulat recurs la anului 2019, iar primul termen a fost fixat la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru data de 30 martie 2022, când i-a și fost respins.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Revin si arat ca prin hotararea judecatoreasca nr.121 din 13.12.2018 de la Curtea de Apel Bacau data in dosarul nr,232/32/2018 s-a dispus anularea hotararii CL.Pangarat si a contractului de concesionare.In aceste imprejurari APIA trebuia sa ceara asociatiei de cresterea animalelor Pingarati restituire subventiilor incasate in baza unui contract de concesiune anulat de instanta judecatoreasca.Fiindca la APIA Neamt Nedelcu avea sustinere nu s-a cerut acest lucru.