Osanale fără motiv. Județul Neamț, ultimul loc în regiunea Nord-Est la banii primiți prin PNDL II

6
1837

La Consiliul Județean Neamț se sărbătorește o mare reușită: alocarea de către Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, controlat de Sevil Shhaideh, omul lui Dragnea, a unei sume de 806 milioane de lei pentru proiecte ce urmează să fie implementate în Neamț, în următorii ani. Numai că cei care fac tumbe de bucurie nu explică cetățenilor și ce înseamnă acest program, iar aproape toată presa locală cântă de zor succesul înregistrat de conducătorii județului. În primul rând, banii alocați prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) vin de la bugetul de stat, iar de aceste sume se bucură toate județele din țară. Deci nu vorbim de fonduri europene, ci de sume care sunt alocate, pe baza unor proiecte, din banii statului. Coordonatorul acestui program este Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh, nimeni alta decât unul dintre oamenii de încredere ai președintelui PSD, Liviu Dragnea. Metoda de împărțire a acestor sume a fost aprig contestată, opoziția și nu numai considerând, pe bună dreptate, că acest PNDL este folosit în scopuri electorale. Programul se desfășoară în intervalul 2017-2020, adică finalul este prevăzut, coincidență, fix în an electoral când primarii actuali ai PSD au nevoie de voturi. Adică inaugurarea unor investiții se va face, așa cum ne-am obișnuit, în campania electorală. Banii nu vor veni în niciun caz la grămadă, ei urmând să fie alocați în tranșe, în cei trei ani de acum înainte. Nu vine nimeni să deșarte sacoșele cu milioane de lei, ci decontările se vor face în timp, pas cu pas. Modul în care au fost împărțite sumele dezvăluie interesul electoral al celor aflați la putere, și nu numai. Trebuie să amintim, aspect deosebit de important, și de interesul găștilor din partidul aflat la guvernare. Vorbim de acele grupări care există la nivelul fiecărui județ. Cu siguranță, constructorii apropiați puterii își fac deja calcule și își împart lucrările, cu aprobarea mafiei politice, evident. Aceste aspecte vor ieși la iveală în momentul în care vor fi demarate licitațiile.

Neamțul, la coada clasamentului

Deși așteptările erau mult mai mari, mulți pariind că județul Neamț, condus de pesedistul Ionel Arsene, cu trecere la Grindeanu, Dragnea, Shhaideh, va atrage cea mai mare sumă prin PNDL dintre județele din Moldova, lucrurile nu stau deloc așa. Suceava, cu Gheorghe Flutur de la PNL președinte de Consiliul Județean, se află pe primul loc, nu numai pe Moldova, ci la nivel național. Probabil că Flutur a adoptat o strategie care a dat roade. Cert este că celalte județe din Moldova au trimis mai multe proiecte în comparație cu Neamțul, iar acest lucru, din câte se vede, a cântărit greu în alocarea sumelor de bani:

SUCEAVA: 928.525.098,93 lei, 254 de proiecte

VASLUI: 882.070.167,56 lei, 256 proiecte

BOTOȘANI: 847.831.950,05 lei, 254 de proiecte

IAȘI: 831.252.932,61 lei, 228 proiecte

BACĂU: 827.116.449,59 lei, 172 de proiecte

NEAMȚ: 806.311.766,75 lei, 183 de proiecte

 

Din suma alocată judetului Neamț, Consiliul Județean va cheltui peste 300 de milioane de lei, adică mai bine de o treime din toată suma. Vorbim, în general, de proiecte privind reabilitarea și consolidarea unor drumuri județene și poduri, dar și investiții la Spitalul Județean Neamț. Așadar, asfaltatorii nemțeni s-au așezat deja în block-starturi și așteaptă semnalul pentru a intra în lupta pentru contracte.

Revenind la subiectul inițial, trebuie spus că suma atrasă de către județul Neamț prin acest program național nu reprezintă cine știe ce realizare. Iar în acest sens este suficient să reamintim că societatea Apaserv SA, companie aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a implementat proiecte din bani europeni de peste 100 de milioane de euro, adică mai mult decât jumătate din suma pe care a primit-o judetul acum prin PNDL II. Așadar, mai ușor cu tumbele prin CJ că nu vorbim de cine știe ce succes al actualei conduceri, ci de atragerea unor bani care oricum veneau și în Neamț. Că au fost mai puțini decât în celelalte județe din Regiunea Nord-Est, asta este cu toul altceva, însă spune multe. Osanalele ar fi fost meritate dacă am fi vorbit de fonduri de peste 800 milioane de euro din bani europeni. Cum sunt bani de la bugetul național, nu prea vedem unde este marea reușită. 

Mizând, probabil, pe dezinteresul cetățenilor față de astfel de subiecte, Dan Manoliu, senator PSD de Neamț, a „explodat” pe pagina sa personală de Facebook unde, printr-un mesaj, încearcă să inducă ideea că administrația județeană actuală a bifat o mare reușită. Spune alesul neamului că „Județul Neamț primește ceea ce merită-183 de proiecte”. Noi ne întrebăm dacă Neamțul asta merita, cei mai puțini bani dintre toate județele din regiunea Nord-Est. Dacă senatorul afirmă că județul a primit ce merita, credem că știe bine ce spune. Sau, cuprins de euforia evenimentului, senatorul a uitat să facă o comparație cu sumele alocate altor județe. A uitat sau a omis. Cert este că, așa cum spuneam mai sus, județul Neamț nu este singurul care a primit bani în această țară. Toate județele au primit sume pentru proiecte, numai că Neamțul se află pe la coada clasamentului. Sub Vaslui, Suceava, Iași, Bacău și Botoșani.

Județul NEAMȚ PRIMEȘTE CEEA CE MERITĂ – 183 de proiecte și finanțare de peste 800 milioane lei ! ☚

Judeţul Neamţ primeşte în sfârşit ceea ce merită, finanţare pentru proiectele ce vor aduce, până în 2020, un trai mai bun pentru nemţeni !
Ministerul Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene a publicat lista finanțărilor prin PNDL II, programul prin care zeci de miliarde de lei ajung la aleșii locali, pentru lucrări ca reabilitarea unor drumuri județene, consolidarea unor școli sau lucrări pentru alimentarea cu apă şi reţea de canalizare. Județul nostru a primit finanțare pentru 183 de proiecte.

 

Ctiti mai jos un raport al EFOR, care ne spune la cine au ajuns sumele alocate prin PNDL I. Și vorbim de miliarde de euro, bani care au intrat în pușculițele unor firme de partid. Bineînțeles că toate acestea au avut costurile lor, motiv pentru care mai multe proiecte realizate prin PNDL I au fost adevărate catastrofe: drumuri surpate, asfaltări de proastă calitate. Explicația: parandărătul pe care cei care au câștigat lucrarile au fost nevoiți să-l ofere celor care i-au sprijinit să obțină contracte.

1,3 miliarde de euro pentru PNDL I

PNDL este un fond național de investiții creat în 2012, în perioada în care Liviu Dragnea era ministrul Dezvoltării Regionale. În cei patru ani care au urmat, primăriile și consiliile județene au cheltuit 1,3 miliarde de euro prin acest program intitulat Programul Național de Dezvoltare Locală. Expert Forum (EFOR),o organizație non-guvernamentală, a analizat cum a fost implemnetat programul, iar concluzia trasă este mai mult decât grăitoare: cei mai mulți bani au ajuns în conturile unor firme cu dosare penale, cu patron ice se aflau în strânsă legătură cu puterea locală. Aflați mai multe despre cum s-au cheltuit banii pe PNDL I aici: PB-52_EFOR

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Ionelcelmititel 20 iulie, 2017 at 15:32 Răspunde

    Ia sa-l vad eu pe Arsene & Co. la treaba! Sa-i demonstreze lui Muraru, acest circotas caruia nimic nu-i convine si vede hotii in toate, lucruri reale de altfel, ca ei vor face macar 10 la suta din ceea ce au promis si vor cheltui banii acestia, asa putini cum sunt, numai si numai in folosul comunitatii! Cred ca sunt prea optimist! Va fi mare batalie pe acesti bani, ei stiu foarte bine, ca de asta sunt acolo! Haideti, demonstrati-ne tuturor ca nu sunteti asa cum ne-ati aratat pina acum!

  2. valisor 20 iulie, 2017 at 16:22 Răspunde

    Ce… jubeliri electorale?! că se va întâmpla ăstora cumvaul numai de dragnea lor știut în momentele acelea, când se zbenguie haotic strada, lozincându-și cuțitul asimptotic la os, când pare că urcăm treptele democrației, dar nu vedem că sunt mânărelile lor „paradoxale”, ca să-și motiveze perfidele jocuri, și uite așa se va făcea că, până la finele anului următor, ca-n năsâp se va ducea cu totul opt sutele și ceva. Așa se întâmplă pistele false ale așteptărilor noastre, ca să nu vedem cumva cum ni se suflă buzunarele de sub nas.
    Că mai puțin la ei decât la alț’ei?! Fake problemsky! că nu e pentru noi și nu e pe proiecte. E pe liste, deci nu e mai puțin, de-atâta cât lista e mai scurtă, c-au mai fost unii tăiați… Munteanu probabil… și le revine lor ezact tot atâta cât le vine și celorlalților, per căciul… așa că pace și înfrățire între statele din state și popoare județene!
    Dar de ce ne mai uităm și ne pare că ne amărâm cu cum suntem furați?! Aaaa, din invidie! La invidie mă bag și eu. HU-UO-UOOO! HUO-ȚII! DE,NE,A, SĂ VINĂ SĂ VĂ EA!… adică să-și ia și ei partea lor…

  3. constantin 21 iulie, 2017 at 08:02 Răspunde

    degeaba se inghesuie arsene sa apara pe linga dragnea la televizor fiindca acesta nu il ia in serios.probabil ca are multe obligatii fata de dragnea iar acesta il executa din orice pozitie.intai a venit cu cacialmaua ca arsene are voie si dreptul sa numeasca un ministru.bineinteles ca ia fost impus acel tanar evreu care a devenit peste noapte vicepresedinte psd neamt.acum cu banii la fel este cel mai slab din moldova.totusi nu inteleg cum e cu finantarile astea.de exemplu la comuna borlesti apare ca investitie podul de la dealul marului si scoala borlesto(o gradinita)amandoua obiective sunt executate si date in folosinta.de ce in acte apar ca viitoare investitii.acelasi lucru la pingarati podul de peste oantu.acel pod este executat si dat in folosinta de peste un an de zile.ce matematici aplica acesti oameni?

  4. mihnea 21 iulie, 2017 at 16:03 Răspunde

    „Iata că, dupa primul an de mandat, vin in fața dumneavoastră cu proiecte pentru județul Neamț…”. Asa glasuieste intaiul barbat al judetului. Eu raman la analiza publicata in Atacul cu ceva vreme in urma: zero! Pai dupa un an tu vii tot cu proiecte???!!! Deocamdata, chiar si in forma actuala, sunt promisiuni.

  5. sagitarius 25 iulie, 2017 at 11:42 Răspunde

    Uite-așa se papă banii statului(se joacă fata)! Când cu stânga, când cu dreapta!
    Mâncav-ar DNA-aul, cu SHHAYDEH, cu tot!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.