Dosarul „Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț”, termene din ce în ce mai lungi

1
2293

 

Ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a judecat un nou termen în dosarul „Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț”, magistrații stabilind următoarea întâlnire pentru data de 16 iunie, adică peste o lună și 11 zile. Intervalul este la fel de mare ca și cel dintre termenele din 24 martie și 5 mai.  

Până în prezent, din datele pe care le deținem, magistrații Curții Supreme au audiat o parte dintre martori. La termenul din 13 ianuarie 2021, au fost audiați trei martori: Dan Florea, fostul arhitect al orașului, reprezentantul unei firme de construcții și fostul consilier local Neculai Tănase. Ultimul a declarat, ca și la audierea de la Curtea de Apel Bacău, că afacerea schimbului de terenuri a fost o escrocherie păguboasă pentru orașul Piatra-Neamț. Fostul consilier a precizat că adevăratul artizan al afacerii  a fost Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului. Tănase a mai spus instanței și avocaților că a votat împotriva proiectului de hotărâre privind schimbul de terenuri tocmai pentru a nu gira o escrocherie. Tănase nu a fost singurul consilier local care a votat împotrivă, o atitudine similară având toți consilierii PSD, trei la număr, din consiliul local de la acea vreme. Gheorghe Dumitreasa, consilier PSD la cea vreme, care nu a fost audiat în acest dosar, a declarat pentru atacul.ro că nu a votat proiectul de hotărâre pentru că i s-a părut în neregulă.

Dan Florea și-a menținut poziția de la Curtea de Apel, când procurorii i-au atras atenția că mărturia mincinoasă se pedepsește. Când a fost audiat de magistrații băcăuani, Florea a spus că nu-și mai amintește prea bine, pentru că a trecut mult timp. La intervenția procurorului, a început să-și amintească cum a fost chemat de Pinalti în biroul în care se mai afla și fostul secretar Vișan și au discutat despre cum urma să se procedeze cu schimbul ilicit de terenuri.

Anul trecut, în iulie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererile inculpaţilor Dragoş Victor Chitic, Vasile Vișan, Vasile Zăpor, Alexandru  Casapu şi Mihai Apopii de a fi citați și audiați mai mulți martori: Florea Dabija, Ana Maria Fătu Tomuleasa, Dan Florea, Aurelia Simionică, Ioan Olaru, Neculai Tănase şi Carmen Căpitanu.

De asemenea, instanța a admis și proba cu expertiza tehnică judiciară imobiliară de evaluare, stabilind următoarele obiective: „Dacă valoarea de piaţă a terenurilor menţionate în rapoartele de evaluare – nr. 666/T/18.01.2010 privind suprafața de 11.156 mp teren proprietatea lui Apopii Mihai, înregistrat cu nr. 2954, – nr.660/T/24.06.2009 privind suprafața de 11.497 mp teren aflat pe str. Muncii, proprietatea municipiului Piatra Neamț, înregistrat cu nr. 2968, – nr. 659/T/08.01.2010 privind suprafața de 592mp teren(drum) situat pe str. Muncii, proprietatea municipiului Piatra Neamț înregistrat cu nr. 2970, – nr. 658/T/08.01.2010 privind suprafața de 6090 mp teren situat pe str. Muncii nr.6, proprietatea municipiului Piatra Neamț înregistrat cu nr. 2972, – nr. 657/T/08.01.2010 privind suprafața de 481 mp teren situat pe str. Muncii fn. proprietatea municipiului Piatra Neamț înregistrat cu nr. 2975, – nr.672/T/21.01.2010 privind suprafața de 1051 mp teren situat pe str. Castanilor fn, proprietatea municipiului Piatra Neamț înregistrat cu nr. 3060, – nr.673/T/21.01.2010 privind suprafața de 1344 mp str. Castanilor fn, proprietatea municipiului Piatra Neamț înregistrat cu nr.3060, întocmite de Conexpert SRL prin evaluator Zăpor Vasile a fost corect stabilită în raport de data la care a fost efectuată evaluarea, pentru fiecare teren în parte, şi de toate criteriile aplicabile în evaluarea terenurilor proprietatea privată şi publică a unităţii administrativ teritorială Piatra Neamţ. În măsura în care expertul apreciază că valoarea de piaţă a acestor terenuri nu a fost corect stabilită, va proceda la evaluarea lor, corespunzător datei de 22.01.2010, data înregistrării rapoartelor de evaluare la Consiliul Local Piatra Neamţ şi în raport de toate criteriile aplicabile în evaluarea terenurilor proprietatea privată şi publică a unităţii administrativ teritoriale Piatra Neamţ”.

În iunie 2019, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe cei șase inculpați la pedepse cu închisoare, dar cu suspendarea executării.

Pedepsele aplicate la Curtea de Apel Bacău:

Dragoș Chitic – 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si 3 ani pedeapsă complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b,g C. pen. 

Vasile Vișan – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a,b, g C. pe

Bordei Marin – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b, g C.pen. 

Zăpor Vasile – 3 ani închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Casapu Alexandru – 2 ani si 8 luni închisoare cu suspendare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b, g C. pen.

Apopii Mihai – 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  si 3 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Dragoș Chitic, fost primar al orașului Piatra-Neamț, este, în prezent, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, unde îi are colegi pe inculpatul pentru fapte de corupție Ionel Arsene și pe Mădălina Ciubotaru, condamnată în primă instanță la plata unei sume considerabile în cazul falimentării firmei Neamț Turism a Consiliului Județean Neamț.

Vasile Vișan, recent condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul finanțării echipei de fotbal FC Ceahlăul Piatra-Neamț, este consilier personal al lui Ionel Arsene, iar omul de afaceri Mihai Apopii este președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț și vicepreședinte la nivel național.

Procurorii DNA i-au acuzat pe toți ce șase inculpați că, prin schimbul de terenuri dintre primărie și omul de afaceri Apopii, municipalitatea a fost prejudiciată cu peste un milion de lei.

 Comunicatul DNA din 1 februarie 2018:

„În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. 
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.  În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor“

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. FLORIN 8 mai, 2021 at 08:51 Răspunde

    Si aici spagile s-au pus in miscare ca si in restul proceselor care se amana cu deceniile.
    Acum vedem efectul maririlor aberante ale salariilor si pensiilor speciale date mafia politica corupta din PSD/PNL.
    Aceste mariri halucinante au fost o ”spaga” data celor din Justitie pentru a se pune la adapost si a nu fi condamnati in cele 1% din cazurile in care sunt prinsi.
    Asta se intampla in prezent.
    Coruptii incompetenti din Justitie se achita de ”datoria” fata de politicienii care i-au spaguit prin amanarea proceselor,bagatelizarea lor,sentinte minime cu suspendare,etc….aaa,bineinteles,ZERO recuperari de prejudicii.
    Singurul pagubit este cetateanul prost care plateste acest sistem mafioto-fanariot si furaciunile aferente.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.