Arsene a tocat o avere pentru publicitate online. Cât au cheltuit PSD, PNL și USR, dar candidații pentru Cotroceni?

2
523

Până la alegerile locale din vara anului viitor mai sunt câteva luni bune, însă asta nu-l împiedică pe Ionel Arsene (foto), inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea județului, să se gândească la un nou mandat de președinte la Consiliul Județean Neamț. Altfel, nu se explică de ce Arsene își rupe efectiv de la gură pentru a-și face publicitate pe rețelele de socializare. Datele oficiale ale celor de la Facebook arată că, în intervalul martie-7 octombrie, Arsene a cheltuit 43.122 lei cu reclamele publicate pe pagina sa. Vorbim de acele mesaje, marcate „sponsorizat”, prin care șeful CJ-ului anunță realizarea a diverse obiective. De exemplu, reabilitarea unor drumuri naționale, care nu sunt administrate de Consiliul Județean Neamț, ci de Drumurile Naționale, instituție care nu este în subordinea CJ-ului. Dar ce mai contează cine a realizat și cu ce bani? Interesul este acela ca nemțenilor să le intre în cap cine a fost autorul mărețelor realizări. Și spunem nemțeni, pentru că majoritatea covârșitoare a celor peste 100 de reclame au rulat în grupuri din județul Neamț.

Revenind la suma de 43.122 lei, cheltuită în cele aproximativ 7 luni, un calcul simplu arată că Arsene a renunțat la aproape jumătate din leafa sa de președinte pentru a-și face reclamă pe Facebook. Anul trecut, șeful CJ-ului a câștigat din indemnizația de președinte 136.932 lei, adică 11.411 lei/lunar. Prespunând că și în acest an indemnizația a fost aceeași, înseamnă că în perioada martie-7 octombrie a câștigat 79.877 lei. Ei bine, din această sumă Arsene a „tocat” 43.122 lei, adică mai bine de jumătate, pentru reclame pe Facebook. Iată, șeful CJ-ului se sacrifică pentru ca nemțenii să fie mai bine informați. Pentru asta a dat mai mulți bani pe reclame decât a oprit pentru el. Numai într-o săptămână, 1-7  octombrie, Arsene a cheltuit 1.867 de lei cu reclamele.

Așa cum se știe, Facebook are o politică foarte strictă în ceea ce privește cheltuielile cu reclame despre teme sociale, alegeri sau politică. Aceste materiale sunt atent monitorizate, iar informațiile cu privire la banii cheltuiți sunt la îndemâna oricui. Sumele investite în aceste reclame pot porni de la câteva zeci de lei și pot ajunge la mii de lei. De exemplu, reclama de pe pagina lui Arsene, despre asfaltarea DN 2, un drum administrat de drumurile naționale, a însemnat o investiție cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei.

Aceeași sumă a fost investită și în postarea sponsorizată intitulată „Peneliștii blochează DIN NOU județul Neamț! Au luat banii ș-au fugit!”

 

PSD, PNL și USR, sute de mii de euro pe reclamă online

 

La nivel național, cei mai mulți bani investiți în astfel de materiale sponsorizate i-a băgat Partidul Social Democrat-636.460 lei, în ultimele 7 luni, din care 41.264, în intervalul 1-7 octombrie.

Pe locul secund se află Partidul Național Liberal care a cheltuit, în aceeași perioadă, 567.781 lei, din care 80.422 lei în intervalul 1-7 octombrie.

USR-ul se află pe poziția a III-a, cu 135.223 lei, din care 2.000 de lei cheltuiți în perioada 1-7 octombrie. Interesant este că pagina celor de la USR este administrată de 24 de persoane din România, cărora li se adaugă câte una din Austria, Franța și Portugalia.

Și partidul lui Tăriceanu, ALDE, a cheltuit, în intervalul martie-7 octombrie, peste 86.000 de lei. În perioada 1-7 octombrie, ALDE n-a avut nicio reclamă sponsorizată.

Pagina Dan Barna, sponsorizări de peste 280.000 de lei

Dintre candidații la președinție, Dan Barna de la USR a cheltuit 280.284 lei în intervalul martie-7 octombrie, din care 64.720 lei numai în săptămâna 1-7 octombrie. Mesajele de pe pagina candidatului Dan Barna au fost sponsorizate de către Uniunea Salvați România. Ca și în cazul paginii USR-ului, pagina lui Dan Barna este administrată de mai multe persoane; 15 din România și câte una din Austria, Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie.

De sponsorizări masive a beneficiat și pagina Vioricăi Dăncilă, candidatul social democraților. PSD a investit în pagina acestuia nu mai puțin de 145.225 lei, din care 11.304 lei în perioada 1-7 octombrie.

Cei care gestionează pagina lui Klaus Iohannis, candidatul PNL, nu au făcut nicio plată către Facebook, însă asta nu înseamnă că actualul președinte nu a beneficiat de reclamă. Organizația centrală a PNL și filialele județene au investit masiv în imaginea candidatului, sumele cheltuite fiind contabilizate separat. PNL Neamț, de exemplu, a cheltuit, în intervalul martie-7 octombrie, 3.176 lei pe reclamă la Facebook, cele mai multe postări fiind cu și despre Iohannis. PSD Neamț a cheltuit, în aceeași perioadă, mai puțin de 100 de lei. Sume modeste au fost cheltuite de senatorul liberal Țapu (1.507 lei) și deputatul Cozmanciuc (270 lei).

Dintre candidații la președinție, o sumă importantă a cheltuit pentru reclamă pe Facebook și Viorel Cataramă (33.041 lei din martie și până în 7 octombrie). Theodor Paleologu a investit 2.404 lei, Mircea Diaconu peste 9.500 lei, dar pe două pagini, iar Cumpănașu doar 2.097 lei. Cu siguranță, candidații vor fi mult mai generoși în momentul în care va debuta oficial campanie electorală. 

(Sursa foto: Facebook/Ionel Arsene)

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Liviu 9 octombrie, 2019 at 19:23 Răspunde

    Nu-l plangeti pe soseta, el nu da niciodata vreun ban pt asa ceva. Sunt alte slugi care platesc aceste sponsorizari. Iar acum e ocupat cu sacosele cu bani pentru eventuali tradatori deoarece i-a promis Veoricai ca el va aranja ca motiunea sa pice. De asta ii da Veorica un HG vineri cu un sfert din banii dati in tara (doar CJ NT primeste 25% din suma alocata pentru toate proiectele). Dar si daca reuseste motiunea, sosetica. Ce faci? Comisionarii tai au de incasat bani foarte multi de la stat si parca-i vad la bordura asteptand sa mai primeasca 1 leu. Unii dintre ei sunt disperati sa ramaneti la guvernare, ca si voi. Unde mai pui ca si acum i-ai pus sa cotizeze la sacosele cu milioanele de euro pregatite pt tradatori. Calculul grupului de infractori e simplu, cheltuie acum cateva milioane si intr-o luna ii recupereaza dintr-un tun.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.