Începe procesul fostului director al Spitalului Județean Neamț. Prejudiciu de peste 2 milioane de lei în afacerea „Tomograful”

0
970

Dosarul în care medicul Ioan Lazăr (foto), fostul director al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, are calitatea de inculpat, alături de Oana Dana Murariu, fost șef al Serviciului Achiziții al spitalului, și trei oameni de afaceri, intră în linie dreaptă, instanța stabilind primul termen al procesului pentru data de 5 decembrie, chiar în ziua Ajunului de Sfântul Nicolae. Înregistrat pe rolul instanței Tribunalului Neamț în august 2018, dosarul a stat mai bine de un an în verificări, în procedură de cameră preliminară. Aici, judecătorul desemnat a verificat legalitatea sesizării instanței de judecată, a probelor administrate, dar și efectuarea actelorde de către orgenel de cercetare penală. Tot în camera preliminară, inculpații pot formula cereri și excepții cu privire la legalitatea administrării probelor etc. Există, de asemenea, posibilitatea ca soluția să fie atacată la instanța superioară, ceea ce înseamnă foarte mult timp pierdut. Așa se face că din momentul în care dosarul a ajuns în instanță și până la începerea propriu zisă a procesului a trecut aproape un an și 6 luni. În cazul de față, magistratul de cameră preliminară a dispus începerea judecării cauzei, semn că totul este în regulă.

În acest dosar, Ioan Lazăr, fostul director al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, și ceilalți inculpați vor încerca să demonstreze că acuzațiile procurorilor anticorupție sunt neadevărate. Cei din urmă îi acuză pe cei cinci inculpați că au pus la cale un plan care a dus la prejudicierea cu sute de mii de euro a unității spitalicești în urma achiziției unui computer tomograf GE Optima 660 SE 120 Slice-uri, afacere căreia atacul.ro i-a alocat spații generoase.

Lazăr Ioan și Murariu Oana Dana vor fi judecați pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Mihuțoiu Cristian, Pătrașcu Alin-Mircea și Tudor Florin Gheorghe, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cercetările procurorilor DNA au scos la iveală faptul că, în perioada 2013-2015, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative. Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție. Ulterior, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit și avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depășește prețurile de achiziționare a unui echipament similar de către alte unități de sănătate. Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziție publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul Mihuțoiu Cristian. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat de inculpați prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Escrocheria este evidentă numai dacă ne raportăm la achiziții de aparatură medical similară. Alte unități spitalicești au cumpărat același tip de computer tomograf pentru care au plătit prețuri mult mai mici. De exemplu, un computer GE Optima 660 SE 120 Slice-uri, cumpărat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu peste un milion de euro, a fost achiziționat de Spitalul Județean de Urgență Sibiu cu 470.000 de euro. Pentru spitalul din Suceava, Consiliul Județean Suceava a cumpărat, în aceeași perioadă, un computer tomograf cu aceleași caracteristici plătind 2,09 milioane de lei fără TVA, adică mai puțin de jumătate din prețul achitat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia din Sănătate. Tomograf cu aceleași caracteristici: 1.000.000 de euro la Neamț și Caransebeș; 470.000 de euro la Sibiu și Suceava

Un sforar, două dosare. Cine a luat comisionul din afacerea „Tomograful”? Șpăgi babane și condamnări cu executare într-un contract asemănător

Se strânge lațul în afacerea „Tomograful” de la Spitalul Județean Neamț. Sechestru pe bunurile suspecților. Prejudiciul depășește 600.000 de euro

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Șpagă de sute de mii de euro în afacerea „Tomograful”

Afacerea „Tomograful” miroase puternic a SRI. Doi dintre inculpați, administratori la firma condusă de vărul generalului (r) SRI Florian Coldea

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.