Procurorii DNA dau târcoale Consiliului Județean Neamț. Ce lucrare și ce personaje vizează

2
6979

Procurorii anticorupție au făcut nenumărate verificări ce au vizat presupuse fapte de corupție comise sub acoperișul Consiliului Județean Neamț, de când președinte este Ionel Arsene. Însă, cel puțin până în acest moment, nimeni nu a fost trimis în judecată. Unul dintre dosarele aflate, în prezent, în lucru și care, cel mai probabil, va fi soluționat în perioada următoare, vizează o lucrare hidrotehnică care a costat peste 5 milioane de lei. Anchetatorii verifică contractul din august 2018, când Consiliul Județean Neamț a plătit firmei Mavgo Holding SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, suma de 5,2 milioane de lei pentru refacerea digului de apărare a frontului de captare Preutești, din comuna Timișești. Lucrarea hidrotehnică, care se află în administrarea companiei județene Apa Serv SA, operatorul de apă și canal din județ, a fost afectată de inundațiile din vara anului 2018. Numai că problemele la digul respectiv erau vechi, de câțiva ani buni, cei din conducerea companiei solicitând de mai multe ori bani pentru a consolida lucrarea hidrotehnică.

Cercetările au demarat după ce au apărut suspiciuni cu privire la modul în care a fost atribuit contractul: dacă procedura aleasă a fost legală, valoarea reală etc. De fapt, contractul a fost atribuit fără licitație de către Consiliul Județean Neamț, care primise cele 5,2 milioane de lei din Fondul de urgență al Guvernului României. Lucrarea a fost încadrată la capitolul „Lucrări pentru înlăturarea calamităților naturale”, iar contractul a fost atribuit fără licitație pe motiv de „extremă urgență”. Conform informațiilor oficiale, a fost o singură ofertă, cea a asocierii Mavgo Holding SRL, care s-a ocupat efectiv de partea de construcție, și Liuvana Com SRL Bicaz, care a răspuns de partea de proiectare. Valoarea estimată a contractului a fost de 4.373.949 lei (fără TVA), iar partenerii au bătut palma pentru 4.372.580 lei (fără TVA). Diferența dintre valoarea estimată și cea oferită de Mavgo Holding-Liuvana Com SRL a fost de numai 1.369 de lei, iar procurori se întreabă, pe bună dreptate, cu cât ar fi scăzut valoarea contractului dacă s-ar fi organizat o licitație la care ar fi participat mai multe firme. Acesta este un prim aspect de elucidat, respectiv dacă procedura aleasă de Consiliul Județean Neamț, de atribuire a lucrării, a fost una legală. O altă chestiune ce va fi clarificată are legătură cu estimarea lucrării, anchetatorii urmând să afle cine a realizat-o și dacă a fost făcută corect. Așa cum se știe, au fost discuții, dar și dosare la DNA, unele încă în lucru, în legătură cu modul în care anumite lucrări au fost finanțate de la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, din banii pentru calamități. Investiția de pe DN 15 (Bicaz-Poiana Largului) și cea privind canalul de la Slobozia au fost finanțate de Guvern, din banii pentru calamități, fără a se mai organiza licitații. Ca o coincidență, ambele lucrări au fost executate de firma Aqua Parc SRL, unde acum este asociat unic tatăl lui Ginel, și Mavgo Holding SRL care, ca și Aqua Parc, este controlată tot de Gheorghe Vlasie. De fapt, asta a și atras atenția procurorilor, și anume faptul că firme care gravitează în jurul afaceristului Gheorghe Vlasie, care se află într-o relație apropiată cu Arsene, au executat mai multe lucrări pentru realizarea cărora nu au mai fost organizate licitații, pe motiv de „extremă urgență”.

Mavgo Holding a fost implicată recent într-o afacere asemănătoare – „Albuia și Țiganca”, în care DNA a trimis în judecată 3 angajați ai Administrației Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău.

Artizanul furtului miilor de tone de nisip de la Bârgăuani, lângă Arsene, la Preutești

Într-o declarație publică din septembrie 2018, Ionel Arsene anunța că au demarat lucrările la digul de la Preutești, Guvernul României alocând suma de 5,2 milioane de lei pentru această investiție. Arsene apare în mai multe fotografii realizate la fața locului, alături de un personaj bine cunoscut de cititorii atacul.ro. Este vorba despre George Trifan, nimeni altul decât artizanul furtului de mii de tone de nisip, despre care atacul.ro a scris pe larg, iar Parchetul și Poliția îl anchetează din greu de mai bine de doi ani.

Foto: George Trifan, în geacă portocalie, lângă Ionel Arsene și Vlad Angheluță (cu spatele), fost director al societății Apa Serv SA

Pe același personaj l-am întâlnit și în afacerea „Albuia și Țiganca”, la două lucrări hidrotehnice finanțate tot cu bani de la Fondul de urgență, dar prin intermediul ABA Siret Bacău. Trifan, care apare lângă Arsene în mai multe poze, este judecat, alături de Gheorghe Vlasie și alți afaceriști, într-un dosar pentru constituirea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Foto: Ionel Arsene (centru), flancat de Gheorghe Vlasie, zis Ginel (dreapta) și Doru Conache (stânga), director în CJ Neamț

În alte fotografii, publicate în noiembrie 2018, Arsene apare, în timpul unei alte vizite pe care a făcut-o la Preutești, alături de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel.

D.MURARU

Citește și:

Revoltător! 2 (doi) ani de când omul lui Ginel a furat un munte de nisip și a rămas nepedepsit. Autoritățile se prefac că-l anchetează

DNA, pe urmele atacul.ro. „Miki” Popescu, omul lui Arsene, trimis în judecată în dosarul „Albuia și Țiganca”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. FLORIN 24 mai, 2022 at 18:08 Răspunde

    Procurorii de la DNA daca au chef de munca sa verifice calitatea TUTUROR LUCRARILOR PRIN PNDL urmare a licitatiilor TRUCATE castigate de firmele lui Ginel.
    E foarte SIMPLU.
    Iei un inginer constructor foarte bun si verifici tot ce au facut acesti hoti.
    Vor avea surprize de NECONFORMITATE/CALITATEA EXECUTIEI de ZECI DE MILIOANE EURO.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.