„Pălăria de ministru al Culturii vă este mult prea largă și dăunătoare patrimoniului cultural, domnule Lucian Romașcanu!”

2
1977

Rămân la concluzia că pălăria de ministru al Culturii vă este mult prea largă, domnule Lucian Romașcanu (cel de lângă Marcel Ciolacu, șeful său pe linie de partid), și dăunătoare patrimoniului cultural.

De două zile pe grupul nostru (Facebook/ Patrimoniul Cultural) am avut onoarea să dialogam cu însuși ministrul Culturii, domnul Lucian Romașcanu! Reacția domnei sale nu a fost legată de vreun caz ori semnalare legată de patrimoniul cultural, nu a făcut-o anterior vieții de ministru, nu a simțit nevoia nici acum.

A sărit ca ars, atunci când am îndrăznit să-i atragem atenția că a cam călcat prin străchini cu postarea de pe pagina Ministerului Culturii cu moneda falsă și împăratul născocit și promovat de BBC. Nu a prea înțeles mare lucru sși se tot smiorcăia că i-am luat smalțul și că „voi răspunde cândva!” pentru nedreptatea făcută lui, el care a simțit ca un simplu român să se bucure.

Insistența domniei sale m-a determinat să-i desenez, din nou, și să-i explic faptul că dacă făcea anunțul pe pagina personală, de simplu român ori politician – fiind un diletant de portofoliu în domeniul patrimoniului – mai treacă-meargă, ătim ce-i poate „profesia”, dar folosind pagina oficială (fie ea și de Facebook) a Ministerului Culturii a girat o enormitate și a decredibilizat o întreagă instituție, drept dovadă și articolele de presă care au mușcat-o!

Mai mult, prin gestul său, ministrul a ofensat întreaga breaslă a specialiștilor și experților români în domeniu, care nu doar că n-au fost consultați în prealabil, ci nici măcar – după ce a comis-o – nu au fost luați în considerare, deși au arătat limpede că este vorba despre un fals!

Legat de apelul la o „dreptate a nedreptățitului”, imaginea neavenitului și orgoliosului Romașcanu nu este chiar atât de imaculată. Să ne amintim de isprava de la început de mandat, când l-a înlocuit pe Ștefan Balici de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului cu o pupilă de partid care, practic, a înfundat instituția la nivelul anilor 1990, în ceea ce ține de preocuparea și atenția față de patrimoniul construit. Și asta în ciuda unui val imens de indignare publică. E mai bine așa, nici investitorii n-au motive să se plângă!

Apoi, imaculatul nostru a luat Ministerul Culturii ca pe propria tarla și nimeni nu are dreptul să-l înfrunte ori, îndeplinindu-și atribuțiile, să-l deranjeze. Altminteri, coboară din pod Corpul de Control și deschide cercetări disciplinare! Lumea tace, dar sunt mulți directori de deconcentrate hărțuiți politic în această manieră doar pentru că iubesc patrimoniul mai mult decât directiva partidului aflat la guvernare.

Dacă nu-i poate învinge prin procedurile disciplinare interne, se recurge la arma predilectă a Ministerului, hărtuirea cu detașările directorilor (titulari) de deconcentrate dintr-un colț în altul al țării.

Așa ne amintim cum a fost hărțuit dl Sorin Vlad Predescu de la Timiș, prin toată țara, ori regretatul Dorin Teodorescu și alții, ori directori care puși în această situație au prefrat să demisioneze. Așa s-a întâmplat la Caraș-Severin, Sibiu, Vrancea.

Dacă în teorie detașarea ar părea onorifică, în fapt, este o sancțiune disciplinară mascată. Oamenii nici măcar nu sunt contactați, în prealabil, pentru a li se cere un acord – din minim respect și bună-crestere (domnule Lucian Romașcanu!) -, sunt tratați ca un mobilier pe care îl poți muta de ici-colo, fără să ții cont că sunt ancorați într-un mediu, au familii, poate și anumite probleme personale, pe care nu le trâmbițează până la București. De fapt nici nu prea ai cui, Ministerul Culturii e un cuib de indiferență și obediență politică, cu ce mai rămâne se mimează cultura…

Și pentru că vorbeam despre deranj și apucăturile politrucului Lucian Romașcanu, azi ministru al Culturii, mă trezesc în prag de sărbători, la poștă, cu acest ordin de detașare a directorului de la Neamț, că deh, era imposibil să nu-l fi secat pe domnul ministru, profund preocupat de griparea activității de protejare a patrimoniului cultural.

Ți se face silă!

Vitalie Josanu

Sursa foto: Facebook/Lucian Romascanu

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Aiurica 28 noiembrie, 2022 at 05:21 Răspunde

    Functiile cer sacrificii…ha ha ha!
    Oare cat trebuie sa se munceasca pe bune ca sa sustinem culturnicii la salarii de 8000 de lei pe luna,plus, plus…?

  2. Culturalul 28 noiembrie, 2022 at 15:51 Răspunde

    Dar tu Vitalie mama ai învățat să scrii, că era în vremea tablourilor furate de la casa de pe Stefan cel Mare, un adjunct pe judiciar cum va place vouă să spuneți care era disperat de hârtiile făcute de matale și ți le tot dădea înapoi să le refaci. Și bugetul plătește brut pentru matale vreo 14.000 lei/lunar, zău așa ce tot de scarpini de sinistrul culturii crezi cumva că îți cresc acțiunile lui mata pe persoana fizica……..

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.