Alimentarea cu apă a Iașului, în pericol! Firma Mavgo Holding a exploatat ilegal balast în zona de protecție a captării de la Timișești

3
11425

 

Exploatarea haotică a agregatelor minerale din albiile râurilor din județul Neamț pune în pericol alimentarea cu apă potabilă a zeci de mii de gospodării. În acest context, ultimul exemplu a fost gestionat, recent, de compania de apă Apavital Iași, care captează apa ce alimentează mare parte din orașul Iași, pe râul Ozana, în comuna Timișești. Râul Ozana este și principala sursă de alimentare cu apă a locuitorilor din Târgu Frumos, dar și a unor localități din Neamț. Cele două captări (drenul vechi, construit la începutul secolului trecut, și drenul nou, construit câteva zeci de ani mai târziu), gestionate de Apavital SA Iași, se află în zone de protecție unde exploatarea agregatelor minerale este strict interzisă. Normal ar fi fost, mai ales acum, în perioadă de secetă cruntă, ca cei de la Administrației Bazinală de Apă (ABA) Siret să nu mai avizeze perimetrele de exploatare în imediata apropierea a zonelor de protecție. Nu s-a întâmplat așa, iar anul trecut, societatea Mavgo Holding SRL (controlată, prin interpuși, de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț), care și-a schimbat, recent, sediul din Neamț în Bacău, a primit aviz de exploatare în amonte de „Drenul Nou”, pe râul Ozana, administrat de Apavital Iași. Faptul că cei de la Mavgo nu au respectat avizul de principiu în care s-a impus condiția exploatării agregatelor minerale în bazin închis, preferând să exploateze pe mijlocul albiei și în zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă, a creat probleme în captarea apei la „Drenul nou”. Tocmai de aceea, reprezentanții Apavital Iași au retras avizul acordat companiei Mavgo Holding SRL și au solicitat celor de la ABA Siret și Gărzii de Mediu să ia toate măsurile necesare stopării exploatării agregatelor minerale.

Cu utilajele în râul Ozana

Specialiștii au atras atenția, prin intermediul publicației atacul.ro, nu o dată, că aprobarea unor perimetre pentru exploatarea agregatelor minerale în zone de protecție poate fi foarte riscantă, întrucât alimentarea cu apă poate fi grav afectată. Iată că ceea ce spuneau acești specialiști se adeverește, iar orașul Iași a fost la un pas de a se confrunta cu o adevărată criză a apei din cauza unor decizii proaste, dar și din cauza nerespectării legii.

Atacul.ro avea informații, de mai bine de o lună, că balastiera societății Mavgo Holding SRL de pe râul Ozana, în amonte de „Drenul vechi” al Apavital Iași, creează probleme, că nu respectă autorizații etc. La jumătatea lunii trecute, cei de la Apavital Iași, care au monitorizat și analizat situația, au decis să retragă avizul pe care l-au emis în septembrie 2019, în care au impus celor de la Mavgo Holding condiția exploatării agregatelor minerale în bazin închis. Decizia de retragere a avizului a fost luată la jumătatea lunii trecute, când s-a constatat că Mavgo nu a respectat regula, iar exploatarea haotică a agregatelor a dus la afectarea sursei de apă.

Specialiștii de la Apavital SA Iași au constatat că, în urma activităților de exploatare a agregatelor minerale, debitul de apă al râului Ozana nu mai ajungea pe albia naturală la Timișești, iar apa băltea și se infiltra în gropile făcute de utilaje. În urma cercetărilor făcute pe teren, dar și a analizei imaginilor din satelit, comparând aprilie 2020 cu aprilie 2019, Apavital Iași a constatat că râul Ozana a fost deviat de la cursul său natural, dar și că exploatarea de agregate minerale a fost extinsă în zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă Timișești – „Drenul nou”.

De asemenea, cei de la Apavital au observat că în zona de protecție au apărut drumuri de exploatare, adică, un risc iminent de poluarea sursei de apă de la Timișești din cauza traficului auto, cu utilajele firmei de construcții.

Atacul.ro a descoperit la fața locului imagini de coșmar: drumuri de exploatare în și pe lângă albia răului Ozana,  albia minoră (cursul de apă) măcelărită de utilaje chiar în zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă, o zonă unde astfel de activități sunt interzise. Totodată, pe malul râului se afla depozitată o cantitate apreciabilă de balast.

Afacere controversată

În condiții absolut dubioase, ABA Siret Bacău a încredințat firmei Mavgo Holding SRL proiectul „Lucrări pentru decolmatare, reprofilare și regularizare prin exploatarea agregatelor minerale, perimetrul Ozana 2, râu Ozana, centrul albiei”, deși era vorba despre o lucrare extrem de delicată, fiind lângă zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă. Dacă lucrarea a fost atât de minuțioasă, de ce nu au executat-o cei de la „Apele Române”?

În data de 19 septembrie 2019, reprezentanții Mavgo Holding au solicitat celor de la Apavital Iași emiterea avizului pentru activitatea de exploatare a agregatelor în albia râului Ozana. Șase zile mai târziu, Apavital a emis un aviz de principiu și a impus o serie de condiții, printre care și aceea ca exploatarea agregatelor minerale să se realizeze în bazin închis. Pe 12 decembrie, Mavgo Holding comunica celor de la Apavital SA că exploatarea nu se poate realiza în bazin închis, deoarece albia râului este prea îngustă. Răspunsul, din 22 decembrie, al reprezentanților companiei ieșene a fost simplu și la obiect: schimbarea modului de exploatare a agregatelor minerale se poate realiza numai în baza unui studiu de impact, care trebuie realizat de o instituție atestată de minister.

Pe 10 ianuarie 2020, Mavgo Holding cerea lămuriri cu privire la  obiectivele care trebuiau avute în vedere într-un eventual Studiu de Evaluare a Impactului asupra factorilor de mediu. După mai bine de două săptămâni, Apavital răspundea, indicând obiectivele ce trebuiau supuse studiului (frontul de captare a apei Timișești și subtraversarea râului Ozana).

În acest punct s-a încheiat schimbul de adrese, ca trei luni mai târziu Apavital să constate că Mavgo Holding nu a exploatat în bazin închis, ci în albie, în zona de restricție. Motiv pentru care a fost luată măsura retragerii avizului.

Cele constatate recent pe râul Ozana, în zona de restricție a frontului de captare a apei de la Timișești, au pus pe jar autoritățile. Punerea în pericol a alimentării cu apă a sute de mii de persoane nu este o glumă, iar fapta intră în sfera penalului. Un specialist de la Mediu ne-a spus că cele întâmplate pot fi încadrate la articolul 93, alineatul 1 din Legea Apelor, coroborat cu prevederile H.G. 930 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică.

Natalia RÎȘTEI, Daniel MURARU

Citește și:

Măgării la balastieră. Justificare puerilă pentru exploatare ilegală: au făcut două gropi pentru fundația unui cântar

O nouă balastieră pe Ozana pentru Ginel, cumătrul lui Arsene. Ce zic „Apele Române”

Record: ABA Siret nu a amendat în jumătate de an niciun deținător de balastieră. Drupo SA poluează Cracăul cu nesimțire

Aria protejată „Lunca Siretului Mijlociu”, măcelărită de mafia balastierelor

Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere

Criza apei de la Roman. Nimeni nu vrea să deranjeze „mafia balastierelor”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. MLDPA 23 mai, 2020 at 14:38 Răspunde

    Din pacate dle. Muraru, cam acesta este nivelul….n-ati pus in titlu sau in articol vreun nume celebru (nu ca n-ar fi) a disparut sleahta de justitiari omniprezenti prin comentarii ca deh, era mult de citit, era nitel mai greu de inteles si fara o tinta fata de care sa-si refuleze vesnicile amenintari. profetii si barfe, mare lucru nu aveau de spus.

    Corect, ce a fost acolo e o alta marsavarie marca Mavgo – stiau dinainte de a incepe exploatarea ca o vor face in bazin inchis depasind limitele acordului ApaVital si a autorizatiei emise si i-au dat inainte in deplina cunostiinta de cauza. Dar povestea este un pic mai complicata si include si SGA Neamt, SICE si o cartitza ApaVital care au incercat o musamalizare de tot rasul.

  2. Dragos 24 mai, 2020 at 11:39 Răspunde

    Iluminate, noi astia care citim doar titlurile si reactionam doar daca e vreun nume sonor, noi astia incapabili sa intelegem un text cu multe caractere (evident, nu ca al luminatiei voastre), noi cei care intr-o romana aproximativa am incercat sa tinem flacara aprinsa pe aceasta reduta, noi cei care nu am inteles problema pe fond in acest articol, noi cei despre care luminatia voastra crede ca am fugit pe google sa vedem ce inseamna SICE, am fost intr-o foarte mica masura o minuscula speranta inclusiv pentru redutabilul jurnalist care, prin numarul mare de cititori pe care-i are, a inteles ca eforturile nu-i sunt in zadar. In ciuda ignorantei pe care ne-o atribuiti, iluminate, reusim sa citim si printre randurile putine ale comentariului inclinatia/simpatia aparent ascunsa. Ne plecam cu piosenie in fata standardelor de neatins pe care lasati sa ne ingenuncheze. Asa este, maestre, gloata nu a vazut numele Arsene in titlu sau subtitluri si nu a sarit sa comenteze, fiind iarasi o dovada de ignoranta. In umila noastra opinie, toti sunt sclavii banilor, galbeni sau rosii, dar mai ales sunt adevarate grupari organizate. Dar vina cea mai mare o au, in primul rand, militienii si magistratii care fac tot posibilul sa ingroape dosarele. De ani de zile jurnalistul Muraru scrie adevarate materiale de urmarire penala iar institutiile de forta depun toate eforturile sa se termine cu NUP.

    • MLDPA 24 mai, 2020 at 17:13 Răspunde

      Si ai scris toata potlogaria aia ca sa ce? Sa te victimizezi pe o parte si pe cealalta sa te pozezi in marele susținător a nu stiu carei idei? Ia zi stimabile, ca tot te pui alături de altii, cate sesizări, cate plângeri penale, cate cereri de obtinere de informații publice ai adresat vreunei instituții in viata ta…buletin, pașaport si cazier, din când în când? Am inteles, compensezi in schimb prin suport moral de la tastatura ca deh, vrem schimbare dar sa o faca altii ca noi avem familie, afaceri, interese si imagini publice de susținut! Stai tu linistit, fără o populație complet indiferenta si lipsita de reacție pana nu ii afectează direct si personal, nici unul din cei menționați de tine n-ar reuși să facă prea multe. Cat despre inutilitatea luatului la tranta cu sistemul corupt, mai vorbim când ai dus si tu o sesizare pana in pânzele albe si ti-ai epuizat toate mijloacele de a o vedea rezolvată, ca de justițiari de canapea suntem satui.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alimentarea cu apă a Iașului, în pericol! Firma Mavgo Holding a exploatat ilegal balast în zona de protecție a captării de la Timișești

3
11425

 

Exploatarea haotică a agregatelor minerale din albiile râurilor din județul Neamț pune în pericol alimentarea cu apă potabilă a zeci de mii de gospodării. În acest context, ultimul exemplu a fost gestionat, recent, de compania de apă Apavital Iași, care captează apa ce alimentează mare parte din orașul Iași, pe râul Ozana, în comuna Timișești. Râul Ozana este și principala sursă de alimentare cu apă a locuitorilor din Târgu Frumos, dar și a unor localități din Neamț. Cele două captări (drenul vechi, construit la începutul secolului trecut, și drenul nou, construit câteva zeci de ani mai târziu), gestionate de Apavital SA Iași, se află în zone de protecție unde exploatarea agregatelor minerale este strict interzisă. Normal ar fi fost, mai ales acum, în perioadă de secetă cruntă, ca cei de la Administrației Bazinală de Apă (ABA) Siret să nu mai avizeze perimetrele de exploatare în imediata apropierea a zonelor de protecție. Nu s-a întâmplat așa, iar anul trecut, societatea Mavgo Holding SRL (controlată, prin interpuși, de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț), care și-a schimbat, recent, sediul din Neamț în Bacău, a primit aviz de exploatare în amonte de „Drenul Nou”, pe râul Ozana, administrat de Apavital Iași. Faptul că cei de la Mavgo nu au respectat avizul de principiu în care s-a impus condiția exploatării agregatelor minerale în bazin închis, preferând să exploateze pe mijlocul albiei și în zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă, a creat probleme în captarea apei la „Drenul nou”. Tocmai de aceea, reprezentanții Apavital Iași au retras avizul acordat companiei Mavgo Holding SRL și au solicitat celor de la ABA Siret și Gărzii de Mediu să ia toate măsurile necesare stopării exploatării agregatelor minerale.

Cu utilajele în râul Ozana

Specialiștii au atras atenția, prin intermediul publicației atacul.ro, nu o dată, că aprobarea unor perimetre pentru exploatarea agregatelor minerale în zone de protecție poate fi foarte riscantă, întrucât alimentarea cu apă poate fi grav afectată. Iată că ceea ce spuneau acești specialiști se adeverește, iar orașul Iași a fost la un pas de a se confrunta cu o adevărată criză a apei din cauza unor decizii proaste, dar și din cauza nerespectării legii.

Atacul.ro avea informații, de mai bine de o lună, că balastiera societății Mavgo Holding SRL de pe râul Ozana, în amonte de „Drenul vechi” al Apavital Iași, creează probleme, că nu respectă autorizații etc. La jumătatea lunii trecute, cei de la Apavital Iași, care au monitorizat și analizat situația, au decis să retragă avizul pe care l-au emis în septembrie 2019, în care au impus celor de la Mavgo Holding condiția exploatării agregatelor minerale în bazin închis. Decizia de retragere a avizului a fost luată la jumătatea lunii trecute, când s-a constatat că Mavgo nu a respectat regula, iar exploatarea haotică a agregatelor a dus la afectarea sursei de apă.

Specialiștii de la Apavital SA Iași au constatat că, în urma activităților de exploatare a agregatelor minerale, debitul de apă al râului Ozana nu mai ajungea pe albia naturală la Timișești, iar apa băltea și se infiltra în gropile făcute de utilaje. În urma cercetărilor făcute pe teren, dar și a analizei imaginilor din satelit, comparând aprilie 2020 cu aprilie 2019, Apavital Iași a constatat că râul Ozana a fost deviat de la cursul său natural, dar și că exploatarea de agregate minerale a fost extinsă în zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă Timișești – „Drenul nou”.

De asemenea, cei de la Apavital au observat că în zona de protecție au apărut drumuri de exploatare, adică, un risc iminent de poluarea sursei de apă de la Timișești din cauza traficului auto, cu utilajele firmei de construcții.

Atacul.ro a descoperit la fața locului imagini de coșmar: drumuri de exploatare în și pe lângă albia răului Ozana,  albia minoră (cursul de apă) măcelărită de utilaje chiar în zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă, o zonă unde astfel de activități sunt interzise. Totodată, pe malul râului se afla depozitată o cantitate apreciabilă de balast.

Afacere controversată

În condiții absolut dubioase, ABA Siret Bacău a încredințat firmei Mavgo Holding SRL proiectul „Lucrări pentru decolmatare, reprofilare și regularizare prin exploatarea agregatelor minerale, perimetrul Ozana 2, râu Ozana, centrul albiei”, deși era vorba despre o lucrare extrem de delicată, fiind lângă zona de protecție a sistemului de alimentare cu apă. Dacă lucrarea a fost atât de minuțioasă, de ce nu au executat-o cei de la „Apele Române”?

În data de 19 septembrie 2019, reprezentanții Mavgo Holding au solicitat celor de la Apavital Iași emiterea avizului pentru activitatea de exploatare a agregatelor în albia râului Ozana. Șase zile mai târziu, Apavital a emis un aviz de principiu și a impus o serie de condiții, printre care și aceea ca exploatarea agregatelor minerale să se realizeze în bazin închis. Pe 12 decembrie, Mavgo Holding comunica celor de la Apavital SA că exploatarea nu se poate realiza în bazin închis, deoarece albia râului este prea îngustă. Răspunsul, din 22 decembrie, al reprezentanților companiei ieșene a fost simplu și la obiect: schimbarea modului de exploatare a agregatelor minerale se poate realiza numai în baza unui studiu de impact, care trebuie realizat de o instituție atestată de minister.

Pe 10 ianuarie 2020, Mavgo Holding cerea lămuriri cu privire la  obiectivele care trebuiau avute în vedere într-un eventual Studiu de Evaluare a Impactului asupra factorilor de mediu. După mai bine de două săptămâni, Apavital răspundea, indicând obiectivele ce trebuiau supuse studiului (frontul de captare a apei Timișești și subtraversarea râului Ozana).

În acest punct s-a încheiat schimbul de adrese, ca trei luni mai târziu Apavital să constate că Mavgo Holding nu a exploatat în bazin închis, ci în albie, în zona de restricție. Motiv pentru care a fost luată măsura retragerii avizului.

Cele constatate recent pe râul Ozana, în zona de restricție a frontului de captare a apei de la Timișești, au pus pe jar autoritățile. Punerea în pericol a alimentării cu apă a sute de mii de persoane nu este o glumă, iar fapta intră în sfera penalului. Un specialist de la Mediu ne-a spus că cele întâmplate pot fi încadrate la articolul 93, alineatul 1 din Legea Apelor, coroborat cu prevederile H.G. 930 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică.

Natalia RÎȘTEI, Daniel MURARU

Citește și:

Măgării la balastieră. Justificare puerilă pentru exploatare ilegală: au făcut două gropi pentru fundația unui cântar

O nouă balastieră pe Ozana pentru Ginel, cumătrul lui Arsene. Ce zic „Apele Române”

Record: ABA Siret nu a amendat în jumătate de an niciun deținător de balastieră. Drupo SA poluează Cracăul cu nesimțire

Aria protejată „Lunca Siretului Mijlociu”, măcelărită de mafia balastierelor

Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere

Criza apei de la Roman. Nimeni nu vrea să deranjeze „mafia balastierelor”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. MLDPA 23 mai, 2020 at 14:38 Răspunde

    Din pacate dle. Muraru, cam acesta este nivelul….n-ati pus in titlu sau in articol vreun nume celebru (nu ca n-ar fi) a disparut sleahta de justitiari omniprezenti prin comentarii ca deh, era mult de citit, era nitel mai greu de inteles si fara o tinta fata de care sa-si refuleze vesnicile amenintari. profetii si barfe, mare lucru nu aveau de spus.

    Corect, ce a fost acolo e o alta marsavarie marca Mavgo – stiau dinainte de a incepe exploatarea ca o vor face in bazin inchis depasind limitele acordului ApaVital si a autorizatiei emise si i-au dat inainte in deplina cunostiinta de cauza. Dar povestea este un pic mai complicata si include si SGA Neamt, SICE si o cartitza ApaVital care au incercat o musamalizare de tot rasul.

  2. Dragos 24 mai, 2020 at 11:39 Răspunde

    Iluminate, noi astia care citim doar titlurile si reactionam doar daca e vreun nume sonor, noi astia incapabili sa intelegem un text cu multe caractere (evident, nu ca al luminatiei voastre), noi cei care intr-o romana aproximativa am incercat sa tinem flacara aprinsa pe aceasta reduta, noi cei care nu am inteles problema pe fond in acest articol, noi cei despre care luminatia voastra crede ca am fugit pe google sa vedem ce inseamna SICE, am fost intr-o foarte mica masura o minuscula speranta inclusiv pentru redutabilul jurnalist care, prin numarul mare de cititori pe care-i are, a inteles ca eforturile nu-i sunt in zadar. In ciuda ignorantei pe care ne-o atribuiti, iluminate, reusim sa citim si printre randurile putine ale comentariului inclinatia/simpatia aparent ascunsa. Ne plecam cu piosenie in fata standardelor de neatins pe care lasati sa ne ingenuncheze. Asa este, maestre, gloata nu a vazut numele Arsene in titlu sau subtitluri si nu a sarit sa comenteze, fiind iarasi o dovada de ignoranta. In umila noastra opinie, toti sunt sclavii banilor, galbeni sau rosii, dar mai ales sunt adevarate grupari organizate. Dar vina cea mai mare o au, in primul rand, militienii si magistratii care fac tot posibilul sa ingroape dosarele. De ani de zile jurnalistul Muraru scrie adevarate materiale de urmarire penala iar institutiile de forta depun toate eforturile sa se termine cu NUP.

    • MLDPA 24 mai, 2020 at 17:13 Răspunde

      Si ai scris toata potlogaria aia ca sa ce? Sa te victimizezi pe o parte si pe cealalta sa te pozezi in marele susținător a nu stiu carei idei? Ia zi stimabile, ca tot te pui alături de altii, cate sesizări, cate plângeri penale, cate cereri de obtinere de informații publice ai adresat vreunei instituții in viata ta…buletin, pașaport si cazier, din când în când? Am inteles, compensezi in schimb prin suport moral de la tastatura ca deh, vrem schimbare dar sa o faca altii ca noi avem familie, afaceri, interese si imagini publice de susținut! Stai tu linistit, fără o populație complet indiferenta si lipsita de reacție pana nu ii afectează direct si personal, nici unul din cei menționați de tine n-ar reuși să facă prea multe. Cat despre inutilitatea luatului la tranta cu sistemul corupt, mai vorbim când ai dus si tu o sesizare pana in pânzele albe si ti-ai epuizat toate mijloacele de a o vedea rezolvată, ca de justițiari de canapea suntem satui.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.