La mila statului pentru 10 euro/an. În caz de calamități, primarilor le este interzis să ofere despăgubiri

0
2000

Obligativitatea asigurării locuințelor, prevăzută de Legea 260/2008, care impune încheierea polițelor de asigurare a caselor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, este, în mod paradoxal, lăsată la latitudinea proprietarilor.

Numai cine dorește ori este obligat de împrejurări, precum de achiziționarea unei case cu credit, își asigură locuința prin Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), costul fiind între 10 și 20 de euro/an.

Primarii ori persoanele împuternicite de aceștia sunt cei care ar trebui să verifice proprietarii de case dacă dețin sau nu polițele obligatorii și să aplice sancțiuni acolo unde este cazul.  

Însă, cum și această problemă poate avea repercusiuni electorale, primarii nu își asuma pierderea votanților, prefăcându-se că nu-i văd pe cei care nu respectă legea. Și astfel, cei mai mulți proprietari de case rămân în ilegalitate.

Trebuie menționat faptul că amenzile pentru lipsa asigurării obligatorii a locuințelor oscilează între 100 și 500 de lei, din care 40% se duce la bugetul de stat, iar restul, de 60%, la bugetul local.

Dezinteresul proprietarilor este evident, însă e greu de înțeles în condițiile în care este vorba despre propriile locuințe.

În schimb, când gospodăriile le sunt afectate de calamități, întind, fără nicio jenă, mâinile către primari pentru a primi despăgubiri.  

Asta se întâmplă chiar și în contextul în care legea interzice acordarea de sprijin în cazul lipsei asigurării obligatorii, dacă locuința a fost afectată de calamități.

„Persoanele fizice care nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor”, prevede actul normativ.

Doar 12,36% dintre casele din județ sunt asigurate

În Neamț, foarte puține locuințe sunt asigurate obligatoriu, iar în cazul unor calamități, proprietarii, în loc să apeleze la Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), stau, așa cum s-au obișnuit, la mila autorităților și a populației.

La finele lunii martie, județul Neamț număra 27.682 de locuințe asigurate obligatoriu, adică numai 12,36% din numărul total al caselor aflate în proprietate.

În perioada ianuarie – martie, PAID a plătit despăgubiri în valoare de 33.560 de lei unor gospodari ale căror case au fost afectate de calamități și care au deținut polițe de asigurare obligatorii.

Asigurarea obligatorie a locuințelor este cea mai ieftină poliță de pe piață și acoperă trei riscuri de bază: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Polițele obligatorii de asigurare a locuințelor costă 10 euro/an (pentru locuința de tip B, suma asigurată fiind 10.000 de euro) sau 20 de euro pe an (pentru locuința de tip A, pentru suma de 20.000 de euro).

Locuința de tip A este construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Locuința de tip B este construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Pe lângă polița de asigurare obligatorie poate fi încheiată și o poliță facultativă pentru alte daune.

(Sursa foto: depositphotos.com)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.