Procurorii acuză, primăria tace. Membrii clanului Capră cereau taxă de protecție comercianților din Piața Centrală și colaborau cu șefi de la Locativ Serv

9
4631

Cazul grupării interlope care a terorizat, timp de aproape 3 ani, locuitorii cartierelor Văleni I, Văleni II şi Speranţa de pe raza orașului Piatra-Neamţ, zone ce sunt locuite de persoane asistate social în imobile administrate de către societatea Locativ Serv, are implicații mult mai grave.

Lăsând la o parte faptul că grupul infracțional, condus de temutul Capră, și-a făcut de cap 3 ani, timp în care a semănat teroare printre locuitorii celor trei cartiere, două informații furnizate de către procurorii DIICOT ar trebui să dea de gândit celor care conduc Primăria Piatra-Neamț. Și asta pentru că anchetatorii, pe lângă prezentarea „faptelor de arme” ale infractorilor, acuză o complicitate a unor persoane din cadrul conducerii unei societăți aflată în subordonarea Consiliului Local Piatra-Neamț. În plus, aceeași procurori amintesc, printre altele, de acțiunea unui infractor care cerea taxă de protecție de la comercianții din Piața Centrală, care este administrată de Urban CMI, societate a Consiliului Local Piatra-Neamț. Deci, două firme ale municipalității reprezintă puncte importante de reper ale acestei anchete în care sunt cercetate aproape 20 de persoane pentru camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

Cum sprijineau persoane din Locativserv gruparea interlopă

Procurorii DIICOT afirmă că membrii grupării interlope beneficiau de sprijinul unor persoane din conducerea Locativserv SRL, care le permiteau să facă bani de pe urma închirierii ilegale ale unor locuințe administrate de către firma Consiliului Local Piatra-Neamț.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au oferit diverse sume de bani împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele de bani le sunt restituite, i-a obligat  pe debitori să le predea actele de identitate, în baza cărora au încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate. În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional  care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte.
S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat Cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa de pe raza municipiului Piatra Neamţ, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de S.C. Locativ Serv Piatra Neamţ. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost  obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 – 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului infracţional exercitau acte de violenţă fizică şi psihică determinându-i pe chiriaşi să parăseasca respectivul cartier.
Ulterior, locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii menţionate, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite de către aceştia pentru a depozita bunuri provenite din alte fapte de natură penală ( furturi, tâlhării)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii spun clar că cei care locuiau în casele administrate de Locativserv SRL erau obligați de către membrii grupării infracționale să achite sume cuprinse între 500 și 1.000 de euro lunar. Cine nu plătea era obligat să părăsească locuința social. În mod normal, locuințele părăsite de chiriași ar fi trebuit să fie închiriate de Locativserv SRL altor persoane, însă nu se întâmpla așa. Locuințele evacuate de interlopi erau închiriate de către aceștia, dar cu acceptul unor persoane din conducerea firmei Locativserv  sau erau folosite pentru depozitarea unor bunuri provenite din infracțiuni de furt din tâlhărie.

„Nu știu la cine se referă!”

Am solicitat Primăriei Piatra-Neamț, respectiv primarului Dragoș Chitic, un punct de vedere vizavi de afirmațiile procurorilor DIICOT privind sprijinul pe care unele persoane din compania Locativserv l-au acordat grupului infracțional. Pentru că normal ar fi fost ca, pe lângă ancheta DIICOT, și Primăria Piatra-Neamț și Consiliul Local să verifice faptele petrecute în propria-i ogradă.

„Referitor la comunicatul DIICOT, vă rugăm să luați legătura cu administratorul locuințelor respective – SC Locativserv SRL. Avem convingerea că organele de anchetă abilitate vor finaliza cât mai repede cercetările și vor prezenta atunci public concluziile finale”, ne-au transmis cei din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei Piatra-Neamț.

Vladimir Tomșa Togan, directorul Locativ Serv SRL, a declarat că nu știe nimic despre practicile grupării infracționale, că nu are informații cu privire la audierea vreunui angajat, iar el sigur nu a fost audiat de procurori.

„Nu știu la cine se referă în comunicat, nu știu la cine m-aș putea gândi. O să vedem ce se dispune și ce întâmplă. Noi am aflat de aceste practici după descinderile din luna ianuarie. Nu știam nimic!”, a declarat Togan, fiului fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, Alexandru Togan.

Taxă de protecție de la comercianții din Piața Centrală

Tot în comunicatul DIICOT se face mențiunea că unul dintre membrii grupării infracționale, aflat în stare de arest preventiv, ar fi cerut unui membru al clanului să-l ajute să recupereze mai multe sume de bani de la comercianți din Piața Centrală.

„De asemenea, acesta i-a solicitat liderului grupului să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie”, spun procurorii.

Piața Centrală este administrată de către Urban CMI, societate aflată în subordinea Consiliului Local Piatra-Neamț, iar faptul că în cea mai mare piață din oraș s-ar percepe taxă de protecție, așa cum precizează procurorii, ar trebui să le dea de gândit celor care administrează bunurile municipiului. L-am contactat pe Liviu Popa, administratorul Pieței Centrale și șeful Serviciului Piețe și Oboare din cadrul primăriei, care ne-a declarat că nu a auzit de astfel de practici în piața pe care o administrează.

„Acum aud de la dumneavoastră. Recunosc că nu am citit comunicatul DIICOT și nu am știut că se menționează acolo de taxe de protecție la comercianții din Piața Centrală. Așa ceva nu am auzit să se întâmple în Piața Centrală, cel puțin de când sunt eu director. Să nu fie cumva vorba de zone apropiate Pieței Centrale”, a declarat Liviu Popa.

Dacă lucrurile stau așa cum afirmă procurorii DIICOT, este foarte grav. Mai ales că paza în piață este asigurată de o firmă de profil ale cărei servicii sunt plătite de către Urban CMI. Mai mult decât atât, Poliția Locală are și ea atribuții în zona Pieței Centrale. Pe timp de zi, că noaptea păzesc, pe banii Urban, agenții de pază.

Cele două aspecte menționate de către procurorii DIICOT obligă reprezentanții primăriei, dar și pe cei ai celor două firme ale Consiliului Local Piatra-Neamț să vină cu explicații în fața pietrenilor. Dacă primarul are vreo reținere, o poate face Ruxandra Bosovici, care are calitatea de administrator special al Urban CMI, membru în CA al Locativserv SRL și președinte al CA-ului de la Publiserv SA, ultima societate aflată tot în subordinea Consiliului Local Piatra-Neamț.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. ADY 20 mai, 2020 at 17:19 Răspunde

    Este strigator la cer ce afirma (***) de director de la locativ fiul fostui prim procuror sef ajuns in functie la 27 de ani!!!!!!!!!!!!!! pe filiera romel barjoveanu, fostul consilie olaru(poreclit ***) si nimeni altul decat chitic cel condamnat pt fapte de coruptie la 3 ani si 3 luni in dosarul schimburilor de terenuri. Faptul ca primarul tace si il protejeaza pe togan, ne demonstreaza constituirea unei grupari de criminalitate organizata la cel mai inalt nivel!!! Administratorul cartierului valeni, neculai bartaru, nu putea dosi zeci de locuinte fara stirea dir. tehnice holicov felicia, cat si a dir general togan alexandru. Sa le spuna surzilor ca nu stiau! Din cate imi amintesc directoarele holicov felicia si dram maria au fost concediate pt astfel de infractiuni de fostul director, insa primarul a plans asa mult pt ele ca le-a reangajat!!! Domnolor procurori arestati jigodiile astea si nu cautati naivi care sa traga pt aceste lotrii!!!

  2. Codruța 20 mai, 2020 at 18:07 Răspunde

    Chiticule,l-ai dat afară pe Janel(te incurca !) si l-ai pus pe (***)(Togan),ca sa-ti
    faci (***) cu (***).Ai grija cu (***) ca,in (***) va fi greu !

  3. LEGE 20 mai, 2020 at 20:48 Răspunde

    ASTAZI OFITERI DIN CADRUL UNEI STRUCTURI AU CONFIRMAT FAPTUL CA LUCRAU LA DOSARUL CU LOCATIV DE PESTE UN AN SI JUMATATE! (***), (***), (***), (***), PUSVARIA ESTE MULT MAI APROAPE DECAT SPERATI!!

  4. janel iosub 21 mai, 2020 at 05:30 Răspunde

    DOMNUL PRIMAR DACA AR FI INTERESAT DE CE I SE ASCUNDE in acest dosar ar face bine sa ma cheme sa-i arat cum i-am prins eu pe cei din conducerea locativului ca furau si drept urmare le-am desfacut contractele de munca. Numai in cadrul serviciului tehnic in trei ani au furat 3,5 miliarde de lei prin niste combinatii bine puse la cale de directoarea tehnica. Cand le-am montat GPS pe masina de serviciu si i am gasit facand lucrari din banii societatii si din banii chiriasilor in comuna zanesti, prin gara veche, pe oriunde numai la locuintele locativului, plus locuinte ascunse spre vanzare de ingineri din cadrul societatii, in scurt timp m-au dat afara prin niste abuzuri grosiere!! Dle procuror DIICOT care anchetati in acest dosar, ma ofer voluntar sa ‘va aprind lumina’ si sa va arat cum functioneaza o grupare de criminalitate organizata LOCATIVSERV-PATRIMONIU-SERV LOCUINTE DIN CADRUL PRIMARIEI, FARA STIREA PRIMARULUI SI O SA-MI MULTUMITI! DACA nu, orbecaiti si nu o sa gasiti nimic, deoarece persoane din conducerea locativului au centura neagra cu 10 dan la furat si masluit documente.

    • FLORIN 21 mai, 2020 at 08:08 Răspunde

      Janel,chiar iti mai faci iluzii cu aceste institutii corupte si incompetente?Atat de naiv ai devenit?
      Tu ai vazut ce personaje lucreaza la DIICOT?
      S-au ”cocotat” in mijlocul orasului ca sa-i vada toata lumea iar in plus au blocat si jumatate din parcarea de la muzeu de ai fi zis ca nu mai au locuri cu inculpatii pe care ii aduc la ”cercetari” toata ziua.
      Este un politist de 2 m care nu face nimic toata ziua decat sa spele masinile”superiorilor”.
      Du-te si vezi cum sunt cheltuiti banii publici.
      Janel,singurele anchete pe care DIICOT le face sunt la ”magazinele de lux”,”dealerii de masini de lux ”si ”agentiile de turism cu excursii de lux”.

      Ce sa caute la URBAN CMI ?

      Pai salariile colosale date degeaba acestor oameni sunt un furt mai mare decat hotiile de la CMI URBAN .

  5. FLORIN 21 mai, 2020 at 07:44 Răspunde

    DIICOT,structura unde lasitatea,complicitatea,incompetenta cronica si coruptia patroneaza de zeci de ani si care in afara de ”prinderea”a catorva vanzatori de ”etnobotanice”nu a facut absolut NIMIC in acest oras unde ani de zile a fost condus si traficat de camatari si interlopi ca Mararu si unde seful Politiei judetene Soric locuia si era partener de camatarie cu interlopii ,antologic nu?unde era DIICOT?
    Va mai aduceti aminte?E de cascadorii rasului…..
    Noroc ca rivalitatea dintre clanuri a dus la anihilarea reciproca a acestor grupari de interlopi altfel si acum eram condusi de MARARU si Soric.

    Nu exista RUSINE mai mare decat sa lucrezi la DIICOT si Parchet.

    Salarii colosale aberante si pensii speciale halucinante date degeaba unor oameni lasi,incompetenti si total deprofesionalizati care se ocupa numai cu smenuri si nimicuri asteptand sa treaca timpul pentru a-si lua salariile colosale si pensiile speciale la 40 de ani.

    Aceste salarii si pensii”speciale” sunt o bataie de joc la adresa noastra iar noi cu totii trebuie sa iesim in strada pentru a lupta impotriva acestor institutii mafiote care sunt complice la toate hotiile din aceasta tara si o tin captiva de 30 de ani.

  6. Liviu 21 mai, 2020 at 08:31 Răspunde

    Daca si-ar face treaba procurorii, ar trebui sa aresteze jumatate din angajatii primariei Piatra Neamt. In cazul spitalului cum procedeaza mugurasii? Dau inapoi tva-ul pentru numirea lui Ghinet sau ii ofera altceva la aceeasi suma. Aproape sigura il va schimba astazi sosetica.

  7. constantin 21 mai, 2020 at 09:19 Răspunde

    Nu stiam de ce baiatul lui (***) a ajuns asa de repede „om mare” lucrandu-l pe janel.Stiam ca (***) senior primise sutul in fund fiind dovedit ca a fost informator si a facut politie politica. Togan junior fiind jurist la Local Serv prin fisa postului era obligat sa cunoasca regimul juridic al fiecarei locuinte din patrimoniul societatii.Acum vine si spune ca el nu cunoaste nimic.Poate il ajuta taicasu sa inteleaga in ce pozitie dificila este.Totdeauna acordarea locuintelor sociale era cu cantec.Daca primarul spune ca nu stie nimic inseamna ca primeste bani degeaba de la buget.

  8. cosmin gafincu 22 mai, 2020 at 10:39 Răspunde

    faptul ca gruparea este formata din procurori , judecatori , politisti , rezulta din faptul ca tot orasul este impartit pe zone , sub comanda clanurilor de tigani si asa zisi sportivi . cartierul obor este impartit de aceleasi clanuri , faptele sesizate de subsemnatul CSM , parchetului general si MAI fiind musamalizate .
    traficul de droguri apartine aceleasi grupari , proxenetismul si exploatarea minorilor si a cersetorilor , toate sub comanda clanului de magistrati . a se verifica cati politisti , procurori si interlopi au primit ilegal locuinte sociale pe calea romanului , dupa acelasi model .
    angajarea interlopilor in fimele primariei , metoda de 15 ani , patentata de clanul stefan .
    asa au fost lasati sute de batrani fara case , prin desfiintarea asociatiiilor de proprietari si inlocuirea lor cu acesti interlopi ( totul coordronat de politia de proximitate ) . ex asociatia nr 96 obor .
    noroc cu reglarile de conturi dintre clanuri . cei de la DIICOT sunt implicati in aceasta grupare , protejand-o de la inceput . ei sunt cei care i-au invatat pe tigani cum sa hartuiasca cetratenii , politia punea la dispozitie baza de date pentru identificarea victimelor , impreuna cu interlopii , totul coordonat in detaliu . DGA , serviciul teritorial neamt , niste nulitati , corupte , implicate in traficul de droguri ( a se vedea cu cine coopereaza in promovarea #rezist ) .
    cam ascesta este tinutul autonom neamt . intrebati oamenii de afaceri onesti ce se intampla cu ei ? in relatia cu aceste clanuri coordonate de politruci , politisti , procurori .

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.