(FOTO+VIDEO) Management silvic. Păstrăvăria Ceahlău, dezastru total. Un polițist ar crește ilegal puiet de păstrăv

2
1882

De mai bine de zece ani, Păstrăvăria Ceahlău, situată la poalele muntelui cu același nume, este închisă. În tot acest timp, niciunul dintre cei care s-au perindat la conducerea Direcției Silvice Neamț, instituția care administrează păstravaria, nu s-a străduit să găsească soluții pentru a o redeschide. Acum, când Direcția Silvică Neamț este condusă de inginerul Doru Gherghel, locul arată la fel, deplorabil: gardul stă să se dărâme, bazinele, unele goale, altele umplute pe jumătate cu apă, sunt crăpate, iar clădirea în care, în urmă cu câțiva ani, angajații păstrăvăriei creșteau puiet de păstrăv și lostriță pare părăsită. În curte se văd urmele unui utilaj forestier, semn că cineva a folosit-o pentru a depozita masă lemnoasă. O fi folosit-o pădurarul, care răspunde de păstrăvărie, în interesul Silvicului ?

Surpriza a fost când am constatat că într-unul dintre bazinele circulare, în care pe vremuri erau găzduite lostrițele pentru reproducție, era apă și puiet. De păstrăv. Cum la păstrăvărie nu era nimeni, lacătul ferecând porțile, am întrebat câțiva săteni care treceau întâmplător pe acolo, dacă s-a redeschis păstrăvăria, pentru că văzusem pește. Răspunsul a fost nu, iar atunci am întrebat dacă știu ce este cu puietul din bazinul circular. „Este al polițistului ….. știe mai bine cel care se ocupă de păstrăvărie!”.

Așadar, sătenii știu că un anumit polițist folosește unul dintre bazine pentru a crește puiet de păstrăv. De la Direcția Silvică am aflat că Păstrăvăria Ceahlău este închisă, însă mai produce, când și când, puiet pentru Păstrăvăria Borca, aflată sub aceeași administrare. Dar de ce spun sătenii că ar fi peștele unui polițist? Pe cine să credem, pe săteni sau pe oficialii Silvicului? Îi lăsăm pe cei de la ”Doi ș-un sfert”, adică Serviciul pentru Informații și Protecție Internă (SIPI), să verifice aceste aspecte. Să se dezvețe de prostul obicei de a purta de grijă publicației atacul.ro și să-și vadă de atribuțiile pentru care sunt plătiți regește, adică să identifice polițiștii corupți, așa cum n-au reușit cu șpăgarii de la Rutieră.

Păstrăvăria de la Ceahlău a fost printre singurele din țară în care lostrița, un pește pe cale de dispariție, era reprodusă până acum vreo 10-15 ani. Puietul de lostriță era folosit pentru repopularea apelor de munte. Tot acolo, Direcția Silvică Neamț producea puiet de păstrăv, pe care îl vindea sau îl folosea în păstrăvăriile Romsilva.  Nimeni nu s-a obosit să explice de ce a fost închisă această păstrăvărie, însă, de-a lungul anilor, s-a tot vorbit de calitatea proastă a apei. Sursa acesteia este Masivul Ceahlău…, însă apa nu are calitățile necesare din cauza exploatațiilor forestiere (turbiditate). Vinovate ar fi utilajele forestiere folosite pentru extragerea lemnului din pădure, care ar răscoli albia pârâului – sursa de apă pentru păstrăvărie. În loc să-i sancționeze pe cei care făceau acest lucru, să sesizeze autoritățile competente, cei de la Silvic au preferat să închidă păstrăvăria. De ce să producă puiet de păstrăv, când poate fi cumpărat de la privați?

În urmă cu peste 10 ani, deșeurile din lemn, care sufocau albiile pâraielor, ajungeau în apă, afectând calitatea acesteia și peștii. Această problemă a fost rezolvată de apariția făbricuțelor de peleți și a centralelor electrice pe deșeuri din lemn. Au mai rămas utilajele forestiere folosite haotic, fără ca nimeni să intervină.

Daniel MURARU

Citeste si:

Rușine, Romsilva! Păstrăvăria de la Lacul Roșu este în paragină

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Nelu 7 septembrie, 2019 at 09:04 Răspunde

    Hai domnu! Aia sunt stat in stat. E mare pacat de pastravarie, cum e mare pacat si de paduri. Padurarii sunt principall distrigatori ai naturii. Au pus lupul paznic la oi, ce mai e de spus?
    Aia de la directie au si ei afacerile lor asa ca ciinii latra caravana trece.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.