DOCUMENT. Deputatul PSD Viorel Stan și-a turnat la Securitate colegii de liceu, armată, facultate și catedră

6
2506

Viorel Stan (foto), deputat PSD de Neamț și om cu funcție importantă în organizația partidului, a avut legături serioase cu Securitatea regimului comunist. O confirmă datele Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, care i-au emis parlamentarului o adeverință care atestă că nu a fost lucrător/colaborator al Securității. Adică, există documente care confirmă că Stan, în perioada studiilor liceale, în armată, la facultate și în câmpul muncii a „ciripit”, adică și-a turnat colegii la „Secu”, însă ceea ce a făcut nu-l încadrează la categoria lucrător/colaborator. Decizia a fost luată destul de greu, existând și o opinie separată a unui membru al Colegiului CNSAS, care a spus că Stan a fost colaboratorul Poliției politice a regimului comunist. Fiind în minoritate, părerea lui Florin Abraham nu a contat, motiv pentru care Viorel Stan se poate mândri, astăzi, cu o adeverință care atestă că nu a fost lucrător/colaborator, în sensul legii. Că în alte sensuri și în alte cercuri, cu siguranță este văzut ca unul dintre cei care și-au turnat colegii la Secu. Și nu o spunem noi, ci documentele CNSAS. Viorel Stan a fost verificat de CNSAS în 2017, când era inspector școlar general la Inspectoratul Școlar General Neamț. Astfel, în baza mai multor note de constatare întocmite de Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS, se menționează că Viorel Stan este titular al unui dosar fond de rețea.

Viorel Stan sau… „Dănuț Ciubotaru”

În anul 1973, când era elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic nr. 2 Roman, Stan a fost recrutat de Securitate pentru a-i supraveghea informativ pe colegii și profesorii din școală. În octombrie 1973, Viorel Stan a semnat un angajament cu Securitatea, moment în care i s-a atribuit numele conspirativ „Ciubotaru Dănuț/Ciubotaru”. Din acel moment, colaborarea actualului deputat cu securitatea ceaușistă a fost una lungă și plină de „realizări”, relația încheindu-se în iulie 1989, când Stan a fost făcut membru de partid. După ce și-a turnat colegii și profesorii din liceu, Stan a fost încorporat, ajungând la UM 01634, unde și-a supravegheat nițel și colegii de unitate. Ulterior, în timp ce era student la Facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Politehnicii București, deputatul PSD a fost înregistrat cu scopul acoperirii informative a colegilor de an. Transferat la Iași, la Facultatea de Chimie, Stan a intrat pe mâinile celor de la Inspectoratul Județean, care i-au dat ca sarcină supravegherea colegilor de facultate. A terminat facultatea și a fost încadrat la Liceul Industrial nr. 3 din Roman, unde a fost reactivat pentru acoperirea informativă a colegilor și profesorilor. În 24 iulie 1989, adică la fix o săptămână de la semnarea angajamentului cu Securitatea a lui Vasile Panaite, sub numele conspirativ „Eduard/Edmond”, Vasile Stan devenea membru PCR și era scos din rețea.

Ce spunea Stan Securității

În arhiva CNSAS au fost identificate mai multe note informative semnate de „Ciubotaru Dănuț”. Într-o notă, Stan informa că în rândul cadrelor didactice s-au făcut diverse comentarii ca urmare a majorării prețurilor la diferite produse alimentare. Un anume inginer P., spunea Stan în nota informativă, se plângea că s-a mărit contribuția la căminele pentru copii. În altă notă, Stan informa că, în rândul profesorilor de la Liceul Industrial nr. 3, s-a creat o stare de spirit negativă ca urmare a măririi normei de ore, de la 680 la 836 pe an.

Cu toate acestea, concluzia membrilor CNSAS a fost că Viorel Stan nu a fost lucrător/colaborator al Securității, în sensul legii. Însă, Florin Abraham, membru CNSAS, a făcut opinie separată. Acesta a fost de părere că lui Stan ar trebuie să-i fie atribuită calitatea de colaborator al Securității, nu pentru perioada lungă în care a acceptat să furnizeze informații despre colegi/elevi, ci pentru conținutul acestora. În acest sens, Abraham dă exemplu o notă de analiză, din februarie 1974, întocmită de maiorul Corneliu Toma de la Securitatea Municipiului Roman. În respectiva notă, ofițerul de Securitate afirmă că Stan a furnizat un număr mare de note informative, care au fost valorificate de ofițeri. De exemplu, Stan îl turna pe un elev la Securitate, pe motiv că întreținea relații cu persoane din RFG, Franța etc, de la care primea diverse obiecte.

Opinia separată a lui Florin Abraham nu a fost suficientă ca Viorel Stan, sau „Ciubotaru Dănuț” pentru Securitate, să fie declarat lucrător/colaborator a temutei structuri de informații. Este, cu siguranță, un episod din viața lui Viorel Stan care nu-i face cinste. Aproape 16 ani a turnat la „Secu” profesorul, însă asta nu l-a împiedicat să conducă unități de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, iar acum să fie deputat în Parlamentul României. Recent, Viorel Stan a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Daniel MURARU

Citeste si:

Sub ce nume conspirativ „ciripea” ex-prefectul Piti la Securitate și câte note informative a furnizat

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. janel iosub 16 octombrie, 2019 at 16:41 Răspunde

    cnsas o institutie perpetuata numai de (***)! pai a fost recrutat, a turnat, a dat note informative si nu i se poate atribui calitatea de colaborator al securitatii!!!!!!!!!!!!!!!! noaptea mintii!

  2. David 16 octombrie, 2019 at 17:30 Răspunde

    A distrus invatamantul din judet, a luat spagi de la constructorii carora le-a dat lucrari de reparatii in scoli, a fost un turnator ordinar la securitate. Soseta, asta e echipa ta de valorosi? O aprozareasa care si-a trimis fiica pe post de sefa a functionarilor publici dupa ca a vazut-o prin ziare pozata dezbracata, un spagar si turnator care a distrus invatamantul, un individ care a omorat un om nevinovat dupa ce a stat toata noaptea la baut, un militian pentru care cumatrul berar a platit taxa, un suculet insalubru care acum e Funtastik dejucator incat muta institutii pentru a-si asigura profit dupa ce a pus pe altii sa-si asume faptele penale si sa ispaseasca pedeapsa in locul lui, o odrasla pentru care tat-su a platit direct la dragnea pentru ca se certase cu soseta de la preturi si nu in ultimul rand cel mai idiot ministru pecare l-a avut Romania vreodata care ne-a facut de ras pe tot mapamondul. Si exemplele pot continua cu un panaite, turnator cu acte in regula care se viseaza primar liberal acum (asta daca PNL vrea sa obtina doar 15% in municipiu), o japoneza care a distrus tot ce a atins si vroia sa ne scoata din anonimat si multi altii.
    Chiar suntem o natie de prosti si nu suntem in stare sa ridicam ceata de pe ochi sa vedem ce panarame ne conduc si noi inghitim mizeriile lor? Bineinteles, exemple sunt si in alte gasti. Dulama, Asaftei, Tapu etc

  3. Stefan 18 octombrie, 2019 at 10:49 Răspunde

    David are dreptate, personaje de „anvergura” lui Stan se gasesc in toate partidele la nivel local!As mai adauga si alte (***) cu pretentii de politicieni sau functionari superiori: primarul de Piatra -Chitic, primarul de Tg Neamt – Harpa , fost militian cu nevasta protapita sefa la Casa de Sanatate, actuala inspectoare generala de la invatamant Elena Laiu -o (***) ,nevasta de popa-, si exemplele pot continua…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.