(VIDEO+FOTO) Dezastru ecologic pe Bistrița! Balastiera lui Ginel este răspunzătoare. Garda de Mediu nu intervine pentru că… nu a fost sesizată

17
1685

Procesul de spălare a agregatelor minerale extrase din râul Bistrița de utilajele firmei Aqua a SRL în balastiera situată pe raza comunei Săvinești, se face într-o totală bătaie de joc la adresa mediului înconjurător. Situația a fost prezentată autorităților de atacul.ro, însă nimeni nu a mișcat un deget pentru a stopa poluarea continuă de pe Bistrița. Nici cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț si nici cei de la Garda de Mediu nu au făcut un minim efort pentru a se deplasa la fața locului să vadă ce se întâmplă. Atacul.ro a fost acolo în două rânduri, pe 20 și 21 august, iar concluzia trasă poate fi descrisă simplu: bătaie de joc cu acordul sau complicitatea autorităților. Altfel nu se explică de ce nimeni nu face nimic pentru a opri dezastrul ecologic. Balastiera, dupa cum spuneam, este proprietatea Aqua Parc SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care este judecat pentru fapte de corupție, însă nu credem că această legătură nu-i lasă pe angajații de la Mediu să-și facă treaba. Pe lângă poluarea continuă cu apa uzată, folosită la spălatul agregatelor, atacul.ro a identificat în zonă un adevărat depozit de deșeuri din construcții. Cărămizi, plăci din beton aruncate pe malul râului, dar și în râu. Conducta prin care este evacuată apa uzată în Bistrița este din elemente prefabricate. Cei cu care am discutat ne-au spus clar că apa uzată trebuie să fie limpede, exact cum a fost luată din Bistrița. Nu este așa, pentru că decantorul folosit la balastieră nu are capacitatea de a filtra debitul de apă care rezultă în urma spălării agregatelor. Așa se face că Bistrița are de suferit. 

Conducta prin care balastiera deversează apa uzată în râul Bistrița. Apa ar trebui să fie limpede ca lacrima:

 

 

„Doamne ferește! Rar mi-a fost dat sa văd o asemenea crimă împotriva mediului!”

Am prezentat situația (fotografii de la fața locului) unui specialist în domeniul protecției mediului, iar reacția a fost pe măsură: „Doamne ferește!”

 

„Cred că rar mi-a fost dat să văd o asemenea crimă împotriva mediului. Și când te gândești că vorbim despre cel unul dintre cele mai important râuri ale Moldovei, Bistrița, durerea e și mai mare. Dacă nici după publicarea acestor imagini instituțiile cu responsabilități nu intervin cu sancțiuni drastice care să includă retragerea autorizațiilor și amenzi în cuantumul maxim atunci sunt la fel de vinovate precum acești „criminali” pentru care singurul lucru important îl reprezintă maximizarea profitului. Și pentru a scoate din amorțeală (în sensul de complicitate) autoritațtile locale cred că ar trebui sesizate autoritățile centrale pentru a dispune controale care să nu interfereze cu influențele de cumetrie politică locală”, ne-a declarat specialistul.

Garda de Mediu: „La noi nu au ajuns sesizările!”

Pentru a opri poluare și a-i sancționa pe poluatori, autoritățile ar trebuie să meargă, în prumul rând, pe teren, ceea ce, după cum se vede, nu se întâmplă. Anul trecut, în octombrie, Iftimie Petrariu (foto), comisarul șef al Gărzii de Mediu declara, pentru atacul.ro, că nu se fac verificări la balastiera de pe Bistrița din cauza fricii de dosare penale. Petrariu aștepta sesizări, articolele de presă nefiind suficiente pentru a-i trimite pe comisari în control pe teren.

Iată dialogul halucinant pe care l-am avut, în octombrie 2018, cu Iftimie Petrariu pe tema poluării pe care o produce balastiera societății Mavgo pe râul Bistrița.

Redactor: Știți cumva ce s-a mai întâmplat cu problemele de la balastiera din Săvinești, care aparține firmei domnului Ginel? Au fost mai multe reclamații, din câte am înțeles, și am scris și noi de câteva ori…

Iftimie Petrariu: La noi nu au ajuns sesizările. Dați-ne și nouă o reclamație scrisă ca să verificăm. Reclamația trebuie să fie numai scrisă, telefonică nu…

Red.: Vă trimit articolele pe e-mail, pentru că eu am fost sesizat, nu mi-au trimis pescarii petiții…

I.P.: Puteti să faceți o scrisoare în baza informațiilor pe care le dețineți și vă fac răspuns ca la orice petent…

Red.: Dumneavoastră credeți că noi avem timp să facem petiții autorităților… Sesizăm prin publicarea articolelor.

I.P.: Păi nu pot trimite eu o echipă în control fără documente de plecare care înseamnă o sesizare… de la oricine.

Red.: Dar nu vă puteți autosesiza din presă?

I.P.: Nu prea, nu prea e în regulă la noi , pentru că la noi sunt cu tentă de contravenție și penală , iar omul (n.n. persoana verificată) poate să-mi facă mie o plângere penală pentru abuz în serviciu. Poate să zică… aaa, te-ai autosesizat pentru că i-ai cerut ceva și nu ți-a dat… Noi acționăm doar în baza unei sesizări scrise, care poate fi trimisă pe fax, pe e-mail, personal sau cu poșta, cu toate datele pe el. Îi facem număr de înregistrare, îi facem în termen răspuns omului. Noi suntem atenți cu treburile astea, pentru că pe noi nu ne apără nimeni în cazul în care ne face cineva o plângere penală de abuz în serviciu.

Red.: Dar nu puteți verifica așa, ca fapt divers. Să spuneți: hai să vedem dacă este sau nu tulbure Bistrița în aval de balastiera lui Ginel? Dacă are bazin balastiera asta, pentru că sunt sesizări în presă…

I.P.: De ce cel care face sesizarea nu are curaj să scrie, să-și dea numele? Să pice răspunderea pe noi? Autosesizarea asta este cu dus și întors ….

Red.: Cei de la AJVPS Neamț afirmă că au făcut o sesizare în primăvară la dumneavoastră, că Bistrița este afectată de acea balastieră…

I.P.: Nu țin minte, pentru că avem sute, mii de sesizări. Dacă avem bază legală, mergem și verificăm sesizările fără problemă.

Red.: Din ce spuneți dumneavoastră, este clar că nu vă autosesizați din presă.

I.P.: Ba da, ne autosesizăm, dar pe chestiuni mai mult cu caracter mai amplu, social, nu pe chestii punctuale economice…

Stelian Mihăilă, director al SGA Neamț în perioada detașării lui Ion Păvăleanu la ABA Prut Iași, declara în iunie că un simplu telefon dat de cetățeni la instituția pe care o conduce se lasă cu controale și sancțiuni în cazul în care se constată încălcări ale legii. Mihăilă se referea la problemele cu poluare de pe cursurile de apă.

Daniel MURARU

Citeste si:

Halucinant! De ce nu verifică Garda de Mediu „balastiera cumătrului lui Arsene”. Frica de dosare… penale

Cine oprește poluarea produsă pe râul Bistrița de balastiera cumătrului lui Arsene?

Au plătit 300 de lei pentru un permis de pescuit în Bistrița tulburată de „balastiera lui Ginel”. „N-are ce să-i facă nimeni lui ăsta…”

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

17 comments

  1. Apostol 23 august, 2019 at 16:42 Răspunde

    Un individ ca asta protejeaza mediul? Asta e functionar platit de statul roman sa protejeze mediul? Nu se autosesizeaza ca e mai important sa nu deranjeze smecherii ca sa nu se interpreteze? Iar sesizarile sa fie facute cu nume, prenume si cnp ca sa ajunga la cumatrul Ginel sa le poata face rau? Cata nesimtire, ce lepre platim din banii nostri. Si mai spune ca are mii de sesizari iar peste tot e un dezastru, plin de gunoaie. Pai ce a facut cu miile de sesizari pe care spune ca le are? Nu asta e cel care spunea la TV ca el nu lucreaza in week-end si dupa amiaza?

    • Stefan 24 august, 2019 at 13:53 Răspunde

      Acest impostor, fost militian, a ajuns in functie propulsat de gasca lui Pinalti!In acest moment, e sluga PSD!La Garda de Mediu e plin de astfel de personaje, unii mai sunt si spagari!

  2. jan. 23 august, 2019 at 18:06 Răspunde

    Hai domnilor ing. Pavaleanu ioan SGA NEAMT si comisarul Maigret de la GNM – CJ Neamt miscati-va si aplicati sanctiuni pentru ca puteti voi nu cei pe care pe care ii manipulati!!!Trimite laboratorul azi nu maine Pavalaenu sa ridice probe de apa poluata !!! nu va este rusine !!!nesimtire si coruptie totala la aceste institutii ale staului!! Viorica Dancila demiteti INCOMPETENTII care permit incalcarea Legii!!!Sa se autosesiseze Parchetul Neamt ca are tot dreptul!!!

  3. musat. 23 august, 2019 at 20:33 Răspunde

    Dupa ce a ruginit ani de zile pentru a le scadea pretul ca active , Statia de mixturi asfaltice de la TIMISESTI dar si statia de sortare spalare agregate minerale de la TIMISESTI foste ale A.L.D.P. IASI cumparate intre timp de cercetatul penal MARICEL POPA, presedinte al Consiliului Judetean IASI care a pus de o afacere oneroasa cu ARSENE IONEL zis ”SOSETA” presedinte al Consiliului Judetean NEAMT!!
    Astfel a fost scos de la naftalina “GINEL” pe nume VLASIE GHEORGHE, administrator la S.C. AQUA PARC S.R.L. ROZNOV si S.C. MAVGO HOLDING S.R.L. TASCA, judetul Neamt! Vlasie este apropiat a lui ARSENE IONEL si prin acesta a intrat masiv pe piata lucrarilor de la APELE ROMANE – ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA SIRET BACAU! Astfel a primit perimetre de exploatare agregate minerale, judetele BACAU si NEAMT, lucrarile de la SLOBOZIA – ROZNOV, Refacere Digul aparare mal drept de la PREUTESTI pe care nu le-a finalizat dar apar cu Procese Verbale de Receptii Finale, incadrandu-se in fapte infractionale!!!
    Astfel S.C. MAVGO HOLDING S.R.L. a inchiriat de la POPA ambele obiective si a si primit lucrari de asfaltare si pietruire drumuri in judetul IASI de la POPA!!
    S.C. MAVGO HOLDING S.R.L. a furat volume imense de agregate minerale de pe raul OZANA de unde a fost si prin in flagrant de catre IPJ NEAMT SICE, aval de podul peste raul OZANA comuna TIMISESTI care i-a deschis un Dosar Penal !
    Deasemeni a trasportat agregate minerale cand a executat lucrarea de la PREUTESTI reparatii DIG mal drept rau MOLDOVA care au fost transportate in statiile de la TIMISESTI sau direct unde a primit lucrari de la POPA MARICEL!!
    Asteptam ca organelle statului sa finalizeze cercetarile legale in cauza !

  4. Vladimir 23 august, 2019 at 22:15 Răspunde

    Domnule Muraru, dar ati ramas singur sa ne spuneti cit de ignoranti suntem si ca din cauza asta ne fura astia si chilotii din cur???? Ca judetul asta nu mai are nicio sansa??? Ca nu mai ai unde sa prinzi un peste, sa te relaxezi in natura, sa mergi in drumetie, ca dau astia cu rasul si in paduri si in ape??? Pai unde sunt colegii d voastra, ca aveti destui?????
    Unde este a patra putere in stat = presa????? Vorbesc de profesionisti, nu de ragalii, mai ales cele aparute in ultimul deceniu!!!!! Unde este solidaritatea?????
    Din pacate, autoritatile nu sunt singurele vinovate pentru dezastru. Presa trebuia sa fie cainele de paza dar s-a transformat intr-un pechinez milog.si ei sunt la fel de vinovati.

  5. Dom 23 august, 2019 at 23:06 Răspunde

    Dorim protecția mediului cu toții! Dar cu ce? Cu mâinile goale? Dotările Gărzii de Mediu sunt zero. Pe lângă acest aspect sunteți oameni culți cu toții. Faceți o analiza sa vedeți câte echipe de control exista pt un județ? 3 sau maxim 4. Cu asa putini oameni considerați ca este posibil. Dacă răspunsul dvs este DA, consider ca nu va doriți nici unii din voi sa existe forță pt a proteja mediul. Cu dotări 0 credeți ca e posibil? Eu va spun ca nu. Am văzut ce exista în tarile în care se dorește acest lucru și exista tehnica și oameni din plin. Asa ca dragilor nu va plângeți ci cereți dotarea acestor oameni și angajarea de forță pt ca cei prezenți fac de la șoferie pana la femeia de servici în aceasta instituție. Habar nu aveți. Voi presa faceți o ancheta și cereți celor care conduc aceasta tara sa își deschidă ochii dacă ne dorim cu toții PROTECTIA MEDIULUI. Ii admir și compătimesc pe cei cativa care sunt în fiecare județ cu ce multitudine și complexitate de probleme se confrunta cu MAINILE GOALE!

    • Stefan 24 august, 2019 at 13:56 Răspunde

      Garda de mediu are suficiente resurse si poate colabora si cu alte institutii pentru a face ordine!Problema e ca nu vrea sa-i deranjeze pe mafioti!Ginel nu e singurul care incalca legea, as mai mentiona si alt abonat la lucrari publice, DANLIN XXL…

  6. janel iosub 24 august, 2019 at 10:39 Răspunde

    (***) din foto seful cozii de matura, mediu, este membru psd. Voi chiar credeti ca acest (***) va face ceva?!Sa curga butoaiele cu jin si sa vina poarcii si viteii la protap, fiindca aici e specialist! Despre autosesizarea institutiilor abilitate, fiti pe pace ca si acelea sunt perpetuate numai de cercopiteci!

  7. Dom 24 august, 2019 at 15:13 Răspunde

    Eu discutam de câțiva oameni de teren, nu de șefii care sunt neimplicati, de lipsa personalului și lipsa dotărilor pt a putea depista pe cei certați cu legea.

  8. toni. 24 august, 2019 at 20:07 Răspunde

    Exemplul de fata este elocvent ; ar trebui ca cel tarziu Luni conducerea GNM – C.J. Neamt, APM Neamt impreuna cu cea a SGA Neamt impreuna cu cei de la biroul de reglementare folosinte de apa si cel ELH sa se miste urgent si sa verifice situatia la fata locului pe raul Bistrita la Savinesti a societatii SC AQUA PARC SRL . Verificarea sa se faca cu actele de reglementare de ape si mediu in fata nu superflu!!!La aceast control poate participa fara NICI O PROBLEMA Organele Ministerului de Interne , seful DNA Piatra Neamt si alta unitate de Parchet a caror activitate NU SA PREA VAZUT in ultimii ani in judetul NEAMTt!!!!! Poate lucreaza in ILEGALITATE ca comunistii!!!!!!

  9. Cristian 24 august, 2019 at 21:25 Răspunde

    Daca ma iau dupa ce spune Dom, astia de la Mediu sunt platiti de pomana ca n-au dotari???? Deci nu fac nimic ca n-au cu ce?????? Ce dotari i-au trebuit d lui Muraru sa descopere dezastru????? Sa-l intrebam: ce dotari aveti de-i prindeti pe nemernici????? Ceva BMW X6, aifoane, drone, helicoptere, armate de oameni inarmati???? Nu ne tineti in suspans#!!!
    Si daca omul asta tot va da mura in gura, ce va tine sa actionati???? V-a facut el treaba, da’ macar finalizati-o!!!!!!
    Poate nu aveti dotari, dar aveti salarii babane!! Judetul asta arata ca o groapa de gunoi, se vede cu ochiu liber, iar voi vreti ca noi sa cerem dotari pentru voi??????Deja e prra mult!!!!
    Faceti-va treaba cu dotarile pe care le aveti, fara sa va plingeti. Cind va cresc salariile, va frecati miinile de bucurie. Mai ginditi-va si la dotari cind se intimpla asta

  10. stan. 25 august, 2019 at 08:48 Răspunde

    Comisarul de la Garda de mediu sa apeleze la colegul PAVALEANU IOAN de la SGA Neamt care are laborator bine echipat si impreuna amandoi de manuta sa mearga pe teren !!!nu mai stati „closca” pe scaunele de directori pusi politic, ca au inceput sa mucegaiasca sub fund de nesimtire si nepasare!! MISCATIVA !!Oricum ar trebuie demise aceste perso9naje triste pentru INCOMPETENTA si protejarea situatiei cu caracter de INFRACTIUNE pentru poluare contionua a cursului de apa BISTRITA!!!

  11. sora. 26 august, 2019 at 07:29 Răspunde

    Prefecta de Neamt „ILUSTRA SOROCEANU” a luat atitudine in cazul depozitului de azbest inconstient facut in zona adiacenta a unei scoli din Piatra Neamt!!! este foarte bine !! dar de ce nu luati atitudine fata de depozitul de deseuri menajere si demolari constructii de la comuna Ceahlau , mal stang Acumularea izvorul Muntelui ??????????????? CE ASTEPTATI ??? Demiteti INCOMPETENTUL de la GNM Comisariatul Judetean Neamt si pe PAVALEANU care zac pe scaune fara sa faca NUMIC!!!JOS cu NESIMTITII!!!

  12. vica. 27 august, 2019 at 19:36 Răspunde

    Din ce in ce mai trist si suparat pe toata lumea din jurul lui acest „soseta” suspicios, cine il tradeaza ??? ce au cu el !!?? el care a „dezvoltat” judetul !?? a mai apelat la unii golani din servicii care au tradat dandu-i informatii strict confidentiale, pentru care vor plati scump, colegii lor tineri bine pregatiti profesional, cinstiti, impreuna cu cei de la DNA, DIICOT le vor asigura cazare gratuita si lunga durata la Bacau, Vaslui sau Iasi!!!!Doamne ajuta !!

  13. FLORIN 28 august, 2019 at 19:42 Răspunde

    Nu intervine nimeni pentru ca celor care ar trebui sa intervina le tremura curu de frica lui Arsene.Astea sunt institutiile statului mafiot Romania populate numai cu lasi si oameni fara caracter care patroneaza toate hotiile din aceasta tara si cu care toti interlopii si politicienii de 2 bani din tara asta se sterg la cur cu ei.

  14. jeni 29 august, 2019 at 06:28 Răspunde

    Excelent domnule Florin astia sunt directorii, „comisarii” cu, care PSD ” ciuma rosie’au populat institutiile statului, lingai, lasi , perversi, tradatori, complici la furturi de avutul statului Roman, unii din ei mutati ca niste piese de pe functii cauta sa revina la ciolan odata cu caderea PSD!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.