Cine-i Calista, tânăra care vrea să fie deputat PNL de Neamț? De la Bogdan Olteanu, judecat pentru șpagă, la Hellvig, șeful SRI

6
1647

Pentru cei mai mulți dintre nemțeni numele de Mara-Daniela Calista (foto) nu le spune nimic, chiar dacă este vorba de un parlamentar PNL în funcție. Tânăra Calista nu s-a afirmat cu nimic deosebit în acest prim mandat de deputat, pe care l-a câștigat pe listele PNL Teleorman la vârsta de 28 de ani.  În scurta sa activitate profesională, desfășurată în special în zona bugetară în jurul unor personaje politice, unele mai mult sau mai puțin controversate, Mara Calista nu a avut mari realizări, în afară de faptul că a respirat același aer cu unii liberali care, în timp, au prins funcții importante. Aici s-ar putea să se afle și răspunsul la întrebarea: ce caută Calista pe listele PNL Neamț la alegerile parlamentare și cine a impus-o? Cum a reușit o tânără de 32 de ani să ia fața unor liberali cu nume din Neamț, dornici de a ajunge în Parlamentul României? Într-o organizație care încă-și mai linge rănile după înfrângerea de la locale, în fața lui Arsene și PSD, o astfel de mișcare nu face decât să destabilizeze și mai mult.

Primele două locuri pe listele PNL Neamț la Camera Deputaților sunt ocupate de Cozmanciuc și Leoreanu, iar pentru cel de-al treilea, considerat ca fiind ultimul eligibil, s-au dat lupte grele, fiind dorit de mai mulți liberali nemțeni. Toți au fost dați la o parte, iar locul a fost oferit, probabil cu flori, unei liberale care nu are absolut nicio treabă cu județul Neamț.

Este clar ca lumina zilei că ordinul a fost dat la București, iar Cozmanciuc și echipa l-au executat fără a crâcni. Niciun liberal nu a criticat, cel puțin până în prezent, această decizie aducătoare de noi tensiuni în PNL Neamț.

Cine este Mara Daniela Calista, tânăra de 32 de ani, pe care mulți o vor vota pe 6 decembrie, deși nu au auzit în viața lor de ea? Ce influență are și asupra cui, de a reușit această mișcare?

Atacul.ro a reușit să afle care au fost oamenii din PNL cu care Mara Daniela Calista a avut de-a face în ultimii 12 ani. Probabil, răspunsul pentru candidatura ei la Neamț se află în relațiile pe care tânăra politiciană și le-a făcut în PNL.

Șef de cabinet parlamentar la 20 de ani

În decembrie 2008, adică la vârsta de 20 de ani, pe Mara Calista o găsim în funcția de „șef cabinet Biroul parlamentar” în Colegiul uninominal 1. În CV, Calista nu spune cine este deputatul, însă atacul.ro a aflat că cel care a angajat-o este Bogdan Olteanu, un personaj judecat în prezent pentru că ar fi luat șpagă 1 milion de euro de la controversatul Sorin Ovidiu Vântu. Când a fost numită în această funcție, Calista nu terminase facultatea (n.r. a absolvit SNSPA în 2010). Cu toate acestea, între iunie – iulie 2008, tânăra de 20 de ani a lucrat și ca stagiar la Ministerul Afacerilor Externe, departamentul CEDO. Este, într-adevăr, o performanță pe care nu ar fi realizat-o dacă nu ar fi avut proptele puternice. În octombrie 2009, Bogdan Olteanu își dă demisia din Parlament pentru a prelua funcția de guvernator la BNR. Mara Calista nu rămâne pe drumuri, iar numai după câteva luni, în martie 2010, este angajată consilier la Cabinetul deputatului PNL Alina Gorghiu, fosta iubită a lui Bogdan Olteanu. Din septembrie 2012 și până în decembrie 2012, Calista mai încasează un ban de pe urma funcției de consilier al vicepreședintelui Camerei Deputaților – Alina Gorghiu.

După alegerile din decembrie 2012, când USL-ul, format din PSD și PNL, a câștigat lejer alegerile parlamentare, Mara Calista a deținut funcția de consilier al lui Eduard Hellvig, deputat PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Cât cel din urmă a fost vicepreședinte (decembrie 2012 – septembrie 2013), Calista i-a fost consilier.

La 24 de ani, în fruntea celei mai importante companie petrolieră

În octombrie 2012, în perioada Guvernului Ponta 1, Mara Calista a fost numită într-o funcție extrem de importantă – administrator la Oil Terminal Constanța. Numirea a fost făcută în perioada în care Mara, în vârstă de 24 de ani la acea dată, era consiliera Alinei Gorghiu – vicepreședintă a Camerei Deputaților. Să pui o tânără de 24 de ani, fără pic de experiență, în funcția de administrator a uneia dintre cele mai importante companii petroliere a statului român, nu poate ascunde decât interese majore. Dar, cine știe, poate aici se află răspunsul candidaturii Marei Calista pe listele PNL Neamț!

Această calitate nu se regăsește în CV-ul oficial postat pe site-ul Camerei Deputaților. De asemenea, Calista a uitat să menționeze și faptul că, în cursul anului 2011, a lucrat ca secretară la firma Kawadri Trade Company Michele SRL a sirianului Al Kawadri Mohamed Nasser, devenit cetățean român în anii 90.

Societatea, care are ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul în magazine specializate”, are un istoric extrem de interesant. În 13 ani, din cei 20 de ani de activitate, firma a avut 0 cifră de afaceri, iar datoriile au ajuns la peste 6 milioane de lei.

Dacă a uitat să menționeze în CV-ul său că a fost administrator la Oil Terminal SA, Mara Calista nu a uitat să amintească funcția de membru în CA-ul Loteriei Române (iunie-octombrie 2016). Intervalul septembrie 2013, când a pus punct colaborării cu Eduard Hellvig – vicepreședinte la Camera Deputaților, și decembrie 2015, când a fost numită, atenție!, consilier personal în Cabinetul premierului Dacian Cioloș, este gol, semn că, în afară de calitatea de membru în CA-ul Loteriei Române, Mara Calista nu a mai avut nicio activitate profesională.

Numirea într-o funcție atât de importantă în Cabinetul Cioloș a tinerei Calista, în vârstă de 27 de ani la acea dată, a fost o mare surpriză, care sigur nu a avut nicio legătură cu numirea, în primăvara aceluiași an, a lui Eduard Hellvig în funcția de șef la SRI.

În decembrie 2016, la 28 de ani, Mara Calista candidează pe listele PNL Teleorman și câștigă primul mandat de deputat. În 2015, reușise performanța de a dona 63.000 de lei pentru campania electorală a PNL-ului, deși câștigase de două ori mai puțin.

Acesta este parcursul profesional al unei tinere de 32 de ani, care vrea să rămână în Parlamentul României cu ajutorul votului nemțenilor.

Daniel MURARU

6 comments

 1. constantin 15 octombrie, 2020 at 09:47 Răspunde

  Acum a venit randul lui Cozmanciuc sa o ia sub aripa.Si deputatul Cozmaciuc este iubitor de frumos si politicos cu doamnele.Neavand nici un adversar puternic in PNL Neamt face cei pofteste inima.Singurul criteriu al celei in cauza este tineretea si indemanarea.Poate tanara face o fuziune cu Cuc care si el este ratacit pe la Neamt

 2. Liviu 15 octombrie, 2020 at 15:23 Răspunde

  Cea mai mare m..e a luat-o prefectul. A fost pe post de buldog, pus de Mugurel sa-l atace pe toate partile sub promisiunea ferma ca are asigurat un post de parlamentar. Tipic lui Mugurel sa nu se tina de cuvant. Au adus-o pe tantica asta ca o sfidare, exact din Teleorman. Rusine! Mare rusine!

 3. FLORIN 16 octombrie, 2020 at 07:12 Răspunde

  A nu vota PNL/PSD la urmatoarele alegeri este datoria fiecarui cetatean responsabil din acest oras.Aceste 2 partide corupte trebuie sa dispara din optiunile de vot.
  PNL a castigat in Piatra Neamt doar pentru ca lumea a vrut sa scape de catastrofa Chitic,Carabelea nu are nici un merit.
  Carabelea, PNL a ”condus”acest oras in ultimii 4 ani timp in care a ajuns la paragina.Nu PSD.Nu USR.
  Alooo,Carabelea,vezi ca Publiserv ”lucreaza”pentru Ivanov la service-ul construit pe un spatiu verde de sub Pietricica,nu stiai nu?
  Publiserv e firma Primariei platita din banii nostri nu?
  Carabelea,Publiserv a terminat cu reparatiile in acest oras de are timp sa lucreze la ”privati”?
  Stiu,o sa invoci tot felul de motive…nu mai tin.
  Carabelea,orasul este praf si pulbere iar noi nu vedem pe NIMENI de la Publiserv care sa remedieze aceasta paragina.
  Unde sunt angajatii de la Publiserv,Carabelea?
  Lucreaza pentru”privati”sau pentru cetatenii orasului Piatra Neamt?
  Asa cum banuiam cu totii te dovedesti a fi o carpa cu care se sterg Panaite,Ivanov si penibilul de Cozmanciuc.
  Carabelea,trezeste-te,te-au votat cetatenii din acest oras,tot ei te platesc nu Panaite,Ivanov,Cozmanciuc,fa-ti datoria fata de cei care te-au votat ca deja regretam….

 4. toma 18 octombrie, 2020 at 22:32 Răspunde

  nu te imbata cu apa rece Florin, natia asta nu are nici o sansa indiferent cu cine votezi tu sau vecinul tau (tanar sau batran) toti (politrucii) sunt facuti din acelasi aluat doar pentru ei si gasca lor de tip mafiot (a se citi partid politic in RO) , la furat, inselat, mintit, toti sunt nise panarame indiferent de cum clameaza ca sunt in campania electorala, ca vor fi, sau ca vor face ….niste jigodii care nu urmaresc decat ciolanul.

 5. Lazar 23 octombrie, 2020 at 18:46 Răspunde

  L-am vazut pe domnul hot Ivanov pe listă la senat. Asta a pus pe chituci Apaservis. Asta a facut contracte cu firma lui Tactebel si a furat miliarde de la apă. Tot asta împartea lucrari cand se faceU containere in oras si acum tot el lea vandut.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.