Drum făcut în bătaie de joc. Asfaltul se fărâmițează la nici trei zile de la turnare

3
1805

O porțiune din drumul comunal 147 sau „Porumbeilor”, cum este cunoscut de către localnici, care este administrat de două comune (Dobreni si Negrești), a fost asfaltat în ultimele zile. Lucrarea face parte dintr-un contract mai amplu ce a fost câștigat, în septembrie 2018, de asocierea de firme Aqua Parc SRL, Mavgo Holding SRL și Rutier Consult SRL.  La nici cinci zile de când a fost finalizat, localnicii au observat că, în anumite locuri, asfaltul se macină din cauza cantității mici de bitum din amestec.

 

Mai mult decât atât, în câteva zone, din cauza nepregătirii terenului, asfaltul se exfoliază. Cum nu a făcut priză, stratul de asfalt se desprinde ușor chiar și cu ajutorul unei șurubelnițe.

Acest lucru se explică, spun specialiștii, prin faptul că muncitorii au sărit etape obligatorii înainte de a turna asfaltul. Astfel, pe terenul pe care urmează să fie turnat asfalt trebuie aplicat un strat de balast de cel puțin 20 de centimetri, iar peste el un strat de piatră concasată, gros de 15 centimetri. Peste piatra concasată ar fi trebuit aplicat un strat de asfalt de bază (6 cm), după care se vine cu stratul de asfalt de uzură (4 cm). Aceasta este rețeta obligatorie, numai că unii și, din păcate, foarte multi, nu o respectă. Cu cât ard mai multe etape, cu atât mai mulți bani rămân în conturile firmelor.

În cazul drumului comunal 147, care face legătura între DN 15 C (Piatra Neamț – Târgu Neamț) și comuna Negrești se vede clar că lipsește piatra concasată. În urmă cu câteva luni, ar fi fost turnat balast, însă sursele noastre afirmă că acesta a fost luat direct din râul Cracău și aplicat pe drum, fără a fi spălat de nămol. Oricum, nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama că balastul este de proastă calitate și că nu are 20 de centimetri grosime. Despre piatra concasată nu mai discutăm, că este evident că lipsește. Toate aceste lipsuri au ca rezultat, așa cum se poate vedea din video, o calitate proastă a drumului. În anumite zone, asfaltul se macină, iar în altele poate fi dezlipit cu ușurință. De asemenea, drumul este foarte îngust, două autoturisme având loc cu greu unul pe lângă celălalt.

În fotografiile postate pe pagina comunei Dobreni se observă cum muncitorii, de la Mavgo Holding SRL, firmă controlată de Gheorghe Vlase, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, au turnat asfaltul direct pe așa zisul strat de balast, piatra concasată lipsind.

Beneficiarul lucrării este Primăria Dobreni, licitația fiind organizată în toamna anului trecut. Asfaltarea kilometrului din DC 147 este prinsă în contractul „Modernizare drumuri locale în comuna Dobreni, județul Neamț”, finantat prin PNDL. Valoarea estimată a contractului a fost de 6.360.000 lei, fără TVA, iar oferta câștigătoare, a asociației Aqua Parc – Mavgo – Rutier Consult, a fost de 6.163.333,5 lei, fără TVA. În cursă s-au înscris cinci ofertanți, printre perdanți fiind Danlin XXL, Darcons SRL, Construcții Gabab, Dragoș Invest. Contractul a fost atribuit și semnat cu asocierea Aqua Parc-Mavgo-Rutier, în septembrie 2018. Conform contractului, drumurile satesti propuse spre modernizare sunt: Curmatura, Fantana, Lupului, Banel, Drumul Școlii, DC 147,Paraul Rachitei, Dragonu, 2 lateral Paraul Almas,Rozelor, Trandafirilor, Mihalache tronson 2, Dolhesti, Caprioru, situate în comuna Dobreni, județul Neamț.

Așa cum se observă, nu este specificată clar lungimea din DC 147 care ar urma să fie modernizată, ceea ce nu face decât să ridice serioase semne de întrebare. Și asta pentru că, tot prin PNDL I, s-au investit sume imense în acest DC 147. O parte prin comuna Negrești, care administrează și ea o bucată din drumul comunal.

 

În 2015, Pro Invest SRL și AG San Invest SRL au asfaltat 3,75 km de drum comunal în Dobreni, printre care și o porțiune din DC 147, cu aproximativ 4 milioane de lei. Tot prin PNDL I, comuna Negrești a obținut 7.080.777 lei pentru modernizarea drumurilor comunale: 147, Dumitru Almaș și Coșeri. Nicăieri nu se precizează cât din DC 147 urma să fie asfaltat de Dobreni, cât de Negrești, aspect care nu face decât să creeze confuzie.

Tot anul trecut, în luna noiembrie, Aqua Parc SRL a câștigat un contract, în valoare de 3.654.683 lei, cu Primăria Negrești, urmând ca de acești bani să modernizeze drumuri locale în comună. Cert este că oamenii cetățenii din Negrești sunt nemulțumiți de drumul județean care le traversează comuna, dinspre Mănăstirea Horaița spre Dobreni, care arată ca după bombardament. „Am mai făcut sesizări la Consiliul Județena Neamț, însă n-am primit decât promisiuni. Zic că demarează, dar cred că mai mult patinează”, ne-a declarat un sătean nemulțumit.

Daniel MURARU

Citeste si:

Pro Invest „a lui Munteanu” și AG San Invest, „firma lui Stoica”, contract cu probleme

(GALERIE FOTO) Marcaje rutiere de… noptea minții

Râsu’-plânsu’. „Zebră” din șanț în… șanț

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Daniela 14 octombrie, 2019 at 23:59 Răspunde

    Ia neamule…. fara numar. De unde? De la Dobreni, unde sint livrate necontenit urale, felicitari si multumiri adresate de catre aplaudaci, fini si cumatrii. Cui? Nimanui altcuiva decit primaritei Cretu Vasilica, care, printre nunti si cumatrii, se mai lauda cu marete „realizari”. Afaceri ca „Basculanta via Popa Valer”, centrala termica Jipa Viorel, drumuri asfaltate dupa cum putem vedea in materialul de mai sus. Oare ce parere au localnicii aplaudaci despre lucrarile executate de mantuiala si denumite generic, realizarile epocii ALDE la Dobreni? Mai cu seama acum, vedem cum exponentii ALDE stau cu mina intinsa la presedintele tarii, poate le iese si lor de un covrig. Oare va avea cineva curajul de la Primaria Dobreni sa se semneze receptia acestor lucrari? Cui vor trimite primarita Cretu Vasilica si juristul Mancas, decizia de imputatie pentru bataia de joc in ceea ce priveste executia acestor lucrari?

  2. Stefan 15 octombrie, 2019 at 10:07 Răspunde

    Ca si alte asfaltari de prin judet, bani aruncati de pomana!Acest drum trece peste un deal, nu deserveste absolut nimic si pe nimeni!Mai bine asfaltau drumul principal din comuna Negresti care e in stare jalnica!

    • Daniela 16 octombrie, 2019 at 00:27 Răspunde

      Stefan, chiar daca acest drum nu foloseste la nimic si nimanui, face parte din portofoliul de grandioase realizari ale primaritei Cretu Vasilica(ALDE Neamt). Oare basculanta aceea de 20000 euro inclusiv TVA, va putea tranzita macar ea acest drum? Nu degeaba am precizat „inclusiv TVA”. Cunoscatorii stiu de ce.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.