Ex-deputatul PSD Ioan Munteanu, „premiat” de instanță cu amendă de 3.000 de lei pentru abuz de drept

5
851

 

Fostul deputat PSD Ioan Munteanu (foto), care face obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului București, a fost amendat la ultimul termen de către instanță cu amendă judiciară în valoare de 3.000 de lei pentru abuz de drept. Măsura a fost luată după ce Ioan Munteanu, prin avocatul său, a solicitat în două rânduri recuzarea judecătorului Dan Sterică Toma, fără a avea câștig de cauză. La termenul din 17 octombrie, instanța care a analizat cererea de recuzare depusă de Munteanu a dispus respingerea ei, ca neîntemeiată și l-a obligat pe fostul deputat la plata 100 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. La termenul din 14 noiembrie, la dosar a fost depus și raportul de expertiză contabilă, solicitat de inculpat în mai 2018. De atunci și până în prezent, procesul a bătut pasul pe loc tocmai din cauza lipsei raportului de expertiză. În octombrie 2018, expertul desemnat a fost amendat cu 2.000 de lei, însă degeaba, pentru că tot a mai trecut un an până a finalizat lucrarea.

La ultimul termen, cel din 11 noiembrie, când instanța a dispus o nouă amânare pentru 12 decembrie, pentru a se lua la cunoștință de raportul de expertiză, dar și pentru audierea unui martor lipsă, inculpatul Munteanu a venit cu o nouă cerere de recuzare, a doua, tot împotriva judecătorului Dan Sterică Toma. Instanța care a judecat această cerere a respins-o, ca neîntemeiată. Totodată, a dispus amendarea inculpatului Munteanu cu amendă judiciară în valoare de 3.000 de lei pentru abuz de drept (art. 283, alin. 4, lit. n, Cod de Procedură Penală).

Art. 283 Abateri judiciare

(4) Următoarele abateri săvârșite în cursul procesului penal se sancționează cu amendă judiciară de la           500 lei la 5.000 lei:

n)abuzul de drept constând în exercitarea cu rea-credință a drepturilor procesuale și procedurale de către părți, reprezentanții legali ai acestora ori consilierii juridici;

Șpagă la sacoșă

Procesul de pe rolul Tribunalului București, în care Ioan Munteanu este judecat pentru fapte de corupție, a fost blocat mai bine de un an de lipsa expertizei contabile. Dosarul a fost înregistrat pe rolul acestei instanțe în martie 2018 și a ajuns la al 23-lea termen de judecată. DNA a trimis dosarul spre judecată în iunie 2017, la Înalta Curte de Casație și Justiție, dată fiind calitatea de deputat a inculpatului. În ianuarie 2018, Munteanu și-a dat demisia din Parlamentul României, motiv pentru care dosarul a fost reluat de la zero la Tribunalul București. Aici, primul termen a fost fixat în martie 2018, ca la termenul din 2 mai instanța să accepte solicitarea inculpatului de efectuare a unei expertize contabile. Magistrații au dispus ca expertiza să fie finalizată până pe  21 iunie 2018, ceea ce nu s-a întâmplat, lucrarea fiind gata abia acum, în noiembrie, adică la 16 luni peste termenul fixat. În acest moment, dosarul în care ex-deputatul Ioan Munteanu este acuzat că a primit o șpagă de 400.000 de euro se află, la mai bine de doi ani de la trimiterea în judecată, tot la instanța de fond. Sarcina expertului contabil desemnat să efectueze expertiza a fost aceea de a identifica facturile fiscale emise de către firma SC Rokura SRL București (n.r. societate din conturile căreia ar fi plecat șpaga de 400.000 de euro pentru fostul deputat) către Hidrolectrica SA-SH Bistrița.

Fostul deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu a fost acuzat de procurorii DNA că a primit, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, o șpagă de 400.000  de euro, în trei tranșe, de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea SH Bistrița în vederea deblocării plăților unor contracte. Dosarul a fost instrumentat de către DNA Ploiești și a avut la bază un denunț al omului de afaceri Bruno Berdilă. Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț, are calitatea de martor în acest dosar, el fiind persoana care a intermediat legătura între omul de afaceri, care avea nevoie de o relație la SH Bistrița, și Ioan Munteanu. Primele două tranșe din șpagă, spun procurorii, au fost primite de Munteanu chiar în hotelul în care stătea la București, iar ultima tranșă, în valoare de 50.000 de euro, ar fi primit-o, după cum spun procurorii, în contul firmei Suport Total Media SRL (n.r. obiect principal de activitate „Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii”), care aparținea, la acea dată, fiicei sale. A fost greșeala inculpatului pentru că a acceptat să încaseze ultima șpagă prin intermediul firmei fiicei sale, deoarece așa au rămas probe folosite de către anchetatori. Lipsa facturii ar fi însemnat doar declarațiile celor inculpați, situație în care Munteanu cu greu ar fi putut fi pus sub acuzare. Martori în dosarul ex-deputatului Munteanu sunt: Ştefan Gheorghe, Berdilă Horaţiu Bruno, Grigoriu Constantin Dan, Telbisz Sebastian, Pamfilie Cristian şi Grigoriu Constantin Romică, ultimul fost director al SH Bistrița.

Daniel MURARU

Citeste si:

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. constantin 18 noiembrie, 2019 at 14:32 Răspunde

    Cata lasitate si lipsa de bun simt la acest individ.Ce conteaza ca trebuie sa aiba un comportament procesual in limitele legii.Cauta cu orice pret sa ajunga la un judecator aiurea care sa-i dea solutia dorita.In oras circula noaptea cu basca pe ochi.Ioane fii barbat si tu odata-n viata.

  2. Cristian 19 noiembrie, 2019 at 21:14 Răspunde

    Ex deputatu Ion trage de timp ca deznodamantul sa fie cat mai departe! Hai cu puscaria spre el, ca nu vrea de buna voie! Spaga cu sacosa si el e liber pe strazi. E la fel de criminal ca si un ucigas pt ca si din cauza lui nu avem autostrazi, in spitale de moare cu zile, educatia e la pamant etc. Cum iese asta din casa si noi ii dam si buna ziua. Suntem niste dobitoace

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.