Scandalul proiectelor europene de la Văratec. Prietenii lui Niță de la CJ nu i-au plătit pe meseriașii care au montat acoperișul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”

8
1146

Implementarea proiectului „Punerea în valoare a patrimoniului cultural prin consolidarea și conservarea Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din cadrul ansamblului Mănăstirii Văratic” se află într-un mare impas, după ce contractul a fost sistat, afirmă reprezentanții beneficiarului, cu acordul părților. Ideal Windows SRL, din comuna gălățeană Costi, județul Galați, una dintre firmele care a câștigat, în octombrie 2017, alături de SC Euroamira SRL Iași, licitația pentru lucrările de construire și dotări, contract în valoare de 4.344.071,05 lei, a intrat în insolvență, adică a făcut un prim pas spre faliment. Administratorul și unul dintre asociații firmei gălățene este Ionuț Bahnaru, bun prieten cu Adrian Niță, fostul șef al tineretului PDL, fost președinte al M10, fost director la Publiserv, fost purtător de cuvânt la Prefectura Neamț, iar acum membru în Corpul de Control al Consiliului Județean Neamț. În această calitate, Niță îl însoțește pe inculpatul Arsene în deplasările pe care le face pe șantierele județului. La sfârșitul lunii octombrie, magistrații Tribunalului Galați, pe rolul căruia se află dosarul de insolvență, a acceptat cererea formulată de Arinson SRL Galați și a deschis procedura generală de insolvență împotriva creditoarei Ideal Windows SRL, prima adunare a creditorilor fiind fixată pentru 13 ianuarie 2020.  În dosar, au calitatea de creditori 11 societăți comerciale, cu pretenții financiare de la societatea gălățeană. Printre acestea sunt și nume cunoscute ca SC Vega 93 SRL Galați, una dintre renumitele firme de construcții din Moldova.

 

Meseriașii au rămas cu … buza umflată

Una dintre firmele care s-au înscris la masa credală este Ava Construct SRL, cu sediul în satul Filioara, comuna Agapia. Societatea, cunoscută în zona Moldovei pentru meseriașii pe care îi are, a fost cea care a schimbat acoperișul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”, executând lucrarea sub anterpriza celor din Galați. Pentru a afla mai multe amănunte, l-am contactat pe reprezentantul firmei. Acesta a confirmat că, într-adevăr, a lucrat pentru SC Ideal Windows și că firma mai are de primit niște bani, însă, fiind un dosar pe rol, a preferat să nu ofere mai multe date până la finalul procesului. Sursele noastre afirmă că la mijloc ar fi vorba de o sumă de câteva zeci de mii de euro, 40.000 – 50.000 de euro, bani pe care Ava Construct SRL trebuie să-i primească de la firma gălățeană, pentru schimbarea acoperișului lăcașului de cult. Următorul termen al procesului a fost fixat pe 20 ianuarie 2020, adică la fix o săptămănă după prima adunare a creditorilor.

 

Ideal Windows SRL, de la „comerțul cu ridicata nespecializat” la construcții

Societatea gălățeană, controlată de prietenii cuplului Niță-Bulai, a reușit, în doar câțiva ani, să-și mărească cifra de afaceri de peste 25 de ori. Firma a fost înființată în luna iunie 2014, având doi asociați ce dețin părți sociale egale: Cristian Răileanu și Ionuț Silviu Bahnaru, amândoi având și calitatea de administratori. Inițial, obiectul principal de activitate al societății, după cum arată datele oficiale, a fost „Comerțul cu ridicat nespecializat”. În anul 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 47.027 lei, cu zero angajați, iar în 2015 – 298.519 de lei, cu 6 angajați.

Lucrurile aveau să se schimbe radical în anul 2016 când, coincidență, Oana Bulai, iubita lui Adrian Niță la acea vreme, a ajuns la Consiliul Județean Neamț. În 2016, Ideal Windows SRL a avut o cifră de afaceri de, atenție, 2.471.464 de lei, un profit de 55.101 lei și 5 angajați. Cu timpul, firma a renunțat l-a comerț și s-a apucat de construcții. Si a început cu o lucrare plătită de o instituție subordonată Consiliului Județean Neamț.

În noiembrie 2016, Serviciul de Administrare a Parcului Național Ceahlău a atribuit firmei gălățene, prin SEAP, lucrarea de reparații a învelitoarei de pe acoperișul Centrului de Vizitare Turistică de la Izvorul Muntelui. Prețul pentru 650 mp de acoperiș a fost de 72 de lei/mp, adică 56.160 de lei, cu TVA inclusă. Enorm, spuneau, la acea dată, constructorii cu care am discutat. Tot în toamna anului 2016, Consiliul Județean Neamț a schimbat coșul de fum de la Spitalul de Psihiatrie Roman. Prețul pentru demolarea coșului vechi și montarea celui nou: 336.000 de lei, TVA inclusă. Contractul a fost executat de Ideal Windows SRL care, în 2015, avea doar 5 angajați. Ușor, ușor au apărut și alte contracte, finanțate prin PNDL, iar firma a ajuns, în 2017, cu 8 angajați, să aibă o cifră de afaceri de peste 8 milioane de lei. În vara acestui an, CJ Galați a anunțat că licitația pentru executarea centurii orașului a fost câștigată de asocierea Aqua Parc SRL Roznov, & Hydrostroy AD Sofia-Bulgaria & Ideal Windows SRL.

Mănăstirea are de dat explicații autorităților

Proiectul executat de asocierea firmelor Ideal Windows – Euroamira, de punere în valoare, consolidare și resturare a Bisericii Sf. Ioan Botezărorul, nu este singurul prins de Mănăstirea Văratec, cu finanțare de la Uniunea Europeană. Numai că și acest caz, contractul privind lucrările de construire și dotările, în valoare de 3,3 milioane de lei, câștigat de firma Nobel Home Services București, a încetat cu acordul părților, înainte să se comunice ordinul de începere a lucrărilor. Ca și în cazul primului proiect, mănăstirea a relansat procedurile achiziție în vederea găsirii altor firme care să execute lucrările. În firma Nobel Home Services, care vindea aparate de filtrare a apei, a fost acționar, până în iunie 2018, Elena Baltag-Kuzmanovic, amică a Oanei Bulai, dar și a stareței Mănăstirii Văratec. După ce a prestat o perioadă în calitate de la voluntar la Consiliul Județean Neamț, Kuzmanovic a obținut mai multe sinecuri la București. A fost consilier al inculpatului Darius Vâlcov, care a consiliat-o Viorica Dăncilă pe probleme economice.

După plecarea lui Vâlcov, a fost consilier la Cabinetul consilierului de stat Oana Bulai. În paralel, a fost și în consiliile de administrație de la Tarom și CFR. Reprezentanții Mănăstirii Văratec, beneficiara celor două lucrări finanțate cu bani europeni și organizatoarea licitațiilor, vor da autorităților informațiile pe care au refuzat să le ofere publicației atacul.ro. De exemplu, cum au reușit două firme să câștige proiecte de reabilitare a unor monumente istorice, fără să aibă experiență în acest domeniu. A fost o cerință clară de participare la această licitație.

Daniel MURARU

Citeste si:

Manevre cu fonduri europene la Mănăstirea Văratec. Firma „Voluntarului cu Porsche de la CJ”, care vinde aparate de filtrare a apei, contract pentru restaurarea unei biserici din secolul al XIX-lea

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. janel iosub 16 decembrie, 2019 at 13:02 Răspunde

    dar pe smecherii astia nu-i intreaba niciun procuror nimic?!!! au scabie sau sunt inamovibili?! inteleg ca marea familie si-a tras ca membru si o judecatoare, insa acest aspect ar trebui sa -i puna pe ganduri pe distinsii procurori!!! asta daca nu fac parte si ei din marea famiglie care sifoneaza banii publici dupa cum vor muschii banditilor!!

  2. Cristian 16 decembrie, 2019 at 22:44 Răspunde

    Asa se intimpla cind oamenii legii joaca poker cu infractorii… acum, oameni de vaza ai acestei societati bolnave.
    Madame si madami, panaramele acestei generatii de loseri!
    Pare ca partea legii o mai tine Muraru, ca restul e ocupat cu shoppingul de Craciun!
    Politie, parchet, judecatorie nu-si mai au utilitatea.
    Sictir, mizerabililor!

  3. Mihaela 17 decembrie, 2019 at 16:42 Răspunde

    Admin.: Pastrati-va sfaturile si parerile pentru altii. Nu cred ca v-a obligat cineva sa cititi atacul.ro. Nu va place, nu cititi, simplu!. E ca la tv, unde puteti schimba programul…Sunt atatea publicatii unde puteti citi lucruri pozitive, slava Domnnului! Acesta este un ziar de investigatii.

    • Daniela 18 decembrie, 2019 at 12:18 Răspunde

      Hotilor si parvenitilor nu le plac investigatiile. Cum apare evidente in legatura cu posibile infractiuni comise, cei vizati sint deranjati si declanseaza atacuri impotriva celor pe care-i banuiesc de complicitate cu presa care nu-i slujeste pe ei. Organizeaza conferinte de presa pentru a „reconfirma” scopul prezentei lor la virful politicii nemtene, acela fiind „binele” comunitatilor pe care le „tapeaza” de bani. Se pregatesc pentru „hora sortuletelor” cu buzunare pline de cutii de chibrite. Cunoscatorii stiu de ce.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.