ROMÂNII, TRATAȚI CU SICTIR DE MINISTRUL PĂDURILOR

2
750

13392259_630877173735932_5268550064557311114_o-copy-copy

Prețurile practicate de către RNP-Romsilva sunt foarte mari pentru buzunarele românilor care folosesc, pentru a se încălzi, sobe sau centrale termice pe lemne. Desi atentionati, reprezentantii Romsilva nu au facut nimic pentru ca populatia sa aiba acces la combustibilul solid. In urma cu un an, ocoalele silvice din Neamț, dar și din alte județe, vindeau un metru cub de lemn de foc foioase, scos la drum auto, cu 120 lei. Înainte de minivacanța de 1 Decembrie 2015, Romsilva a scumpit lemnul de foc cu 50%, astfel că un un metru cub de foioase a ajuns, la drum auto, 180 lei, creșterea fiind substanțială. Majorari de preț s-au înregistrat și la lemnul de foc foioase tari din depozit (de la 140 lei la 220 lei/mc), lemnul de foc foioase moi si răsinoase scos la drum auto (100 lei de la 60 lei), la lemnul de foc foioase moi si răsinoase în depozit (130 lei de la 80 lei.  Așa cum ne-au obișnuit, cei de la Romsilva nu au simțit nevoia să explice populației care au fost motivele ce au dus la aceste scumpiri. Pe surse s-a vorbit că de vină ar fi fost noul regulament de comercializare a masei lemnoase, care i-ar fi obligat pe silvicultorii de la stat să alinieze prețul lemnului de foc cu cele practicate de către agenții economici.
Durere în cot la Ministerul Pădurilor

Dacă agenții economici au reușit, în urma protestelor din primăvara acestui an, să îi oblige pe jupânii pădurilor (a se citi Romislva – administrarorul fondului forestier național) să mai scadă din prețurile de pornire la licitație pentru masa lemnoasă, prețul lemnului de foc nu a suferit nicio modificare, creșterile făcute pe ascuns anul trecut fiind valabile și în această iarnă. Culmea este că lemnul de foc, așa scump cum este, lipsește în acest moment, majoritatea ocoalelor silvice neavând disponibil acest produs. Iar acolo unde mai este ceva lemn de foc, cererea depășește cu mult oferta. Situația este una alarmantă, mulți români fiind acum, în prag de iarnă, cu magaziile goale, riscând să înghețe în locuințe la iarnă. Însă cui credeți că-i pasă de acest lucru? Că pe cei de la Romsilva, dar și de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor îi doare în cot și sunt total dezinteresați de această situație o demonstrează comportamentul Cristinei Pașca Palmer, nimeni alta decât ministrul Pădurilor. În acest sens este suficient doar să amintim că o interpelare a unui deputat pe tema lemnului de foc, adresată ministrului Pădurilor la sfârșitul lunii septembrie, nu a primit răspuns nici în acest moment, deși termenul limită de răspuns era data de 18 octombrie. Au trecut aproape două săptămâni peste acest termen, iar ministrul nu s-a obosit să le explice românilor de ce s-a ajuns în această situație.

interpelare-copy

Interpelarea, intitulată „Iarnă tristă pentru o parte a populației României”, a fost depusă la Camera Deputaților de deputatul Liviu Harbuz în data de 27 septembrie. Harbuz atrăgea atenția ministrului Pădurilor că a primit foarte multe sesizări din teritoriu in ceea ce priveste creșterea prețului lemnului de foc și solicita să i se comunice, în termenul legal, măsurile pe care Ministerul Mediului le poate lua în vederea protejăriii populației care se încălzește cu lemne de foc. Parlamentarul a atașat și petiția primarului comunei Borca, județul Neamț, localitate în care majoritatea cetatenilor folosește lemnul de foc pentru încălzirea populației.

Interpelarea parlamentarului și scrisoarea primarului comunei Borca pot fi citite aici: i3189b

Așadar, un parlamentar aduce la cunoștința unui ministru o situație dificilă în care se află o importantă parte a populației României ca urmare a politicilor proaste practicate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, adică o regie de stat care administrează un bun al tuturor cetățenilor-pădurea. Deși era obligat de lege, dar și de bunul simț, să răspundă interpelării cu privire la acest subiect care afectează milioane de cetățeni, ministrului Palmer puțin i-a păsat. Poate așteaptă să treacă iarna pentru a răspunde de ce avem lemne de foc atât de scumpe și ce soluții ar putea fi aplicate pentru ca românii să nu moară de frig in case. În ziua în care se împlinise termenul limită pentru a oferi un răspuns la interpelarea pe tema lemnului de foc, ministrul Mediului se afla la Luxemburg, la reuniunea miniștrilor Mediului din Uniunea Europeană.

palmer-luxemburg-copy

De ce nu au ocoalele silvice lemn de foc?

Mulți cetățeni se întreabă, pe bună dreptate, de ce multe ocoale silvice nu au lemn de foc la vânzare, așa scump cum este. Răspunsul ni l-a oferit un silvicultor, bun cunoscător al sistemului mafiot din interiorul Romsilva.

„ În mod normal ei (n.r. cei de al Romsilva), în ipocrizia lor, au spus că vor să exploateze masă lemnoasă ca să-și asigure nevoile proprii, adică lemn foc la cantoane, lemn pentru reparații, garduri, etc, după care vor asigura lemnul de foc pentru populație. Numai că cei care se apucă de exploatare uită de populație. Pădurarul nu mai câștigă nimic pentru că prețul impus de sus este mare și lui nu-i mai rămâne nimic si nici nu mai are partizi de lemn de foc pentru populație. În aceste condiții, lemnul de foc ar trebui să provină din partizile exploatate de către ocoale. Însă scot ce este mai bun și dau la Centrul de Fructe să facă cherestea și nu-i mai interesează să scoată lemnul de foc. Așa se face că lemnul de foc este vândut la prețuri destul de mari de către agenții economici. De regulă, din parchetele Silvicului se rezolvă obligațiile către personalul silvic, pentru cunoștințele acestora…. Așadar, sunt niște ipocriți când spun că vor să exploateze masă lemnoasă să asigure lemn de foc populației, pentru că de fapt nu fac asta pentru că nu le iese nimic. Iar atunci, lemnul de foc îl împart între ei sau dacă le mai rămâne ceva îl dau la depozite, iar cine vrea cumpără de acolo”.

Cu alte cuvinte, Romsilva ar trebui să asigure lemn de foc pentru populație, însă marfa nu este pe piață pe motiv că pădurarii nu mai sunt interesați să scoată lemnul de foc din parchete. Și asta pentru că lemnul de foc nu mai reprezintă o afacere care să-i atragă pe pădurari. Așadar, lemn de foc ar fi, însă trebuie și scos din pădure. Numai că, așa cum explică silvicultorul nostru, angajații ocoalelor nu se mai complică pentru că nu le mai rămâne și lor de o „măslină”. Așa stând lucrurile, se pare că românilor care se încălzesc cu lemne de foc nu le-a mai rămas decât să găsească alternativă la acest combustibil.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor din popor 30 octombrie, 2016 at 15:25 Răspunde

    Măi! chiar urâtă nu-i. Totuși, aflând despre atitudine și cârcotind la expresie, alunec pe panta propriilor frustrări și mă întreb: e Ministereasa sau e Muma?! Nu știu de ce uneltiri singură dumneaei se ține, dar, să arătăm cu dejtul spre adevăratul vinovat: poporul român. Cum așa, e chestiune foarte încâlcită și cu greu rezultă cum, în prea puținele momente în care nenorocita soartă ne-a mai scăpat din sadica-i atenție, lăsându-ne clipe de răgaz cât abia le prinzi cu coada ochiului, nu am avut prezența de spirit să ne aducem mințile acasă de prin mizerabile obiceiuri care nu au fost ale noastre de la „facerea lumii”. Ne furăm singuri rahatul de sub cur și asta nu doar în relația cu fratele nostru codrul. Hai să n-o mai facem! și mergeți la vot!(când va fi)

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.