Cum se „toacă” sute de mii de lei pentru zilele unor localități. Artiștii, micii și berea, din banii județului

Home » Atac la nesimțire » Cum se „toacă” sute de mii de lei pentru zilele unor localități. Artiștii, micii și berea, din banii județului

By admin on august 17, 2019. 9 Comments

În fiecare an, anumite localități din județul Neamț sărbătoresc „Ziua comunei”, o manifestare cultural artistică la care sunt invitați să participle toți fii satului și oficialitățile județene. În perioada campaniilor electorale, cei care vânează funcții politice dau adevărate lupte ca să ajungă pe scenă în bătaia ochiului vigilent al electoratului. Reprezentanții județului nu pleacă până când nu le transmit oamenilor că evenimentul a fost organizat cu ”dezlegare” și ajutor financiar de la județ, acolo unde șef este inculpatul Arsene, care, cel mai probabil, va candida pentru încă un mandat de președinte de Consiliu Județean. Și cum cheful fără artiști de marcă este ca nunta fără muzică, vorba cârcotașului, organizatorii acestor evenimente, primarii și consilii locale, închiriază scene și plătesc gras tot felul de interpreți de muzică populară sau ușoară. Primarii care au fost cuminței primesc și sprijin de la județ, prin intermediul Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”. De ce pentru unii ciumă, iar pentru alții mumă? Culoarea politică a primarilor, dar și apropierea acestora de personaje importante din politica județeană ar putea fi un răspuns. De exemplu, ”Zilele Comunei Borlești”, manifestare care este organizată în acest sfârșit de săptămână, beneficiază de un sprijin fiananciar substanțial de la bugetul județului, în timp ce comuna Cordun n-a primit niciun leuț.

Carmen Șerban, plătită din banii borleștenilor

Organizarea „Zilei Comunei Borlești” beneficiază și de sprijin de la bugetul local, suma alocată fiind de 30.000 de lei, fără TVA. În numai 2 minute, Primăria Borlești a acceptat oferta Fundației Arc-En-Ciel care, în schimbul celor 30.000 de lei, va asigura servicii artistice prestate de Carmen Șerban, amenajarea spațiilor, corturi etc. Cum un singur artist este insuficient, „Carmen Saeculare” a sărit în ajutorul borleștenilor și, cu bani de la bugetul județului, adică 33.100 de lei, fără TVA, a achitat prestațiile artistice, ce se vor desfășura în cele două zile (17 și 18 augus), ale Ansambului Codrii Neamțului, Fraților Paun, F.Charm, Narcotic Sound, DJ Navarro, Robert Toma si a tinerelor talente Trupa Amprenta Folk, Samira, Tirdea ,Sara. Și tot de la Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” au fost achitati: 33.000 de lei pentru scenă, sonorizare, materiale promoționale, logistica. Așadar, „Carmen Saeculare” a investit peste 66.000 de lei în „Ziua Comunei Borlești”

Lidia Buble, plătită cu 528 de lei pe minut

Locuitorii altor comune nu au beneficiat de aceeași atenție. De exemplu, „Sărbătoarea Comunei Păstrăveni”, care va avea loc pe 25 august, a beneficiat de un ajutor de numai 10.162 lei, fără TVA, din partea Centrului „Carmen Saeculare”. Cu acești bani achită onorariul Andei Adam, plus transportul acesteia. „Carmen Saeculare” mai plătește, cu 2.000 de lei, prezentatorul de la Zilele Comunei Podoleni (18 august); 1.108 lei – promovarea zilelor comunelor Podoleni și Dobreni; 2.000 de lei – focul de artificii la  Podoleni; 7.000 lei – echipamentul de sunet și lumini la Podoleni; 8.000 de lei – închirierea scenei la Dobreni; 9.600 lei – închirierea scenei, sunetul și luminile la Bicaz.Tot „Carmen Saeculare” va achita onorariile artiștilor care vor cânta la „Ziua Comunei Podoleni”: 26.400 lei – Lidia Buble (concert 40-50 minute) și câte 1.800 de lei pentru Cosmin Timofte și Ramona Hobu. Și orașul Bicaz beneficiază de sprijin financiar de la județ pentru „Zilele Bicazului”. „Carmen Saeculare” achită focul de artificii și onorariul Vioricăi Macovei – 5.592 lei.

FOTO: Zilele Bicazului 2018 – imagini de la concertul Andreei Bălan, la care au participat câțiva spectatori

Zeci de mii de lei pentru artiști, mici și bere la „Flori de Munte”

Festivalul „Flori de Munte”, organizat în comuna Tașca, în perioada 16-18 august, a fost finanțat tot de „Carmen Saeculare”, serviciile fiind oferite de SC Fundația Om Bun. 37.000 de lei, fără TVA, a costat cazarea, transportul, masa și onorariile artiștilor (17-18 august) Narcotic, Alexandru Sahlean, Ionut Gabriel Sanda, Antic, Stefania Patru,Dumitru si Mituta Lidescu,Cora Munteanca, George Negrea, Gheorghe Filip (servicii artistice si prezentatorul evenimentul – MC) , Fluierasii Tasca, Floare de lotus Tasca, Eu cred, Mirel Stancu, Adriana Valentina Dinca, Ansambluri Folclorice.

10.000 de lei, fără TVA, a costat sonorizarea și luminile la discoteca în aer liber. „Carmen Saeculare” a plătit și serviciile de catering, în valoare totală de 6.990 lei ,fără TVA, care au constat în 160 de pachete pentru copii (3 mici , pâine, muștar, suc la 0,5L si înghețată/pachet; 306 pachete pentru adulți – 4 mici, paine, muștar, bere 0.5l /persoană).

88.000 de lei pentru Ziua Comunei Săvinești

Primăria Săvinești, una dintre cele mai bogate din județ, nu a avut nevoie de ajutorul celor de la „Carmen Saeculare” pentru a organiza Ziua Comunei. Ca să nu fie discuții, consilierii locali au votat, la ședința de la începutul lunii august, alocarea sumei de 88.000 de lei pentru ediția din acest an (18 august). Pentru organizare festivități eveniment a fost alocată suma de 72.000 de lei; focul de artificii-5.000 de lei; publicitate-3.000 de lei; toalete ecologice-2.000 de leo; servicii de intervenție și activități conexe-6.000 de lei. Cea mai mare parte din sumă, respectiv 72.000 de lei, va fi cheltuită pentru scenă, sonorizare, lumini și onorarii artiști, în acest an cap de afiș fiind Loernna și Paula Seling.

 

Joc și voie bună la Vânători-Neamț pe bani de la bugetul local. 21.620 lei pentru cântarea Andreei Bălan

Comuna Vânători-Neamț este localitatea în care, în anul 2008, a demarat un mega proiect ce nu a fost finalizat nici astăzi, respectiv Campusul școlar. Asta nu-i împiedică pe cei din primărie să organizeze bairamuri finanțate din bani publici. În acest an, Zilele Comunei Vânători-Neamț se desfășoară în zilele de 17 și 18 august, evenimentul fiind organizat cu fonduri de la bugetul local. Din suma alocată, o parte va acoperi costurile pentru serviciile foto-video, adică vreo 2.000 de lei, fără TVA. Tot pentru acest eveniment, reprezentanții primăriei au cumpărat șepci personalizate (160 lei); sacoșe personalizate (400 lei); sacoșe textile (1.250 lei); 80 de steaguri- cu 4.400 lei. Aranjamentele florale pentru ziua comunei înseamnă o chletuială de 5.280 de lei, publicitatea-aproximativ 8.000 de lei; focul de artificii-4.200 lei. Onorariul Andreei Bălan&Band este de 21.620 de lei, fără TVA, sumă achitată de la bugetul local, contractul fiind încheiat de Primăria Vânători-Neamț cu o firmă din Bacău. În suma menționată este inclus și transportul pentru artistă și membrii trupei sale

(Foto: Zilele Bicazului, 2018, Facebook/Ion Asavei)

Daniel MURARU

Citeste si:

Cum sunt împrăștiați banii publici la zilele comunelor. Record pentru producția și difuzarea unui material video

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin

9 Comentarii la Cum se „toacă” sute de mii de lei pentru zilele unor localități. Artiștii, micii și berea, din banii județului

 1. constantin   august 17, 2019 at 1:27 pm

  Aceste zile ale comunei nu au nici o legatura cu traditiile comunei sau alte evenimente.La Borlesti din steagurile arborate(cica 1.000 bc.)acum 3(trei ani) nu a mai ramas nimic, decat niste flenduri.Primarul s-a limitat la 2(doua)benere si ceva maruntisuri pe malul Nechitului unde are loc evenimentul.Bine ca are atata banet pentru manele si alte aiureli.Concluzionand zilele comunei sunt un bun prilej ca unii sa-si rotunjeasca veniturile.Ca act de cultura este unul mediocru.

  Răspunde
 2. Stefan   august 17, 2019 at 4:09 pm

  Zeci de mii de euro , probabil si para-ndarat , pentru ca niste panarame sa-si arate fofoloanca betivanilor din comuna…

  Răspunde
 3. Florin   august 17, 2019 at 8:13 pm

  Circuitul banilor dintr-un buzunar în altul. Din ce câștigă hartistul, câteva procente se întorc la finanțator. Procentele au și ele schema lor. Un lucru e cert: după ’89 această găselniță a îmbogățit mulți băieți deștepți. Nu sunt bani la buget? Stop joc! Și vor fi.

  Răspunde
 4. Daniela   august 17, 2019 at 8:50 pm

  Pentru dezmaturi sint bani intotdeauna. Intentiile bune orientate cu adevarat spre majoritatea localnicilor nu-si gasesc resurse banesti pentru a produce efecte demne de luat in seama. Cit despre banii pentru aniversarile comunelor, se descurca fiecare cum poate. De exemplu, Primarita Cretu Vasilica de la Dobreni il poate contacta pe Popa Valer, administratorul de la Popa Valer Intreprindere Individuala, cel care a vindut o rabla de basculanta cu 20000 euro catre Primaria Dobreni in anul 2017, cu sprijinul nemijlocit al insasi Primaritei Cretu Vasilica. Poate sare omul cu un cec, ca de, a luat o caciula de bani pe o rabla. Si mai sint multi cei carora Primarita Cretu Vasilica le-a facut cadou bani din bugetul Comunei Dobreni, cu siguranta nu degeaba.

  Răspunde
 5. Xxx   august 18, 2019 at 3:42 pm

  Consider ca aprofundarea situațiilor unor astfel de scheme, prin care se sifonează bani de la buget ,ar trebui sa țină cont și de experții care au dus-o la nivelul actual.
  Un interviu deschis cu Gheorghe Ștefan,care a devenit artist,ar fi cu atât mai interesant.
  Dar poate este prea ocupat cu shoppingul-ul in aceste zile încărcate…

  Răspunde
 6. Vladimir   august 18, 2019 at 8:20 pm

  Lasa -ma sa aprofundez fotografiile…. Daca n -ar fi de plins, as ride, probabil. Sa dai aproape 600 de lei pe un minut de lalaiala mi se pare de-a dreptul aberant! Nu se mai cheama nici bataie de joc! Am uitat de chiloti, scuze!
  Alea care dau din gura si din cur ma indoiesc ca stiu unde se duc. De cintat, nu se pune. Asta le trebuie plavanilor, circ. De piine n -au nevoie! Merge mascarada asta si pe stomacul gol, eventual, cu o tuica…. pentru curaj la sirba.
  As fi spus ca mi-e sila, dar nu! Mi-e rusine! Semenilor mei, care nu au ce pune pe masa, le place paranghelia!
  Pe banii nostri, ai tuturor!!!! Che bella vita!!!!!!!!!!

  Răspunde
 7. valisor   august 19, 2019 at 10:49 am

  Asta-i fasa capitalistă a bolsevismului. COOL! Paldon că îs un pic peltic! M-ai convins, da dă uă stampila-n coa!

  Răspunde
 8. NEMTEAN   august 20, 2019 at 6:34 pm

  SUNT NISTE (***) CEI CARE INVITA TOATE (***) DE “VEDETE” , IAR CEI DE VALOARE NU AU LOC DE ELE!!!

  ACESTA ESTE NIVELUL ALESILOR SI AL MIMOZELOR INFIPTE IN POSTURI DE SOSETA !!!

  Răspunde
 9. Claudia   august 20, 2019 at 7:32 pm

  Zilele astea de comune au devenit de fapt un fel de omagii aduse primarilor si altor politicieni.
  Si articolele publicitare au ajuns la un nivel de pupincurism extrem. Va ofer spre studiu un caz in care dupa cateva pasaje scrise la nivel de copil care abia trece clasa din care nu lipseste clasicul “la initiativa domnului primar” avem zeci de poze cu primarul si cu nevasta lui. Aaaa, nevasta si ea implicata pana la gat, pe post de prezentatoare. Nu e gluma, priviti!

  https://www.ziarpiatraneamt.ro/foto-video-zilele-comunei-borlesti-2019

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.