Incompatibilitatea primarului Lucian Micu, o afacere liberală

3
1642

               

Lucian Micu, primarul liberal al orașului Roman, se află la o semnătură distanță de a-și pierde mandatul. Decizia, care întârzie destul de mult, se află în pixul prefectului George Lazăr, liberal ca și primarul de Roman. Astăzi, 2 iunie, se împlinesc două luni de la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în urma căreia primarul de Roman a rămas incompatibil cu acte în regulă.

Reprezentantul guvernului în teritoriu are, de vreo două săptămâni, absolut toate datele și documentele necesare pentru a decide dacă îi retrage sau nu mandatul de primar lui Lucian Micu, însă nu a luat nicio hotărâre. Punctul de vedere al inspectorilor Agenției Naționale de Integritate este unul care nu-l avantajează pe primarul Micu, agenția cerându-i prefectului să emită ordinul de încetare a mandatului de primar. Pe de altă parte, referatul constatator întocmit de secretarul Primăriei Roman, obligatoriu în astfel de situații, este favorabil primarului Micu. În document, secretarul arată că nu se impune emiterea ordinului de încetare a mandatului de primar. Așadar, prefectul va trebui să se hotărască, lucru pe care îl va face după ce juriștii din prefectură își vor expune un punct de vedere. În mod normal, referatul constatator al secretarului nu ar trebui să-l împiedice pe prefect să-l demită pe Lucian Micu, incompatibilitatea acestuia fiind constatată de Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o decizie definitivă. De asemenea, într-o adresă trimisă prefecturii, de cei de la ANI au solicitat emiterea ordinului de încetare înainte de termen al mandatului primarului Micu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în data de 2 aprilie, recursul primarului la decizia Curții de Apel Bacău:

Sunt voci care afirmă că lui George Lazăr, care a ajuns la prefectură de la Primăria Roman, unde a fost angajat pentru puțin timp, îi este greu să se pronunțe, mai ales că la mijloc este vorba de soarta politică a unui liberal. Prefectul a declarat, în urmă cu mai bine de o săptămână, că nu este vorba despre niciun part-pris cu primarul romașcan, iar că decizia întârzie din cauza activităților de combatere a pandemiei de Covid-19, care îi ocupă aproape tot timpul. Acum, că situația s-a îmbunătățit vizibil, iar criza medicală e aproape de final, George Lazăr ar avea timp să rezolve problema incompatibilității primarului Micu. Mai devreme sau mai târziu va trebui să o facă, chiar dacă îi este greu să se hotărască. Cel mai probabil, spun sursele noastre, George Lazăr, va merge pe mâna secretarului primăriei, ceea ce înseamnă că Lucian Micu nu-și va pierde mandatul.

Cu această ocazie, liberalii ar egala scorul cu PSD care a reușit, culmea, cu sprijinul consilierilor PNL din legislativul județean, să o salveze de la demitere pe Cristina Păvăluță, șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. Găsită incompatibilă de Agenția Națională de Integritate (ANI), Păvăluță, care este partenera de viață a lui Dan Vasile Constantin, om de nădejde al lui Arsene, șeful CJ-ului, a pierdut procesul și ar fi trebuit să piardă și postul pe care îl ocupă. Așa cum a decis și Comisia de disciplină. Numai că „astrele i s-au aliniat” în legislativul județean, inclusiv cele liberale, și a scăpat cu funcție cu tot.

În ceea ce îl privește pe Lucian Micu, incompatibilitatea i se trage din perioada când era viceprimar și a deținut și calitatea de membru al CA-ului Spitalului Municipal de Urgență Roman.

„Lucian Micu se  află în stare de incompatibilitate începând cu 30 august 2012, întrucât deține simultan funcția de viceprimar și funcția remunerată de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI din iulie 2016.

Primarul a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Bacău, însă a pierdut. Același lucru s-a întâmplat, în 2 aprilie 2020, când instanța supremă i-a respins recursul.

Daniel MURARU

Citește și:

Prefectura și incompatibilitatea primarului Micu

Își pierde Micu mandatul de primar?

Instanța supremă a stabilit ziua în care primarul Micu va afla dacă este sau nu incompatibil

Primarul Micu, aproape de o sentință în procesul de incompatibilitate. Ce s-a întâmplat cu cererea de recuzare

Primarii liberali Micu și Chitic, la judecata Curții Supreme. Unul pentru incompatibilitate, celălalt pentru corupție

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. constantin 2 iunie, 2020 at 13:03 Răspunde

    Asa cum Arsenie l-a salvat pe primarul de la Borlesti iar Soroceanu pe primarul de la Pingarati se va gasi o cale de salvare si pentru Micu.Nu cred ca juristii liberali sunt mai nepragatiti decat cei de la PSD.Noi prostimea platim pentru orice iar mafiotii politici ne rad in fata.Deja cei doi primari psd si-au anuntat candidatura.Pentru primarul de la Borlesti a intervenit Arsenie si cumatru Ginel fiindca se fac bani multi la Borlesti pentru primarul de la Pingarati oare cine staruie in sustinere??Banii multi evident.

  2. Laura 3 iunie, 2020 at 11:15 Răspunde

    Dacă primarul Micu era gasit incompatibil in perioada cat a fost primar ,da, atunci era de inteles de a fi suspendat,asa…. E de tot râsul ce au facut cei de la Înalta Curte! Din 2012 și până în 2020 omul putea sa nu mai aiba nici o funcție, cum îl sancționau?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.