LA PRIMĂRIA PIATRA NEAMȚ: PALETA INFRACȚIONALĂ ÎN TOATĂ SPLENDOAREA SA

2
1261

Pe februarie 2017 se împlinesc trei ani de când procurorii anticorupție au intrat în posesia raportului de control privind verificările efectuate la Primăria Piatra Neamț, dar și la alte autorități ale administrației publice locale ale municipalității. Concluziile inspectorilor Corpului de Control al premierului pe care atacul.ro le prezintă astăzi în exclusivitate, au stat la baza întocmirii unui dosar penal a cărui soartă nu a fost încă pecetluită. Cert este că ancheta vizează mai multe aspecte privind modul în care sume importante de la bugetul de stat, dar și de la bugetul local au fost cheltuite în administrația Pinalti în diverse proiecte. Verificările au vizat perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2012. Așa cum spuneam în primul episod al acestui serial dedicat matrapazlâcurilor descoperite de Corpul de Control, verificările au fost efectuate în vara anului 2013. Atunci, o echipă din cadrul Corpului de Control al Guvernului, condus la vremea respectiva de Victor Ponta, a ajuns la Primaria Piatra Neamt. Câte o copie după raportul controlului a fost trimisă și la DNA- Serviciul Teritorial Bacău, la Secretariatul General al Guvernului, la Curtea de Conturi, Parchetul de pe lângă Curtea de Casație și Justiție, la Cancelaria primului-ministru si la Ministerul Dezvoltării. La DNA Bacău, raportul a ajuns în februarie 2014, moment din care nu se mai știe nimic de stadiul anchetei. Fie DNA-ul mai are de anchetat, fie în dosar s-a dat o soluție de clasare, iar populația din Piatra Neamț nu a fost informată despre acest aspect. 

Angajați ai primăriei și reprezentanți ai unor firme, suspectați de comiterea unor grave fapte penale

Corpul de Control al Primului-Ministru a verificat mai multe investiții realizate cu fonduri guvernamentale, dar și de la bugetul local. Este vorba de finanțarea obiectivului de invesiții „Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Pietricica”, „Programul de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în municipiul Piatra Neamț, zona B-dul Dacia, Al, Viforului și Aleea Tiparului”, „Consolidarea versantului Cozla în zona Trei Coline, tronsoanele 1,2 și 3”. De asemenea, inspectorii au verificat și cum au fost alocate și cheltuite de către municipalitatea pietreană importante sume de bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.  

Concluziile, pe fiecare capitol în parte, ar putea fi prezentate la școlile de vară la care participă funcționarii publici cu îndrumarea de „așa nu!”. Cert este că raportul Corpului de Control a ajuns pe masa organelor de cercetare penală, întrucât au fost identificate suficiente elemente care indică faptul că funcționari publici, și nu numai, au săvârșit infracțiuni.

„Din datele expuse în legătură cu verificările efectuate la Primăria Piatra Neamț și alte autorități ale administrației publice locale ale municipalității pietrene, au rezultat indicii privind săvârșirea următoarelor posbile fapte de natură penală”, se arată în raportul Corpului de Control.

Faptele incriminate de către reprezentanții Corpului de Control sunt: fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neglijenta în serviciu, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații.

„Raportul de control reprezintă act de informare a primului-ministru și de sesizare a organelor de urmărire penală competente, ca formă de îndeplinire a obligațiilor prevăzute de lege în sarcina organelor de control. Prin urmare, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuții de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justișie, în legătură cu operațiunile sau actele ilicite constatate în urma desfășurării acțiunii de control la Primăria Piatra Neamț și alte autorități ale administrației publice locale ale municipiului Piatra Neamț, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată, să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunii respective și asupra vinovăției”, se arată în Raport.

D. MURARU

Citește și:

CUM ÎȘI BAT UNII JOC DE BANII COMUNITĂȚII. CMI URBAN-DE LA PLANTAT FLORICELE LA SISTEME DE ALARMARE LA INCENDIU

DEZASTRU LA PRIMĂRIE(II). CĂMINUL DE BĂTRÂNI A FOST CONSTRUIT DUPĂ LEGILE LUI PINALTI

DEZASTRU LA PRIMĂRIA PIATRA NEAMȚ. CE ANCHETEAZĂ DNA DE NU MAI FINALIZEAZĂ?

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 28 decembrie, 2016 at 11:54 Răspunde

    Bun! asta e paleta de arte populare. Dar paletașii, paletașii e secreți? adică… vreun articol cu „desen”… să poate ști tot pietreanu, că aia a lu corpu de controlor e cam „științifică”.

  2. Andrei 29 decembrie, 2016 at 08:48 Răspunde

    Buuun! La Primaria Piatra Neamt mai lucreaza cineva? Au fost luate masuri impotriva salariatilor care au comis asemenea fapte? Daca nu e foarte grav!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.