Lovitură în afacerea „Banii pentru calamități, în buzunarele baronilor PSD”

3
998

Lucrările hidrotehnice de pe cursurile de apă Albuia, comuna Doljești, și Țiganca, comuna Ion Creangă, două investiții ale Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău, cu multe „bube”, surprind pe zi ce trece și în niciun caz în sensul bun. Procurorii DNA Bacău s-au autosesizat în urma dezvăluirilor atacul.ro și fac cercetări ce privesc mai multe aspecte legate de cele două proiecte care au o valoare  totală de 11 milioane de lei. Ancheta DNA a demarat după ce atacul.ro a dezvăluit, printre altele, că cele două lucrări au fost subcontractate fără înștiințarea beneficiarului – ABA Siret. Această manevră a obligat ABA Siret să rezilieze contractele încheiate cu Transilvania Grand Construct SRL Bistrița Năsăud, firma controlată prin interpuși de bistrițeanul Traian Larionesi, prietenul lui Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița-Năsăud și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, căreia i-au fost încredințate cele două lucrări.

Constatarea, cu iz penal, a Ministerului Mediului

Atacul.ro are noi informații care arată câtă importanță are legea în fața reprezentanților unor instituții. De această dată, vorbim despre nerespectarea unor etape, cum ar fi procedura de evaluare a impactului asupra mediului,  ce au fost sărite în cazul celor două lucrări. Informațiile despre lucrările de la Albuia și Țiganca arată că acestea sunt efectuate fără respectarea legii, iar cei de la Garda de Mediu ar trebui să se autosesizeze și să facă verificări. Dacă nu știu unde se află cele două lucrări, comisarii de mediu ne pot contacta pentru a-i îndruma pe teren. Nefiind efectuată procedura de impact asupra mediului, înseamnă că va fi aproape imposibil de eliberat autorizația de mediu, situație în care se pune întrebarea: cum vor fi decontate lucrările fără să existe toate documentele la dosar? Suntem curioși să vedem dacă vor fi reprezentanți ai unor autorități dispuși să riște și să emită ilegal acte ce pot fi folosite la decontarea lucrărilor.

Iar dacă tot este o anchetă DNA în curs, poate ne spun procurorii de ce o lucrare încadrată de Ministerul Apelor și Pădurilor (condus, în vară, de Ioan Deneș – PSD) la categoria „urgențe”, nu a avut parte de aceeași evaluare la un alt minister, cel al Mediului (condus, în vară, de Grațiela Gavrilescu – ALDE), unde răspunsul a fost clar: nu sunt lucrări de urgență. Noi pe cine să credem? Cele două lucrări de pe cursurile de apă Albuia și Țiganca au fost finanțate de la „Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații  în perioada februarie – mai 2019”. Fiind incluse în această categorie, de lucrări în regim de urgență, beneficiarul ABA Siret Bacău a avut motiv să nu organizeze licitație. Astfel, lucrările de peste 2 milioane de euro au fost atribuite printr-o metodă des folosită atunci când trebuie să câștige cine trebuie. ABA Siret a solicitat, în ambele cazuri, două oferte: pentru pârâul ȚIGANCA – de la Transilvania Grand Construct SRL, cu terț susținător Frasinul SRL Bistrița-Năsăud, și Aqua Parc SRL, cu terț susținător Mavgo Holding SRL; pentru pârâul Albuia – de la Transilvania Grand Construct și Aqua Parc SRL. În ambele cazuri, oferta câștigătoare a fost a firmei din Bistrița-Năsăud, societățile lui Ginel, cumătrul inculpatului Arsene, pierzând rușinos „pe teren propriu”. Dacă cele două lucrări nu ar fi fost încadrate în categoria „calamități”, beneficiarul ABA Siret era obligat să organizeze licitații, la care se putea înscrie orice firmă care întrunea condițiile de participare. Nu s-a întâmplat așa, pentru că nu s-a vrut, ABA Siret solicitând oferte de la două firme, controlate de oameni care gravitează în jurul unor baroni PSD, de Bistrița-Năsăud, respectiv de Neamț.

Săptămâna trecută, atacul.ro a solicitat Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Neamț  să comunice dacă au eliberat acte privind cele două lucrări hidrotehnice, iar dacă da, care au fost acestea și în ce bază au fost emise.

SGA-ul nu ne-a răspuns până în prezent, în schimb răspunsul Agenției pentru Protecția Mediului pune cele două proiecte hidrotehnice într-o altă lumină, în cea contravențională/infracțională. Astfel, de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț am aflat că pe 8 august, ABA Siret Bacău a solicitat execuția în regim de urgență a lucrărilor, fără parcurgerea etapelor procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. A doua zi, APM Neamț a transmis solicitarea celor de la ABA Siret Bacău la Ministerul Mediului pentru a stabili dacă cele două proiecte pot fi exceptate de la evaluarea impactului asupra mediului. În răspunsul Ministerului Mediului, din 22 august, se arată că pentru cele două lucrări trebuie efectuată evaluarea impactului asupra mediului. Asta înseamnă că cele două amenajări hidrotehnice nu reprezintă situații de urgență pentru a fi exceptate de la obținerea unor documente. În aceste condiții, încadrarea, de către „Apele Române”, a lucrărilor în categoria „situații de urgență” nu se justificată. Cine are dreptate, Apele sau Mediul?

Cert este că o situație de urgență este una care numai necesită așteptare, drept pentru care se renunță la documentele privind impactul asupra mediului. De exemplu, un pod luat de ape, care reprezintă singura cale de acces pentru o comunitate de 1.000 de suflete, reprezintă clar o situație de urgență și poate fi reparat fără avize și autorizații. Dar când vorbim de două cursuri de apă (Albuia și Țiganca), care creează uneori probleme comunității, și nici atunci nu prea mari, nu reprezintă situație de urgență. În concluzie, încadrarea celor două lucrări la categoria „situații de urgență” este discutabilă și trebuie văzut dacă nu s-a procedat astfel pentru ca firmele de casă ale baronilor PSD să le execute. Acum, în Guvernul Orban, cele două ministere din Guvernul Dăncilă, Mediului și Apelor și Pădurilor, au fost comasate, formând un singur minister: Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor.

Din adresa APM Neamț rezultă că cele două lucrări hidrotehnice se află în procedură de reglementare, iar continuarea acesteia va fi posibilă după prezentarea de către beneficiar a avizelor de gospodărire a apelor. Beneficiarul lucrărilor este ABA Siret Bacău care nu prezentat nici până în prezent celor de la APM Neamț avizul de gospodărire a apelor. Informațiile noastre, neoficiale, arată că avizele de gospodărire a apelor pentru cele două proiecte nici nu au fost emise. Dacă este așa, cum se lucrează pe cele două șantiere, în baza căror documente? Răspunsul îl poate oferi Corpul de control al noului ministru liberal de la Mediu, Ape și Păduri, Costel Alexe. Bineînțeles, numai dacă are curaj să-și trimită Corpul de control la Neamț și nu va trata subiectul la diverse.

Daniel MURARU

Citeste si:

Măsuri dure în urma dezvăluirilor despre cum sunt sifonați banii pentru calamități: DNA-ul anchetează, iar ABA Siret a reziliat contractele

http://atacul.ro/2019/11/08/milioane-de-euro-cu-dedicatie-pentru-greii-psd-ului-din-banii-pentru-calamitati/

Un baron de Bistrița-Năsăud, amic al pesediștilor, nu face nimic, dar umflă milioane din lucrările de la Doljești și Ion Creangă

http://atacul.ro/2019/11/12/fierastraul-codrilor-si-seful-cj-bistrita-nasaud-la-vanatoare-in-borca/

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Virgil 25 noiembrie, 2019 at 18:08 Răspunde

    Rezulta ceva puscarie pentru toata lumea! Cum au aflat ca Dragnea n-a murit stind la mititica, vor si ei! Si cine si cind repara stricaciunile facute de calamitati? Adevaratele stricaciuni. Unde gasesc o portita de furat, acolo sunt si ei. Traiasca banul!

  2. Dan 25 noiembrie, 2019 at 19:39 Răspunde

    Asta chiar le strica socotelile. Rau de tot. Cred ca nici macar cei care au aprobat lucrarile nu vor mai semna de receptie. E interesant de vazut din ce bani se vor plati lucrarile facute pana acum. Felicitari. Ati scos la iveala o alta golanie facuta dupa manualul hotilor si le-ati stricat sarbatorile. Nu vor mai primi comisioanele. Poate se apuca de treaba si procurorii, mai ales ca nu trebuie sa faca mare lucru ci doar sa copie articolele in rechizitorii. Hai ca nu mai aveti niciun motiv sa nu va faceti treaba, domnilor procurori.

  3. petrut. 26 noiembrie, 2019 at 05:26 Răspunde

    Operatiunea ” La bulau cu infractorii de la Administratia Nationala Apele Romane” este in curs de desfasurare!!!daca in timp justitia isi facea treaba si toate organele staului Roman nu ascultau de politicul manjit de spagi si interese oculte de gasca nu se ajungea aici !!dar legea se va aplica si cine a incalcat-o va raspunde !! Odata si odata colcaiala si coruptia din Ministerul Mediului si Apelor va putea fi starpita de LEGE!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.