Bună dimineața, ANI! Consilier județean declarat incompatibil la un an de la demisia din legislativ

2
413

 

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au reușit „performanța” să declare incompatibil un consilier județean PSD la un an după ce acesta și-a dat demisia din legislativ. Cazul lui Vasile Nica (foto) este un exemplu pentru modul de lucru al inspectorilor ANI, care soluționează dosarele, probabil, în funcție de interesele politice ale celor care conduc instituția.  

În această dimineață, Agenția Națională de Integritate a publicat un comunicat de presă în care arată că Vasile Nica, fost consilier județean, s-a aflat în stare de incompatibilitate pentru că, în perioada exercitării mandatului de consilier județean (04 iulie 2016 – 30 martie 2018), o societate comercială în cadrul căreia Nica deținea calitatea de asociat unic și funcția de administrator a încheiat 11 contracte comerciale de furnizare produse cu o instituţie de interes local aflată în subordinea Consiliului Județean. Cu alte cuvinte, firma lui Nica avea afaceri cu instituția de subordinea CJ-ului încă din iulie 2016, iar acest lucru s-a aflat abia în martie 2018. Este vorba de o doi ani, o jumătate de mandat, timp în care un incompatibil a votat hotărâri în CJ fără ca nimeni să sesizeze acst lucru.

Când și-a dat demisia din funcția de consilier județean, anul trecut, în luna martie, Nica a invocat motive personale, însă acestea nu au fost singurele. Nica tocmai aflase că încălcase legea pentru că firma sa vindea cartofi la o instituție din subordinea CJ-ului. Iar probele erau atât de clare, încât pentru cei de la ANI era doar o formalitate să stabilească starea de incompatibilitate.

Vasile Nica este administrator și acționar majoritar la societatea Agromixt Prod Top Prod SRL Timișești, aspect menționat și în declarațiile de avere și de interese. În ultimul document, depus în vara anului 2017, Nica a menționat că deține 60 la sută din părțile sociale ale Agromixt Prod Top SRL, dar și calitatea de administrator care i-a adus un venit de 22.000 de lei, în 2016. Atacul.ro a constatat că, în 2016, societatea lui Nica a vândut tone de cartofi Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Târgu Neamț, o instituție de învățământ de stat care școlarizează copii cu cerințe educative speciale (deficiențe mintale și asociate).  CSEI este susținută financiar de către Consiliul Județean Neamț, acolo unde Nica a făcut parte din legislativ. Problema demisionarului ar fi aceea că în cadrul ședințelor Consiliului Județean, în care s-a votat bugetul pentru școlile speciale finanțate cu bani de la , nu s-ar fi abținut de la vot, în condițiile în care avea un interes direct: firma sa avea contracte încheiate cu o astfel de școală – cea din Târgu Neamț. Legea spune clar că aleșii județeni nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri, dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. Deci Nica nu ar fi trebuit să voteze absolut niciun proiect legat de CSEI Târgu Neamț.

Din noiembrie 2016 și până în martie 2017, firma condusă de Nica a încheiat 12 contracte cu CSEI Târgu Neamț, instituție căreia i-a furnizat tone de cartofi. Acest lucru, plus faptul că nu a menționat contractele în declarația de interese, îi vor crea mari probleme fostului consilier. Din informațiile pe care le deținem, Nica s-ar afla în conflict de interese din anul 2014, când firma sa a început să aibă relații comerciale cu CSEI Târgu Neamț, iar el era consilier județean. Se pare că situația a fost adusă și la cunoștința oamenilor legii care au întocmit deja un dosar penal. În paralel, Agenția Națională de Integritate va demara propriile verificări.

Daniel MURARU

Citeste si:

De la cartofi i se trage! Conflict de interese pentru consilierul județean PSD Vasile Nica

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Stefan 26 noiembrie, 2019 at 10:33 Răspunde

    Sunt curios daca si acum, in Noua Romanie Normala, Noul PDL va avea parte de acelasi tratament din partea presei ca si PSD-ul lui Dragnea…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.