Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere

6
4395

Aproape toate cursurile de apă din județul Neamț au suferit modificări majore în ultima perioadă, ca urmare a exploatării haotice a agregatelor minerale. Dacă în țările civilizate exploatarea balastului este interzisă pe cursurile de apă, în România acest lucru este permis și chiar încurajat. Așa s-a ajuns ca râul Moldova, de exemplu, să fie raiul proprietarilor de balastiere, zeci de astfel de afaceri dezvoltându-se în ultimii ani. Că exploatarea agregatelor se face în dispreț față de lege și în totală bătaie de joc față de natură am demonstrat-o cu probe. Problema este că autoritățile, respectiv  Apele Române și Garda de Mediu, nu acordă importanță poluării cursurilor de apă exploatate sălbatic. O demonstrează și statisticile realizate chiar de ei. De exemplu, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, care are în subordine Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, a verificat, în primele șase luni ale acestui an, 133 de balastiere din județele Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea. În urma acestor controale nu a fost acordată nicio amendă, ci doar două avertismente. Avertismente au primit chiar și cei depistați că exploatau balast, deși aveau autorizația expirată. Raportându-se la rezultatul acestor controale, oamenii de bună credință ar spune că toate sunt bune și că balastierele nu creează probleme, nu poluează, nu afectează mediul înconurător. Nimic mai fals. Că lucrurile stau cu totul altfel o demonstrează imaginile suprinse de satelit. Fie că vorbim de Moldova, Siret sau Bistrița, în zona celor mai multe balastiere se observă cum murdăria este deversată apă. Este vorba de apa folosită la spălatul agregatelor minerale. Vorbim despre creșterea turbidității, ceea ce, în limbajul specialiștilor în mediu, înseamnă poluare. Cei care folosesc stațiile de sortare pentru a spăla balastul sunt obligați să o deverseze curată, limpede, în cursul de apă. Ca să se ajungă aici, apa tulbure trebuie să treacă printr-un proces de filtrare/decantare pe care mulți nu dau doi bani.

Demisia!

Dacă inspectorii de la Apele Române sau comisarii de la Garda de Mediu ar face verificări serioase ar descoperi că în staţiile de spălare şi deversare nu sunt decantoarele curăţate, așa că apa murdară folosită la spălatul agregatelor minerale este deversată în râu. Odată crescută turbiditatea apei, fauna piscicolă este afectată. Cert este că amenzile pentru deversarea apei murdare în cursul de apă sunt foarte mari, numai că nu sunt aplicate, așa cum s-a întâmplat la ABA Siret în jumătate  de an.

Dacă le este greu să iasă pe teren, din sediile încâlzite ale instituțiilor, le recomandăm reprezentanților ABA Siret, SGA Neamț și Garda de Mediu să folosească Google Maps pentru a vedea dimensiunea dezastrului. Tot cu ajutorul Google Maps, autoritățile ar putea să-i identifice pe toți cei care își bat joc de mediul înconjurător. Dacă și așa e greu, atunci să-și dea demisia.

Pe raza comunei Horia, la granița cu localitatea Cordun, pe malul drept al râului Moldova se află balastiera firmei Danlin XXL. În imaginile de pe Google Maps se observă foarte clar cum stația de sortare deversează apa murdară, poluând râul (foto).

Situația este la fel și în cazul altor balastiere de pe râul Moldova, culoarea murdară a apei confirmând poluarea pe care o produc acestea. În zona Tupilați-Timișești, râul Moldova este poluat de numeroasele balastiere amplasate pe cele două maluri. Culoarea apei confirmă fără dubii acest lucru.

Situația este valabilă și pentru râul Bistrița, la balastiera operată de SC Aqua Parc SRL:

…dar și în cazul balastierei ce aparține societății Andrei Construct SRL Podoleni. Aici, inspectorii de la ABA Siret au aplicat un avertisment, pentru că se exploata cu autorizația de gospodărire a apelor expirată. Inspectorii nu au avut ochi să vadă și poluarea (foto):

 

(Sursa foto: Google Maps)

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Vladimir 3 decembrie, 2019 at 20:15 Răspunde

    Va ingrozesc pe d-voastra, dle. Muraru! Pe specialisti, chiar si pe pescari. Restul vede treaba asta normala!
    Se vede din satelit, dar din masinile scumpe ale statului nu. Ar trebui dati afara toti!

  2. tora. 3 decembrie, 2019 at 22:07 Răspunde

    Oare cum or dormi cei de la conducerile de la SGA Neamt , ABASIRET si ANAR nu viseaza pe cei de la DNA ca le bate la usa!!!!!????? SCULAREAAAAAAAAAAAAAA!!ca au venit colindatorii cu mascatii!!!!!!!!!!

  3. Damian 4 decembrie, 2019 at 08:35 Răspunde

    Fauna piscicola este afectată peste 80 la sută Apa Moldovei este poluata tot anul . Siretul a ajuns mai curat că Moldova .Eu propun amenzi mari pentru cei care nu respecta regulile ..Afara nu ai voie sa iei o piatra din albia râului..

  4. Gabureac 7 decembrie, 2019 at 15:19 Răspunde

    LA Apele Române freacă hârtii de vreo 50 de ani mereu acelasi si veșnicul Pavaleanu, un abonat la toate partidele posibile si imposibile din Romania

  5. Vasea Daly 23 martie, 2020 at 16:05 Răspunde

    Poate ajungeți si la Tupilati sa vedeti unde ajunge apa de la spalarea agregatelor….. Inapoi in apă… Mai sus de pod….

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.